Tijdens de hele negentiende eeuw, en in de eerste twintig jaren van de twintigste eeuw, lazen dorpelingen in Europa geen boeken. Het enige boek dat zij bezaten was de Bijbel. Ze gingen ter kerke en verstonden de taal niet, maar het onbekende van het Latijn gaf er iets sakraals aan. Pas door socialistische initiatieven, zoals volksbibliotheken, leerde het volk in België lezen, maar die initiatieven bestaan niet in Indonesië, want socialisme, sociaal werk, ruikt naar communisme, zeggen de Indonesische autoriteiten, en dat is goddeloos. Moslim-bibliotheken worden aangemoedigd en zelfs gesubsidieerd door de regering. Daar vindt men uiteraard enkel boekjes over hoe fantastisch de Islam is en waarom anderen ongelijk hebben.

Indonesië is niet verder geraakt dan dat. Haast niemand leest boeken, laat staan boeken in een vreemde taal. Ter verontschuldiging zou je kunnen aanvoeren dat zeer weinig boeken uit de wereldliteratuur vertaald zijn in het Indonesisch. Maar de Indonesische moslims dreunen nog steeds Arabische teksten op die zij niet verstaan, net zoals de katholieken destijds Latijn opdreunden.

Het is ontstellend hoe weinig Indonesiërs Engels verstaan ondanks de toevloed van Amerikaanse soaps (met slecht vertaalde en dikwijls ongewild grappige ondertiteling in het Indonesisch)

“Imagine” van John Lennon wordt blijkbaar niet verstaan door de Indonesische moslims of die song zou al lang verboden zijn.
Indonesische moslims zijn zeer vlug om andere moslims aan te klagen wegens blasfemie, maar verstaan onvoldoende Engels of ze zouden de meeste Westerse songs verbieden.

Dit land lijdt aan algehele domheid en is gegijzeld door de fundamentalistische islam. Niemand durft zijn bek te openen, ze hebben allemaal schrik van de fundamentalisten die massa’s onwetende studenten en dorpelingen op de been kunnen brengen om te betogen.

Zo heeft de Indonesische imam Bashir, het brein achter de bommen in Bali, inmiddels vrijgelaten na twee jaar gevangenis, gisteren ongestraft op de Indonesische TV verklaard dat al de recente overstromingen en aardverschuivingen op het eiland Java het gevolg zijn van ‘immoreel gedrag’ – en dus niet een gevolg van de ontbossing. De meeste dorpelingen geloven zo’n man, wanneer die zegt dat het een straf van Allah is. Geen enkele Indonesische TV joernalist heeft daar commentaar op durven geven.

De domheid is algemeen : dorpelingen op het eiland Bali, waar nochtans wel wat toeristen komen, dus zij zouden toch beter moeten weten, vroegen mij of er in Nederland dezelfde maan bestaat als in Bali. Ook wilden zij weten of er daar voldoende hout te vinden is om vuur te maken, omdat zij gehoord hadden dat het koud is in Nederland en er voortdurend sneeuw valt.

Die uitlatingen zijn natuurlijk het gevolg van de slechte scholing. Leraars worden onderbetaald en hebben twee jobs. Wanneer de leraar niet opdaagt, betekent dit dat hij als taxichauffeur werkzaam is, en de kinderen dan maar naar huis moeten.

Wanneer de leraar er wel is, leren de kinderen een vervalste geschiedenis van Indonesië, maar vooral veel discipline. Slaan en aan oren trekken is algemeen, net zoals uren in de zon staan met gestrekte armen. Elke schooldag begint met een militaire parade en groet aan de vlag.

Er wordt hier veel betoogd, vooral door moslims die altijd wel een reden vinden : de cartoons van Denemarken over de profeet, het verbod op hoofddoek in Frankrijk,….

Hoeveel kost het om een betoging te organiseren ? Er zijn slimmerds die dat kunnen : voor de prijs van een lunch voor iedereen en 20.000 Rupiah (nog geen twee Euro) per persoon kan je een massa huren, en je hebt dan een massa betogers die dus niet weten waarvoor zij betogen.

Die makelaars in oproer verdienen hopen geld.

Als ik geld had, zou ik eens een massa kunnen inhuren om te protesteren tegen de behandeling van krankzinnigen (dikwijls in dorpen opgesloten in kooien), de corruptie van de politie, de domheid van de politici, het ongestrafte optreden van benden moslims die cafeetjes kort en klein slaan tijdens de Ramadhan, kortom, onderwerpen genoeg.

Of ik zou een massa op de been kunnen brengen met Nederlandstalige spandoeken, en die massa zou dan betogen tegen slechte columnisten op de website van Column X. Wat zou het leuk zijn als jullie dat dan op TV zouden zien in Nederland. Column X meteen beroemd, want elke betoging komt natuurlijk op CNN en de BBC.

En toch hou ik van dit land waar ik al 24 jaar woon. Ach ja, haat-liefde verhouding weet je wel…


17 reacties

pepe · 4 januari 2008 op 13:37

[quote]Dit land lijdt aan algehele domheid en is gegijzeld door de fundamentalistische islam. Niemand durft zijn bek te openen, ze hebben allemaal schrik van de fundamentalisten die massa’s onwetende studenten en dorpelingen op de been kunnen brengen om te betogen.[/quote]

Triest eigenlijk.

Maar wel een column, waarvoor CX-ers zich niet hoeven te schamen.

[quote]Of ik zou een massa op de been kunnen brengen met Nederlandstalige spandoeken, en die massa zou dan betogen tegen slechte columnisten op de website van Column X. Wat zou het leuk zijn als jullie dat dan op TV zouden zien in Nederland. Column X meteen beroemd, want elke betoging komt natuurlijk op CNN en de BBC. [/quote]
😆 Als dat eens waar werd.

Trukie · 4 januari 2008 op 15:26

[quote]Of ik zou een massa op de been kunnen brengen met Nederlandstalige spandoeken, en die massa zou dan betogen tegen slechte columnisten op de website van Column X. Wat zou het leuk zijn als jullie dat dan op TV zouden zien in Nederland. Column X meteen beroemd, want elke betoging komt natuurlijk op CNN en de BBC. [/quote]

Vorig jaar was heel Nederland in de ban van een gesignaleerde zwarte panter in de bossen rond Apeldoorn.
Het verhaal werd geloofd, niemand durfde zonder geweer het bos in. Niemand wist waar het beest vandaan kwam. Het leek wel een beetje op Nessie van Loch Ness.

Zo zie je maar dat zelfs een zwarte kat op een gemanipuleerde foto in Nederland al veel te weeg kan brengen 😆

Maar je hebt weer een topcolumn neergezet.

dj_Eddy · 4 januari 2008 op 15:36

[quote]Of ik zou een massa op de been kunnen brengen met Nederlandstalige spandoeken, en die massa zou dan betogen tegen slechte columnisten op de website van Column X. [/quote]

Haha, erg leuk en actueel! Prima column.

Kees Schilder · 4 januari 2008 op 16:26

[quote]Dit land lijdt aan algehele domheid en is gegijzeld door de fundamentalistische islam. Niemand durft zijn bek te openen, ze hebben allemaal schrik van de fundamentalisten [/quote]

Alsof je het over Nederland hebt! Maar zonder gekheid, dijk van een column

pally · 4 januari 2008 op 18:42

Prima column, weer, Wayan! En, ja, best triest hoe een en ander zichzelf in stand houdt.
Dat van die slechte columnisten is een goed idee.
Ik houd het journaal in de gaten! 😀

Groet van Pally

WritersBlocq · 4 januari 2008 op 20:53

Ik had deze al ergens gelezen, toch 😀 (in een stukje mijn wereld-jouw wereld haha!).

Ga je mee demonstreren tegen het demonstreren?

Prlwytskovsky · 4 januari 2008 op 23:02

[quote]Ze gingen ter kerke en verstonden de taal niet[/quote]
Nu kunnen mensen zelf lezen maar dat heeft er niets aan verbeterd.

arta · 4 januari 2008 op 23:29

Gave column, duidelijke boodschap!
🙂

bender · 5 januari 2008 op 15:20

Erg boeiend en mooi geschreven, Wayan.
Schokkend dat de ontwikkelingen in dit mooie land zo ernstig traag verlopen of eigenlijk stilstaan. Als de media zich niet in discussies durft te roeren, niet iets aan de kaak durft te stellen, dan zullen de mensen waarschijnlijk die achterstand blijven behouden, ben ik bang. En zullen demonstraties hoogstens de hypocrisie in stand houden. Je weet dat het bestaat, maar het blijft toch onvoorstelbaar dat mensen zich laten inhuren om ergens tegen of voor te demonstreren. Lees graag meer van je over je 2e vaderland! Groeten van Bender.

vanlidt · 5 januari 2008 op 16:11

Koud krijg ik het van deze column, maar dat bedoel ik als compliment.

KawaSutra · 5 januari 2008 op 16:32

[quote]Of ik zou een massa op de been kunnen brengen met Nederlandstalige spandoeken[/quote]
Zijn de meeste Indonesiërs onze taal nog steeds machtig eigenlijk? Ik vermoed van niet. Met zo’n actie zou je die handel in demonstraties wel heel goed aan de kaak kunnen stellen. De eigenaar van ColumnX zal ongetwijfeld een klein deel van zijn advertentie-inkomsten beschikbaar willen stellen voor zo’n PR-stunt met politieke lading. 😀

Wayan · 6 januari 2008 op 04:40

Hoi KawaSutra,

Bejaarden van de elite die lang geleden naar Nederlandse scholen mochten kunnen nog Nederlands. Ook studenten in de rechtsgeleerdheid moeten een aantal Nederlandstalige juridische termen kennen, omdat een aantal wetten uit de koloniale tijd nog steeds gelden en nog steeds niet vertaald zijn, bij gebreke aan Indonesische woorden voor die rechtstermen.

De prijs die ik opgegeven heb voor het inhuren van een massa is wat de makelaar aan elke demonstrant betaalt (lunchpakket + ongeveer 2 Euro). De makelaar kan uiteraard enkel winst maken als hij meer aanrekent aan de opdrachtgever.

Een makelaar in betogingen heeft altijd minstens duizend mensen op zijn lijst staan die willen betogen voor gelijk wat.

Dees · 6 januari 2008 op 10:42

Wat een mooie column is dit. Barstensvol inkijk in je tweede land, beetje spot, beetje melancholie. Echt goed geschreven.

Wayan · 6 januari 2008 op 13:24

Bedankt Dees !

Kusjes,

Wayan

DriekOplopers · 6 januari 2008 op 14:23

Een dijk van een column! Klasse.

Wat mij opviel aan Indonesië was dat e.e.a. per eiland erg verschilt. Op Lombok was de sfeer uitgesproken anti-Westers, op Soembawa juist zeer vriendelijk.

Grumpy-old · 6 januari 2008 op 15:19

Tja t´is weer es wat anders dan de straat op gaan omdat je niet betaald wordt tijdens je lunchpause of omdat het slot van de gevangenis kapot is.

En ik protesteer graag.(toch)

Greetz
Grumpy

Dees · 6 januari 2008 op 19:29

:oeps: 😀

(jou ga ik vaker complimenteren ;-))

Geef een reactie

Avatar plaatshouder