Er gebeuren geen nieuwe dingen meer. De geschiedenis herhaalt zich alleen hooguit in een ander gedaante. Wat voor nieuws was er nou in 2008? Eigenlijk helemaal niets wat niet al eerder is gebeurd en bovendien is er eigenlijk niets gebeurd, enkel de reacties erop zijn anders. Neem nou het volgende: een journalist stelde in “Hollands next topmodel” aan een deelneemster de vraag wat zij van de creditcrisis vind. Ze kon hier geen antwoord op geven omdat ze geen flauw idee had waar de beste man het over had. Waarschijnlijk dacht zij aan het afbetalen van die jurk die ze net heeft gekocht, voor de prijs van een klein Carribisch eiland, maar van de andere kant is het ook niet waarschijnlijk dat zij de functie van extra nullen voor de komma heeft geleerd op school. Toch kan ik zulke eerlijkheid wel waarderen. Immers, wat is er nou echt veranderd behalve een massahysterie?

De massahysterie is in mijn ogen totaal ongegrond. Banken gaan failliet en men is bang geld kwijt te raken. Dit is vreemd, omdat de meeste particulieren toch echt schulden hebben bij de bank. Het ergste wat kan gebeuren is dus dat de bank mijn hypotheekpapieren moet doorverkopen of kwijtraken. Natuurlijk heb je altijd van de excentriekelingen die hun hele leven hebben gespaard bij de Rabobank en nét voor de creditcrisis overgestapt zijn naar een onbekende IJslandse bank omdat ze hier net dat ene procent meer rente krijgen. Het is maar goed dat ik geen belasting betaal, anders zou wouter bos dat nu gebruiken om deze briljante geesten tegemoet te komen door hun gespaarde geld te vergoeden.

Ik zou dan ook nooit mijn geld op een bank zetten in een land waar ik niet op z’n minst een keer op vakantie ben geweest en van plan ben vaker te komen om dezelfde reden waarom ik een auto zo dicht mogelijk bij mijn huis koop. Mocht er namelijk iets mis zijn, is het namelijk een stuk makkelijk om de eigenaar met bloedhonden op te speuren en met minder buigzame voorwerpen deze dwingen je je geld terug te geven (of je neemt een advocaat in de arm en laat hem vervolgen, wat min of meer op hetzelfde neerkomt).

Wat nou als het een bank in Nieuw Zeeland was geweest? Dan moet je eerst een kleine 30 uur vliegen voordat je in de buurt bent van je bank. Dat is ongeveer net zo lang als een klein mannetje er over heeft gedaan een groot deel van dat land te vernietigen door een ring in een vulkaan te gooien.

Nee, er is niks nieuws onder de zon, ook al lijkt dat wel zo, want de evolutie van de mens is immers daar gestopt toen we in staat waren metaal te bewerken en ging hard achteruit vanaf het moment dat we datzelfde metaal in vierkante kasten konden vormen die nu onze kinderen opvoeden. Het nieuws kan dus eigenlijk gerecycled worden (wat de NOS nu ook doet) door er een paar moderne termen in te zetten en nog meer massahysterie te veroorzaken.

[i]Mijn eerste bijdrage. Nog erg zweverig wat thema en stijl betreft, maar je moet ergens beginnen…[/i]


5 reacties

Krasblog · 9 januari 2009 op 12:15

[quote]Er gebeuren geen nieuwe dingen meer. De geschiedenis herhaalt zich alleen hooguit in een ander gedaante. Wat voor nieuws was er nou in 2008? Eigenlijk helemaal niets wat niet al eerder is gebeurd en bovendien is er eigenlijk niets gebeurd, enkel de reacties erop zijn anders. [/quote]

Je hebt gelijk wanneer je je zou beperken tot de kredietcrisis, maar om te stellen dat er geen ‘nieuw’ nieuws in 2008 was…….

Vind de verkiezing van Obama als eerste zwarte president van de V.S. wel een aardig voorbeeld.

De link met de gestopte evolutie van de mens ontgaat me eerlijk gezegd.

Ben wel benieuwd naar je volgende inzending.

Groet,

Krasblog

SIMBA · 9 januari 2009 op 12:42

[quote]Het is maar goed dat ik geen belasting betaal, [/quote]
Hoe krijg je dat voor elkaar?
[quote]wouter bos [/quote]
Eigen-namen schrijven we met een hoofdletter.

Mosje · 9 januari 2009 op 14:27

Dat topmodel wist dan wel niet waar het over ging, maar jij kunt het niet goed spellen. Kredietcrisis, moet het zijn.

Neuskleuter · 10 januari 2009 op 00:33

Ik vind het idee wel aardig dat er niets nieuws meer gebeurt. Ergens zou dat toch wel moeten, maar dit is niet de eerste crisis natuurlijk. De banken dichtbij zoeken vind ik ook een leuke toevoeging.

Maar ik snap ook niet goed waarom je geen belasting betaalt (daar kom je toch niet onderuit?) Andere verbeterpunten zijn al genoemd, maar het is een prima begin! Lekker actueel en goed en helder geschreven. Nog een columntip: je hoeft in een column niets tussen haakjes te zetten. Het loopt lekkerder om het geheel uit te werken, of weg te laten. Verontschuldig je ook vooral niet met je cursieve zin, ik kan het niet zweverig noemen 😀

Ik ben benieuwd naar je volgende!

Mien · 11 januari 2009 op 21:50

Welkom op CX.
Mijn eerste reactie.
Meteen to the point.
Ben benieuwd naar je nieuwe column.
Deze was oke.
Verder sluit ik me aan bij voorgaande reacties.

Mien heeft even geen nieuws

Geef een reactie

Avatar plaatshouder