Ken je dat? Een oude liefde hervinden.
Ik wel. Jarenlang hield ik er van, was het zeg maar mijn nummer 1. Daar waar de meeste mensen stopten begon het voor mij pas echt. Die geur, die lijnen en vormen, die kleuren…of juist niet die kleuren, die verhalen er in en er achter, de liefde en toewijding die er in gestopt werd en op mij overgebracht werd, al vanaf dat ik kind was. Je kunt misschien zelfs wel spreken van een verhouding, of liefde, waarin beiden elkaar helemaal begrijpen, kom daar maar eens om.
En wat een verhouding was het zeg, spannender kan het niet worden, we gingen de hele wereld over, sterker nog, het bracht ons zelfs buiten deze wereld, naar plaatsen waar velen nooit van gehoord zullen hebben en altijd met liefde.

We raakten van elkaar vervreemd door de computer, nogal wat mensen hebben daar last van tegenwoordig. Maar die computer zal nooit in staat zijn om alles over te nemen, niet een relatie, het inhoudelijke/uiterlijke aan 1 kant (2 zelfs) van die relatie, dat is en blijft voor 99% ambachtelijk. En toch heeft die computer het geprobeerd, leek in die missie te slagen zelfs, onvoorstelbaar eigenlijk, maar toch. Want een tijdje was ik de weg kwijt, de liefde was over, ik had een ander…twee eigenlijk, want het resultaat van een fysieke liefde had er ook alles mee te maken dat het over was. Andere prioriteiten, andere interesses, de oude liefde was over, er waren wat zaken de relatie binnengeslopen waar ik me niet meer helemaal prettig bij voelde. En dan kun je kiezen, doorgaan of stoppen. Maar een echte keuze is het nooit geweest, het gebeurde eigenlijk gewoon. Dit viel allemaal samen en dat betekende dan ook het einde van een jarenlange relatie.

Maar een oude liefde vergeet je niet zomaar. Die blijft altijd in je achterhoofd zitten en soms denk je er spontaan eens aan terug of word je er aan herinnerd in het dagelijkse leven. En ook die aan de fysieke liefde ontsproten nieuwe liefde, begon mij aan de oude liefde te herinneren. Je zou het bijna een uitnodiging tot overspel kunnen noemen, maar dat is het niet, het is meer een gedeelde liefde, moet kunnen in deze moderne tijden.
Het heeft 5 ½ jaar geduurd om terug te keren naar de oude liefde, maar die is dan ook weer helemaal terug, voelt vertrouwd aan uiteraard en toch ook weer lekker fris. Die jaren waren gewoon nodig waarschijnlijk, even weg van elkaar om dan weer volledig elkaar terug te vinden en dat voelt goed, erg goed.

Nog even en ik kan die liefde volledig delen met mijn zoontje. Hij kan er bijna helemaal induiken, staat al te trappelen, wil graag de grondbeginselen leren om dit allemaal te begrijpen, het lijkt wel genetisch bepaald. Nog even en ook hij kan zich heerlijk onderdompelen in de wondere wereld van het stripverhaal.

Categorieën: Liefde

28 reacties

Ma3anne · 20 juni 2005 op 11:05

Wat een eer om als eerste op een echte Bakemacolumn te mogen reageren.

Leuk! Je had me duidelijk op het verkeerde been gezet. 😀

archangel · 20 juni 2005 op 12:15

Hey Bakema, ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je vond van Sin City (en van de oorspronkelijke comics) 🙂 Ik herken je liefde voor stripverhalen, zij het niet uit de eerste hand; twee vrienden van me zijn verzamelaars. En wel uit eerste hand weet ik dat er heel wat kwaliteit tussen zit! Ik ben zelf blijven steken bij Storm, Slaine en Thorgal; maar ik heb veel albums van andere artiesten wel gelezen bij mijn vrienden (en natuurlijk hele jaargangen geweldige comics!). Maar mijn hart gaat toch in eerste instantie uit naar muziek, films en romans…

Leuke column! En geniet er van, samen!

Michaël

Mosje · 20 juni 2005 op 12:39

Jeetje, wat gezellig Bakema, je schrijft weer eens een stukje. En wat leuk dat we zo onder elkaar staan.
😉
Vind hem trouwens knap aan de korte kant voor jouw doen.
😛

Wright · 20 juni 2005 op 12:43

Gezien je eerdere uitlatingen over ‘uitstapjes’, was ik ook even op het verkeerde spoor gezet.:-D
Het ontbreekt je misschien aan kwantiteit maar zeker niet aan kwaliteit in deze column.

Dees · 20 juni 2005 op 12:50

Een Bakema column die gewoon column heet! Ik vind hem erg leuk. Mag je best vaker doen, op deze manier iets plaatsen 😉

WritersBlocq · 20 juni 2005 op 13:04

[quote]Andere prioriteiten[/quote] Ik dacht eerst aan prioritieten, maar dat had ik mis. Ook ik ben mooi op het verkeerde been gezet, gaaf! Ook ik lees graag vaker meer van je eigen werk, dit doe je leuk. Groetje, Pauline.

Shitonya · 20 juni 2005 op 13:19

Je had 1/2 anderen nog voordat je eerst de relatie had beeindigd? Je ging dus vreemd?
En hoe kan zoiets als een pc je relatie verbreken?
En “fysieke liefde”? Je kon de verleiding niet weerstaan van iets wat mooier was dan je eigen vriendin?

Dat de verliefdheid verdwijnt, het gevoel minder wordt en je langs elkaar heen leeft…kijk, daar kan ik met mijn hoofd nog wel bij, maar verder zit ik nog met vele vraagtekens. Een nogal ( te ) warrig verhaal en het spreekt me niet echt aan.

champagne · 20 juni 2005 op 13:28

De eerste column die ik van je lees, Bakema…met plezier gelezen ook
🙂

bert · 20 juni 2005 op 14:18

[quote]Nog even en ik kan die liefde volledig delen met mijn zoontje.[/quote]

Heerlijke column Bakema_NL, ook dit is voor mij de eerste column die ik van je lees. Tot nu toe las ik alleen jouw kritieken op columns van anderen. Een verhaal als dit had ik echt(er) niet achter jou gezocht. 🙂

WritersBlocq · 20 juni 2005 op 16:13

Waar is Bakema dan? Normaal gesproken had hij zich allang onder de reagerenden gemengd…

Bakema_NL · 20 juni 2005 op 18:49

@ Writersblocq…..die strips moeten wel ergens van betaald worden natuurlijk, dus ook ik was vandaag een van die ongelukkigen die moest werken met het mooie weer. 🙂

@ shitonya…..dat het onderwerp je niet aanspreekt kan ik begrijpen. Dat was ook niet mijn uitgangspunt, het tegenovergestelde zelfs, want de meeste mensen hebben amper tot niks met stripboeken. En wat het eerste stuk van je reaktie betreft kan ik kort zijn, je vat het niet.
Liefde voor strips (niks anders)……daar kwam de pret van een pc tussen en ook nog eens het resultaat van een fysieke liefde, mijn zoontje dus……vandaar de 2….dat gecombineerd zorgde toch (samen met wat andere factoren) voor een einde aan het kopen/verzamelen (de liefde voor) de strip, want 5 1/2 jaar heb ik me er meer niet dan amper mee bezig gehouden.

@ Archangel….Sin city…FAN-TAS-TISCH, echt geweldig, er is nog geen stripverfilming geweest die het oorspronkelijke materiaal zoveel eer aandeed, het is bijna letterlijk overgenomen, tot aan de houdingen van personages aan toe, prachtig. De comics zijn gewoon geweldig, prachtige tekenstijl van Frank Miller, hier en daar aangezet met een beetje kleur. Het leuke is dat deze film enorm veel mensen aanspreekt die niks met strips hebben. Hopelijk gaan ze zich er meer in verdiepen, want de tijd van simpele verhaaltjes is allang voorbij, al zijn die er ook nog steeds en ook nog leuk. Maar er zijn best parels van strips te vinden waarvan mensen het niet verwachten dat het ze zou aanspreken.
Storm, Slaine en Thorgal heb ik ook allemaal, Thorgal is samen met XIII mijn favoriete Europese strip, ik heb van Rosinski van Thorgal 3 gesigneerde en genummerde zeefdrukken in de huiskamer hangen en eentje van Vance, de tekenaar van XIII, de zeefdruk is echter uit de reeks Bruce J. Hawker.

@ Mosje…….deze reaktie is alweer lang aan het worden. 😀

Allemaal bedankt voor de reakties, de meesten nog positief ook, helemaal zeker was ik niet van het stukje, dus leuk dat een aantal van jullie op het verkeerde been waren gezet.

Om nog even op mijn verzameling in te gaan. Ik heb een slaapkamer vol, zo’n 25 boekenkasten waar meer dan 32 000 strips in staan……zo’n 11 000 Nederlandstalig en de rest is Amerikaans. Dus inderdaad Batman, Spiderman, Superman etc….maar er is zo ontzettend veel meer, elke maand een order book met zo’n 500 pagina’s aan nieuw materiaal. En buiten al dat superhelden gebeuren blijf ik ook een Suske en Wiske waarderen, Asterix, noem het allemaal maar op.

Hier 1 foto van mijn kamer….ik zal niet meteen een hele berg neerzetten, dit geeft een idee.
Image hosted by Photobucket.com

Nou vooruit, nog eentje met mezelf er bij, niet schrikken. 😛
Image hosted by Photobucket.com

archangel · 20 juni 2005 op 19:19

@ Bakema: 😮 😀 RESPECT!!! Enne… XIII was ik bijna vergeten, maar ik ben die serie ooit samen met mn vader gaan volgen toen hij net uitkwam. Nice!!

*EDIT*

Enne… o ja mensen, voor wie t niet weet, Bakema is tegen de twee meter lang als ik het me goed herinner uit een vroegere post, dus check die foto en…. MORE RESPECT!!! 😉

Mosje · 20 juni 2005 op 19:24

Tjezus Bakema, die foto met jou erop, dat is schrikken!
:laugh:

Louise · 20 juni 2005 op 20:10

Alle verhoudingen zijn nu zoek, maar wel een breedbeeld plaatje van de verzameling. Das ook wat waard 😀

Het record aantal woorden stond al tijden op jouw naam, nu dan een echte column.
En een leuke ook nog 😉

Ma3anne · 20 juni 2005 op 20:11

Leuk, zo’n breedbeeldBakema. :laugh:

Bakema_NL · 20 juni 2005 op 20:46

Plaatje verkleind, verhoudingen hersteld, is inderdaad geen lezen. 🙂

sally · 20 juni 2005 op 23:36

Godsamme Bakema, als elke huisvrouw haar keukenkastje zo netjes geordend zou hebben als jij je verzameling….
Kostelijk dat we eindelijk een column van je mochten ontvangen.
En waag het niet, het bij deze ene te laten!

groet Sally

melady · 20 juni 2005 op 23:52

Dacht dat het over strippen ging.

Fout dus.

Toen ik als groentje mijn eerste column plaatste reageerde jij als allereerste met vernietigende opmerkingen die kant nog wal raakten. De vooroordelen dropen er vanaf en waren erg kwetsend.
Je gaf gewoon een keiharde eigen mening, maar reageerde totaal niet op de schrijfstijl en de inhoud van de column.
Een column insturen betekent dat je je kwetsbaar opstelt. En zeker je allereerste.

Dit is de derde column die ik van je lees en ik hoop dat je vaker instuurd, want je kan het!

Is Donald Duck ook goed? En ik heb de hele serie van Suske en Wiske.

Melady:-)

Bakema_NL · 21 juni 2005 op 00:30

Volgens mij is het pas mijn 2e, maar goed, scheelt bijna niks. 🙂
En ik kom soms (vaak) wat hard en apart over, maar dat is dan mijn mening, bedoel het verder niet slecht en laten we zeggen dat ik het randje nog wel eens bewust opzoek. Als ik zo vol vooroordelen wat betreft vrouwen, daar ging het toen over geloof ik, zit, was mijn eigen vrouw allang weggeweest, maar tot nu toe is ze nog gebleven, ze kent me als geen ander, maar weet na 20 jaar ook nog wel eens geen hoogte van me te krijgen. En dan is het nog altijd zo dat een geschreven tekst, of dat nu een column of reaktie is, heel anders kan overkomen of geinterpreteerd worden dan de bedoeling was, dat zie je nogal vaak gebeuren, vooral op diverse fora.

En ja, natuurlijk is Donald Duck ook goed, dat blijft gewoon leuk. Geweldig ook dat ze alles vanaf 1952 aan het heruitgeven zijn in mooie hardcover boeken, 2 boeken die tesamen een heel jaar Donald Duck beslaan, mooi buitenkansje om alles compleet te krijgen. In dit geval ga ik voor die hardcovers, natuurlijk kun je de losse nummers ook compleet krijgen, maar dat kost je wat meer geld en zeker ook moeite en wat dat betreft concentreer ik me op andere dingen.

@ Sally……..morgen je keuken ordenen, hahahah. 😀
Maar inderdaad, het is tot op het laatste boekje geordend, anders kan ik ook niks meer terugvinden natuurlijk. Amerikaanse comics staan per uitgever gesorteerd, dan weer onderverdeeld in subgroepen want diverse titels hebben weer met elkaar te maken etc. De kleinere “independent” uitgevers staan dan weer op alfabet gesorteerd en de Hollandse gein staat gesorteerd op Nederlandstalige comics (vanuit Amerika vertaald en ook onderverdeeld per (Amerikaanse) uitgever) en dan de gewone Europese albums onderverdeeld in 2 groepen, realistisch en humor. Realistisch grofweg in tijdsperioden van prehistorie tot science fiction en humor van “ondeugende” humor tot “reguliere” (kiddy) humor………mijn eigen systeem en ik ben nooit wat kwijt.
En zo netjes geordend zijn bv. ook mijn muziek cd’s, dvd’s, boeken en games. Nu heb ik daar bij lange na niet de aantallen van zoals met strips, maar toch ook weer bovengemiddeld veel zeg maar, hahahaha, genoeg om er ook een systeem in te hebben, ik kan er niet tegen als ik iets niet direkt kan vinden.

melady · 21 juni 2005 op 08:40

Oude liefde.
(14/6/2005 17:46)
Klussen…
(6/4/2004 22:27)
Het eerste zonnestraaltje…
(1/4/2004 19:34)

Beetje ordelijker zijn Bakema. 😀

KingArthur · 21 juni 2005 op 10:35

Verbazing alom. In eerste instantie zat ik te zoeken bij welke column dit een reactie was. Maar nee, een heuse column. En dan nog eens een foto van je verzameling. Leuk hoor!

Bakema_NL · 21 juni 2005 op 14:21

@ Melady……..het eerste zonnestraaltje, krijg nou wat, je hebt gelijk, die was ik helemaal vergeten. 😛

Shitonya · 21 juni 2005 op 17:15

shit -_- Voor het eerst dat ik een column niet vatte. Bedankt voor de uitleg 😀

KawaSutra · 21 juni 2005 op 18:38

Eindelijk laat je je ware gezicht zien, Bakema. En dan ook nog als gevolg van een goed geschreven column. Van mij mag deze ook een vervolg krijgen.

Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat jij Gothic was…… 😀

Bakema_NL · 21 juni 2005 op 19:18

Gothic is een nogal ruim begrip, niemand die meer weet wat het nou eigenlijk allemaal omhelst. Maar ik heb er wel wat mee, al zal ik er zelf niet helemaal als een goth bijlopen.
Mijn gothic avatar is van een comic (strip), Dogwitch genaamd. Hilarisch, ziek, compleet maf, maar ook erg goed, het heeft een gothic uitstraling in ieder geval.

Ma3anne · 21 juni 2005 op 19:20

[quote]niemand die meer weet wat het nou eigenlijk allemaal [b]omhelst[/b][/quote]
Is dit een slip of the finger?
Zo niet, dan knuf terug.

Bakema_NL · 21 juni 2005 op 19:54

Hahaha, behelst, omhelst………niemand die meer weet wat gothic nu eigenlijk allemaal is….zo dan maar. 😉

Raindog · 22 juni 2005 op 00:28

Bakema, het was me een waar genoegen iets van jou te mogen lezen!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder