Onlangs beklaagde een bewoner van een straat waar een tragedie heeft plaatsgevonden zich over het perkje dat door de nabestaanden van het slachtoffer als herdenkingsplek was geclaimd. Het was volgens hem tot een bedevaartsoord verworden voor sympathisanten die het geweld tegen het slachtoffer luidkeels afkeuren, met nachtelijke overlast tot gevolg voor omringende bewoners. Uit de reacties van veel sympathisanten was vervolgens af te lezen dat zij deze begriploze man het liefst ter plekke onder de zoden zouden willen stoppen. Tot zover de eerste les over sociaalwenselijk gedrag. Ze duiken in dit land steeds vaker op: groenvoorzieningen en straatlantaarns die als canvas dienen voor het menselijk drama. Het mag gerust een ziekelijke trend genoemd worden om het hele hebben en houden, lief en leed, de publieke ruimte in te slingeren. Zo ook het intiemste verdriet: het verlies van een dierbare. Vanwaar die neiging zo’n diepe wond ter bepoteling aan omstanders op te dringen? Betreft het hier een masochistische behoefte, of is het een poging de omgeving middels medelijden emotioneel te gijzelen?

De drang om een dierbare te herdenken is begrijpelijk. De noodzaak om dit buiten besloten kring te doen echter niet. Het kan heel goed zijn voor het rouwproces om een plaats te creëren waar gereflecteerd kan worden, en sommigen hebben er zelfs baat bij de plek des onheils te bezoeken. De vraag is echter of beide locaties verenigd moeten worden. Welk nut dient het een – doorgaans willekeurig – perkje in de straat dienst te laten doen als rouwcentrum? Met uitzondering van de sympathieke ramptoerist is er geen hond die daar een boodschap aan heeft. Maar hoop doet leven, nietwaar?

Een belangrijke categorie publiekelijk betreurden is de groep verkeersslachtoffers. Twee groepen eigenlijk: de slachtoffers van andermans manoeuvreren en de ‘automobilisten’. De eerste groep ongelukkig in het verkeer, de tweede groep gelukkig ook. Want niet zelden blijkt degene die zichzelf om een boom gevouwen heeft: a) een jongeman met net zoveel controle over het gaspedaal als over de hormoonspiegel, of; b) een volwassene met net zoveel controle over het stuur als over de flessentrekkerspier. Het ‘geluk’ is dan dat zij geen andere slachtoffers hebben gemaakt of nog kunnen maken.
Tot mijn spijt echter, kan ik bij het zien van hun terminals een gevoel van sociaal onrecht niet volledig onderdrukken. De minachting voor andermans lijf en leden van de ontspoorde bomenknuffelaar wordt tot in lengte van jaren met dagelijkse bloemenzeeën levend gehouden, terwijl mij met 15 jaar slachtoffervrije verkeersdeelname nog geen verlepte roos ten deel valt. Zijn we volledig de weg kwijt met z’n allen?

Ongeacht de toedracht van het verscheiden, lijkt elke verkeersdode recht te hebben op een drive-by-mausoleum. De dagelijkse hindernisbaan die bestaat uit verkeersborden, rotondes, drempels, paaltjes en medeweggebruikers kan immers best een persoonlijk tintje gebruiken. Dat de door alle pracht en praal afgeleide bestuurder van een passerend voertuig vervolgens beslag legt op de aangrenzende kavel, daarbij een nieuwe lichting achterblijvers in rouw dompelend, lijkt de eerste generatie nabestaanden echter niet te deren. Gedeelde smart is halve smart.

Natuurlijk fleuren al die dodenkransen de boel wel op, maar het blijft een vreemde gewaarwording om zich tot diep in Donker Limburg in de Bollenstreek te wanen. Is het echt een goed idee om Nederland tot één openbare begraafplaats te maken? Wat mij betreft wordt er paal en perk gesteld aan de versterving van de publieke ruimte. Anders is het leed niet meer te overzien.


7 reacties

SIMBA · 10 december 2010 op 08:30

[quote] Dat de door alle pracht en praal afgeleide bestuurder van een passerend voertuig vervolgens beslag legt op de aangrenzende kavel,[/quote]
Dit zeg ik al jaren als ik weer zo’n gedenkteken ergens zie.
Nou waren wij laatst op Kreta en daar zijn de gedenktekens zéér prominent aanwezig langs de wegen. En het werkt! In 1 bocht stonden op een gegeven moment 17 gedenktekens, toen is die bocht weggehaald 😀 Een rechte weg en Ouzo gaat blijkbaar beter samen :hammer:

Ontwikkeling · 10 december 2010 op 09:03

Ik snap het ook niet zo goed. Onlangs verloor een scooteraar zonder helm met en blauw plaatje in een snelheid van 60 km per uur zijn leven toen hij in een onoverzichtelijke bocht de bus wilde verslaan qua snelheid.
De bocht is vervolgens een grote versierstrook van bloemen en planten geworden. Incl. kaarsjes…

Kwiezel · 10 december 2010 op 09:41

Sneeuwgans!
Ik zie ook steeds vaker treinen rijden met enorme bloemenkransen op de voorkant, fleurt de boel wel aardig op…
Even zonder dollen. Los van het feit dat ik je verhaal absoluut onderschrijf, vind ik het vooral uiterst sterk neergezet! Compliment!

LouisP · 10 december 2010 op 10:40

Sneeuwgans,
goed geschreven! Té is nooit goed..
En toch…bij een kruispunt in Woensdrecht liggen verschillende gedenkdingetjes bij elkaar. Ook brandt er daar altijd een vlammetje. Daar is een kind van een maat verongelukt. Dat voelt dan misschien toch anders dan van een onbekende..

louis

pally · 10 december 2010 op 12:27

Erg goed geschreven stukje, dat is zeker, sneeuwgans.
En ik ben het in grote lijnen wel met je eens. Niet altijd en overal deze memorietekens. Misschien zou er een tijdslimiet op moeten zitten: een half jaar of zo.
Het is trouwens nog gevaarlijk ook, als het er veel zijn. Je let even niet op de weg en het volgende gedenkteken is voor jou… 🙁

groet van Pally

arta · 10 december 2010 op 16:02

Ik kreeg altijd ‘Jerry Springer’-beelden op mijn netvlies van die gedenktekens. Op weg naar mijn werk kom ik er twee tegen, elke dag. Zelf zou ik absoluut niet de keuze maken voor zo’n gedenkteken, wanneer een dierbare in het verkeer zou overlijden, maarja, ik kan niet in iemand anders hoofd kijken. Als zij daar steun aan hebben…
Wat mij wel opvalt is dat je een beetje murw wordt van de hoeveelheid. Ooit stond ik met mijn fiets geschokt stil bij zo’n ‘altaartje’, inmiddels fiets ik er totaal gevoelloos langs. Dát kan niet de bedoeling zijn, lijkt mij.

Goed geschreven, Sneeuwgans!

sylvia1 · 11 december 2010 op 09:18

Geweldige woordvondsten hier en daar, canvas voor menselijk drama, drive-by mausoleum, versterving van de publieke ruimte… Deze is ook erg sterk zeg:
[quote]De minachting voor andermans lijf en leden van de ontspoorde bomenknuffelaar wordt tot in lengte van jaren met dagelijkse bloemenzeeën levend gehouden, terwijl mij met 15 jaar slachtoffervrije verkeersdeelname nog geen verlepte roos ten deel valt.[/quote]
Mooi verwoord, prikkelend onderwerp, kortom steengoede column!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder