Even met Gert-Jan Morsink gebeld: “Goedemiddag, Oplopers hier. Mag ik je even storen?” Zo’n prijsvechter als Sandd wordt natuurlijk gekenschetst door een ‘platte organisatie’, vandaar dat de directeur van deze postbezorgingsbeunhaas zelf het toestel opnam. Handig, dat scheelde me weer een hoop gezeik met weerbarstige secretaresses. “Zeg Gert-Jan, kan ik via jou ook bombrieven en enveloppen met Antrax versturen?” Woedend vroeg de opperpostbode mij, waar ik deze aantijging op baseerde. Dat maakte ik hem snel duidelijk: “Jullie bezorgen toch willens en wetens honderdduizenden oplichtersbrieven, die zogenaamd van de Kamer van Koophandel afkomstig zijn? Brieven waardoor veel bedrijven onterecht een bedrag op de rekening van een stelletje oplichters storten? En die ene postbode van jullie die dat constateerde en ondanks een verbod van zijn baas de geadresseerden waarschuwde voor de fraude, die werd toch door jullie ontslagen?” Stilte aan de andere kant van de lijn. Maar ik was nog niet klaar: “Zeg. Lamlul, weet je wel dat in Amsterdam een stel Marokkaantjes tot fikse straffen is veroordeeld wegens het op verschillende adressen afleveren van halve grammetjes cocaïne? Dat bezorgen, weet je hoe dat heet? Traffic. Ze zouden jou om diezelfde reden moeten opsluiten, want wat die neppostbodes voor jou doen, is niets anders: je bent medeplichtig aan oplichting door willens en wetens de traffic van die fraudebrieven te verzorgen. Feitelijk geef je leiding aan een criminele organisatie.” Ik mag lijden dat de Kamer van Koophandel aangifte bij de politie doet. Want volgens mij maakt het geen fluit uit of je nou drugs bezorgt, of fraudebrieven… En lezen kunnen ze trouwens ook al niet bij Sandd. Op mijn brievenbus prijkt zo’n sticker dat ik geen ongeadresseerde reclametroep wil, maar zij flikkeren gewoon alles naar binnen, zelfs hun eigen vacaturefolder. Meneer Morsink heeft al met al dus behoorlijk wat boter op zijn hoofd.

Net als die televisiepulpproducenten van Endemol. Die zijn naar de rechter gestapt om het televisiespel ‘Succes Verzekerd’ van de buis te halen. Want RTL zou dat idee hebben gejat omdat het programma veel lijkt op de geweldig creatieve vondst ‘Kiezen of Delen’, die ooit door Endemol was bedacht. Alsof Joop en zijn kornuiten zélf nooit een idee stelen. Kent u dat stomvervelende programma ‘Wie ben ik?’ met al die uitgekauwde sterren uit de Endemol-stal? O, o, o, wat vinden we elkaar leuk, en o, o, o, wat moeten we hard om elkaar lachen. Dat hele kutprogramma is gewoon gejat van ‘Babbelonië’, een programma dat lang geleden al door de AVRO werd uitgezonden. Destijds verzonnen door Jan Meulendijks, met in de hoofdrol Lous “De Bril” Haasdijk en Pim “Glimschedel” Jacobs. Als je zelf allerlei ideeën jat moet je gewoon je kop houden als iemand anders eens een keertje met een vinding van jou aan de haal gaat, dacht ik.

Nog meer boter op het hoofd: Pamela Anderson. Ze is heel erg tegen bont. Dus heeft ze onze koningin een open brief gestuurd met het verzoek om fokkerijen voor de bontindustrie te verbieden. Arme Trix. Je krijgt als staatshoofd wel een hoop gezeur aan je kop, waar je toch iedere keer weer een beleefd briefje over moet terugschrijven… Maar die Anderson is natuurlijk niet goed snik. Tegen bont, maar ze werkt wél mee aan de opening van de Miljonair Fair. Ik durf er een mooie fles wijn om te verwedden dat het daar stikt van het bont. Geen synthetische neptroep, maar vachten van dode dieren. Pamela zal dan een van de weinige vrouwen zijn, zonder bontje… Maar ja, een schnabbel is nooit weg, dus laat Pamela zich maar weer eens schaars gekleed door Hans Klok uit een of andere hoge hoed toveren… Wat is er trouwens chique aan om een beurs te laten openen door een of andere Amerikaanse stoephoer? Om je te bescheuren. Een dure beurs die wordt geopend door een of andere Amerikaanse slettenbak. Dure beurs? Jazeker. In protserige stands worden alle goede dingen des levens aan de man gebracht. Poenige auto’s, overdreven juwelen en huizen in de tropen. En onbetaalbare rookartikelen; wegens de komst van Pamela is er zelfs een stand waar ze je alle informatie geven over pijpen in de hoogste prijsklasse… Kinderachtig vond ik de bekladding van het organiserende kantoor. Als die rijke stinkerds zo graag bij elkaar willen komen, láát ze dan. Ze doen maar. Volgend jaar zijn ze toch allemaal blut. De auto’s weer terug naar de dealers, de juwelen weer naar Ome Jan en de golddiggers weer naar de arbeiderswijken. Kredietcrisis.

Die kredietcrisis wordt trouwens in steeds meer sectoren voelbaar. Ook bij de televisie. Het contract van Robert ten Brink wordt waarschijnlijk niet verlengd door RTL. Daar moeten ze flink gaan bezuinigen, en acht en een halve ton salaris is een mooie eerste stap. Grappig dat Robert nu op een heel onverwachte manier wordt geconfronteerd met ‘Het moment van de waarheid’… Eén troost: ze gaan bij RTL binnenkort beginnen met een nieuw onzinprogramma. Na al die belspelletjesoplichterij en die astrofraude kun je je nu laten councelen voor 80 cent per minuut. Dan leer je omgaan met tegenvallers. Voor Robert heb ik de oplossing al klaar: gewoon de hele dag prevelen “Dit is het Jeugdjournaal”, en je verveelt je geen moment… En tussendoor breng je de kinderen naar hockey en je vrouw naar tennis. Maar niet vergeten, het lidmaatschap op tijd te betalen, trouwens. Want steeds meer sportclubs schakelen professionele incassobureaus in om de achterstallige contributie te innen. Behalve de boksscholen. Die komen natuurlijk gewoon zelf…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Prlwytskovsky · 14 december 2008 op 19:23

Robert heeft zwaar, echt hoor. Als het zo doorgaat moet hij zijn tweede zwembad sluiten en zijn boodschappen Cadillac verkopen.

Helder geschreven column. :duimop:

Mien · 15 december 2008 op 10:47

Bont staaltje gramspuien Driek.

Mien

Callar · 15 december 2008 op 19:06

Persoonlijk houd ik wel van een beetje ‘de hele wereld is kut’ schrijfsels 😀 Maar als je dit onder een non-fictieve noemer zet (‘actualiteiten’)dan mag de inhoud wel iets beter op elkaar aansluiten. Het enige wat nu alle onderwerpen bij elkaar houdt is jouw persoonlijke gerief en dat is veels te makkelijk. Dat alles verkeerd gaat in de wereld wisten de mensen voor de geboorte van Christus namelijk ook al.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder