Het is merkwaardig dat de CIA nooit getracht heeft Gorbi te vermoorden. Tenslotte viel er met de glasnost perestroika een vacature voor een vijand. Het zal kortzichtigheid van de oude Bush geweest zijn; een trekje dat politici niet geheel vreemd lijkt. Werkloosheid in het leger, werkloosheid in de wapenindustrie. Nog even en de VS zou haar machtsmonopolie kwijtraken en uit pure ellende aan haar handelstekort moeten werken. Maar als de nood aan de man is springt de voorzienigheid te hulp. Er donderen twee torentjes in elkaar. Met algehele vaagheden wordt terrorist nummer 1 als dader gebombardeerd en zijn clubje is de smoes voor WO III. Toch? Iedereen is er plotseling van overtuigd dat hij vreemdelingen de VS in loods, die een verkeersvliegtuig in een wolkenkrabber kunnen parkeren. Trouwens best netjes van meneer Sama O dat hij die torentjes niet liet knakken of kapseizen. Tenslotte hebben de VS het monopolie op grote paddestoelen. Wellicht had Al Kada wat extra bommetjes in de toren geplant om het klassieke sloopwerk te ondersteunen. Het zal allemaal ooit nog wel duidelijk worden.

Ondertussen worden er alvast wat oorlogen uitgeknokt met als voornaamste doel meneer Sama niet te vinden. Dat zou knap stom zijn, want dan kun je weer op zoek naar een vijand en de marketing verliep prima. Iedereen was bang voor Al Kada. Prima job van meneer Bush de jongere kortom. De investeringen uit de armen- en pensioenpot komen via de oliewinning en heropbouw ook vanzelf weer terug. Ze waren ook zeer menslievend in Verristan. In Basra bijvoorbeeld bombarderen ze de watercentrale. Zo krijg je een vijand snel klein en je spaart weer wat soldatenlevens.

Het is hard nodig om de veiligheid goed te blijven waarborgen. Er verschijnen dan ook dagelijks grote berichten over dreigende aanslagen. Daarom is het belangrijk de mensenrechten in te perken en regelmatig razzia’s in etablissementen van andersgetinten te houden. Zo’n project pak je ook niet in je uppie aan. Harde drang tot maatregelen bij de NAVO partners in de EU is dan ook geboden.

Sommige ongure werkschuwe elementen vergelijken mensen als Donner en Balkenende wel eens met schoothondjes van Bush. Wees gerust ze dienen evenzeer de nationale welstand. Met het verscheiden van de grote man, prins Bernhard, begon de misère voor het leger hier ook zeer duidelijk te worden. Wat moet zo’n Balkenende nou zonder leger? Stel je eens voor dat het tij keert en mensen hun mond open doen? Nee in afwachting van een aanslag hebben we hard een fictieve vijand nodig.

In de nasleep van 9/11 is die gauw gevonden en het werk van de poppetjes Donner, Remkes en Verdonk werd wel heel makkelijk. Weg met al die Moslim schooiers zonder paspoort! Roept Verdonk. Laten we er dan flink op jagen! Roept Remkes. Vervolgens maken we er werk van ook! Roept Donner. Nederland denkt aan zijn vrijheid van meningsuiting en slaapt rustig verder.


4 reacties

Mosje · 16 januari 2006 op 10:29

Wel erg gedateerd, dit stukje. Alsof je het langer dan een jaar geleden geschreven hebt. Wat mij betreft had je er iets van de actualiteit doorheen moeten weven.

Stanislaus · 16 januari 2006 op 10:50

Ik ben het helemaal met Mosje eens!

emaessen · 16 januari 2006 op 11:56

@mosje; Het is een recent stuk en snel ingestuurd. Bij herlezing blijkt de lading die ik wou overbrengen niet echt over te komen. De onbeantwoorde vraag is idd; wat is de directe aanleiding? In feite is die er niet. Ik begin zelf een grote lijn te zien in allerlei ontwikkelingen (politieke, nieuwsgeving en gebrek aan actie) Centraal staat; reclametechnieken om een zondebok te promoten als excuus voor een steeds rechtser klimaat.

emaessen · 8 oktober 2016 op 21:29

Weer een paar keer herlezen en ik merk dat mijn stukken herlezen moeten worden voor je het hele plaatje hebt. Over de datum valt te twisten, maar wie kent zoiets als seredendipty nou? Ik heb alles zelf uitgevogeld in 2003 zonder internet of assistentie. Het duurt even voor dat bezinkt, je de juiste mensen treft en ook kunt praten. Het heeft voor mij 3 jaar geduurd voor ik het nieuws langs me af liet glijden. Ook zonder tv krijg ik bij Arrow alles mee.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder