Helemaal gepoedersuikerd is de wereld om mij heen door de ramen, als ik opsta, vandaag.
Alsof ik door een beslagen fotolens kijk. Het is vreemd dat door dat wazige alles ook veel stiller lijkt. Hoewel lijkt: het ìs ook zo. Als er wind stond zou die poedersuiker natuurlijk allang weggewaaid zijn.

Een echte nadenkdag is dit, over wat gepasseerd is en wat misschien gaat komen. Al is dat wel erg oliebollig gezever. Maar als ik vandaag de soort dag qua weer had mogen kiezen, zou het exact dit geworden zijn.
Soms is het gewoon zo heerlijk je daar even uitgebreid in te wentelen. Zoals sommige mensen met genoegen hun oliebol langzaam aan alle kanten door het schaaltje poedersuiker wentelen, voor ze er omzichtig een hap uit nemen. Niet alleen voor het zoete, maar vooral ook voor het zoete gevoel van dat ritueel.

Bij een grote supermarkt, en nu denkt u vast: Aha, ik weet welke dat is, zag ik vandaag voor ruim 5 euro van die grote aluminium strooiers, bedoeld voor poedersuiker, prominent te koop staan naast de pakken oliebollenmix. Dezelfde strooiers zijn het, die ze in snackbars gebruiken om de frieten te zouten, om ze elegant en vervolgens geroutineerd en quasi nonchalant een paar keer omhoog te gooien voor ze in een bakje of grote zak worden geschut. Heerlijk geluidje is dat, het springen van die hete frieten in de ronde bak, nadat ze net uit het vet zijn gehesen.
Wellicht zijn die zoutstrooiers niet eens gevuld en is het alleen dat tovergebaar, dat er helemaal bij hoort.

Nou ja, voor de oliebollen zou ik zo’n strooier echt niet willen hebben. Ze horen gewoon bij de friettent en moeten niet vreemd gaan, vind ik. Zout en zoet moet je in de wereld duidelijk uit elkaar zien te houden.
Geen gezicht toch ook, op tafel naast de elegante champagneglazen? Veel te plomp.
Intussen is het donker geworden en is de natuurpoedersuiker jammer genoeg alleen nog onder de lantaarnpalen te zien.

Morgen gaan we alvast veel oliebollen bakken en proeven, maar zonder die strooier. Gewoon de net gebakken bollen in een bakje suiker vleien, er genietend van de geur een hap uit nemen en dan lekker nog eens indopen …mmm

Categorieën: Diversen

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

6 reacties

Esther Suzanna · 31 december 2016 op 11:39

Ik houd eigenlijk helemaal niet van oliebollen maar tijdens het lezen kregen ik een heftig verlangen naar bollen en…friet!

Wat een mooi mijmerstukje Pally 🙂

Fijne jaarwisseling!

Nummer 22 · 31 december 2016 op 12:12

Mooi stukje..maar oliebollen zijn niets voor mij. Koning Oliebol is sood, maar dit terzijde.

Eet smakelijk en wentel de warme bol door de poedersuiker!

Fijne jaarwisseling en een inspirerend 2017!?

Karen.2.0 · 31 december 2016 op 13:09

Ik ben er gek op! Zeker als ze gevleid zijn in poedersuiker, dat klinkt zoveel mooier als ‘bestrooid’.
Graag gelezen dit warme eindejaarsstukje. Fijne jaarwisseling!

NicoleS · 31 december 2016 op 15:13

Heerlijk zo’n oliebol. Gebijteld in suiker. Happy new year!

Mien · 31 december 2016 op 15:58

Ben je nu helemaal bepoedersuikerd!
Leuk stukje Pally. Bepallyd. 😉
Fijn om je weer te lezen hiero.

Nummer 22 · 2 januari 2017 op 09:30

Bepoederd, gepoederd, gewenteld in suiker. Wat een mooi zoet verhaal! ?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder