Poele, poele, poele. Als hongerige eenden reageerden wij op de lokroep van de voetbalpoolleider. In plaats van met broodkruimels, lokte hij ons met klinkende euromunten de EK 2008 voetbalpool binnen. De spelregels leken simpel. Wijs de winnaar aan, noteer de uitslag, vul een aantal vragen in, en je verdient punten. Wie de meeste punten heeft, wint een aardig geldbedrag. De inleg is vijf euro per persoon en het invullen is kinderspel, zo verleidde hij ons.
Ik snapte er geen bal van. Hoe kan ik nou weten welk land er gaat winnen, wie de eerste gele kaart krijgt en wie de meeste doelpunten scoort, als ik niet eens weet wie er meespelen? Mijn Roemeense schoondochter was het helemaal met mij eens en riep ‘pula!’. Ja, poolen, knikte ik bevestigend. Niet wetende dat ‘pula’ een woord is waarmee je in Roemenië je ongenoegen laat blijken en waarvan ik de vertaling dus liever niet prijsgeef. Ze benadrukte haar misnoegen door er aan toe te voegen dat ze Hollanders maar dom vindt. ‘Hoe kan ik nou invullen wie er wint, als de wedstrijden nog gespeeld moeten worden?’
En weer knikte ik instemmend.

Na een uitgebreide uitleg van de voetbalpoolleider besloten we een gokje te wagen. Vulden getallen in, en zochten op internet naar Europese topscoorders. Zo klonk Luca Toni, een speler van Italië, mij wel lekker in de oren, dus vulde ik hem als goalgetter in. Niet wetende dat hij tegen Nederland moest spelen en ik hem op de wedstrijddag, met gevaar voor eigen leven, slechts fluisterend durfde aan te moedigen. Nederland won, tot mijn verbijstering, met grote overmacht.
Inmiddels zijn we ruim een week verder en is de tussenstand bekend. Mijn naam prijkt eervol op de eerste plaats van onderaf. Nul punten. Terwijl mijn poolgenoten het Nederlands elftal uit vaderlandsliefde toch nog een puntje gunden, zette ik Oranje steevast op verlies. Omdat ik geen hoge pet ophad van coach Marco van Basten, investeerde ik deze EK zelfs niet in oranje prullaria zoals vlechtpruiken, kaashoeden, bierpetten en geitmijters. Een achteloos uit de boodschappentas weggeworpen Welpie is het enige zichtbare oranjeprulletje in huis. Om niet uit de toon te vallen hul ik me, vlak voor de wedstrijden, in een vale trui die in het verre verleden oranje is geweest.

In feite is mijn gebrek aan vertrouwen dus de reden dat ik op nog maar nul punten sta. Ik geloofde er niet in. Maar nu Oranje als winnaar uit de poule des doods is verrezen, begin ik zowaar in een winnende stemming te komen. Ook al kan ik geen cent in de EK-pool meer winnen; toch hoop ik dat ‘onze jongens’ met grote overmacht winnen. Misschien worden ‘we’ wel Europees kampioen. Dus zit ik de rest van de EK, gehuld in een gloednieuwe boa, voor de tv. Eentje die is gemaakt van knaloranje eendenveren. Met of zonder poele, poule, poolen of pula. Ik ben er klaar voor!


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

11 reacties

Li · 22 juni 2008 op 11:20

Had eigenlijk gehoopt dat dit zaterdag werd geplaatst. Nu is het een mosterd-na-de-maaltijd-column :stom:
Heb ik weer :oeps:
[quote]Maar nu Oranje als winnaar uit de poule des doods is verrezen, begin ik zowaar in een winnende stemming te komen. Ook al kan ik geen cent in de EK-pool meer winnen; toch hoop ik dat ‘onze jongens’ met grote overmacht winnen. Misschien worden ‘we’ wel Europees kampioen. Dus zit ik de rest van de EK, gehuld in een gloednieuwe boa, voor de tv. Eentje die is gemaakt van knaloranje eendenveren. Met of zonder poele, poule, poolen of pula. Ik ben er klaar voor![/quote]
:toeter: PULA :hammer:

Li

pally · 22 juni 2008 op 11:52

Leuke column en even nagenieten dan maar en de kater nog een beetje uitstellen. Of zouden zij verloren hebben omdat jij er zolang niet in geloofde? Dan word je bedankt, Li 😉

Maar misschien ben je wel poolwinnaar geworden…

groet van Pally

arta · 22 juni 2008 op 14:43

[quote]Ik snapte er geen bal van. [/quote]
😆
Geen mosterd na de maaltijd, hoor! Gewoon leuk!!
Enne… de enige poule, verder deze zomer, wordt een swimming-pool!:-D

SIMBA · 22 juni 2008 op 18:58

[quote]Ook al kan ik geen cent in de EK-pool meer winnen[/quote]
Na gisteravond zijn jouw kansen misschien weer gekeerd…

pepe · 22 juni 2008 op 21:06

*Ik ben er klaar voor!*

Ik ben er klaar mee (oranje zelf ook) en jij vast ook. Ik vind hem gewoon leuk, snap ook niets van poele of poolen.

Ma3anne · 22 juni 2008 op 21:12

Ik doe gewoon even of het gisteren was en wij nog van niets wisten.

[quote]Ik ben er klaar voor![/quote]
Ik ook!
:ballon: :toeter: :klappen: :duimop: :hammer: :pint: :naughty: :clown:

lisa-marie · 22 juni 2008 op 21:32

Helemaal geen mosterd na de maaltijd de pool loopt nog door.
Luca Toni kan nog de goalgetter worden. :hammer:
Zo vond ik donnadoni ook zo mooi klinken , bleek die een coach te zijn :stom:

En over twee jaar komen de oranje spullen gewoon weer uit de kast.
Alleen dat we niet verder zijn gekomen zeg ik wel Pula! tegen 😀

WritersBlocq · 22 juni 2008 op 22:07

Lekkere column Li, leuk en goed geschreven. ‘Ze’ hebben verloren en ‘we’ kunnen onze rituelen weer, samen met onze oranje shit, in de bosjes donderen.
Over 2 jaar in Zuid-Afrika, da’s veel interessanter dan deze oefenwedstrijdjes. Ga je mee?

KawaSutra · 23 juni 2008 op 16:51

Heeft de EK ons toch nog wat leuks opgeleverd!

priet · 23 juni 2008 op 18:10

Bedankt Li,

Leuk stuk en nu voel ik me wat minder alleen, aangezien ik vandaag bij een postorderbestelling een gratis oranjehoed ontving ‘als dank voor mijn vertrouwen’?!

prietje

Dees · 24 juni 2008 op 15:49

Tsja, ik heb er nog geen welpie om gekocht en nog geen oranje sok uit de kast gehaald. Maar, in de mannenwereld van mijn werk sta ik wel dik numero uno in de poule en dat vind ik stiekem toch wel errug leuk. Nu Spanje nog winnen.

Het is nog steeds een leuke column trouwens, achterhaald en wel 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder