Doodziek word ik van dat gebakkelij van de politici op tv. Ik kijk er af en toe zijdelings naar, maar het kan me deze keer niet boeien. Voor het eerst eigenlijk, want in het verleden hield ik het allemaal nauwgezet bij. De strijd tussen de Jan Klaasens en Katrijnen van de Nederlandse politieke poppenkast is een lachertje geworden. Ja, ik ga wel stemmen en gelukkig stond mijn keuze al maanden geleden vast, want als ik nu nog moest uitmaken wie het zou worden, zou ik afhaken. Wat een kleinzielige vertoning. Elkaar de koppen inslaan, vuurspuwende ogen, arrogantie, over lijken gaan. En tussendoor de zogenaamde ludieke acties, waardoor wij dan moeten geloven, dat het allemaal zulke leuke en aardige jongens en meisjes zijn.

Wat bezielt een mens om zo diep te zinken? Welke frustraties liggen eraan ten grondslag om je zo te kijk te (laten) zetten voor een gansch volk? Hoe media- en publieksgeil moet je zijn om je tot een poppetje te laten omtoveren en je waardigheid en idealen aan de kant te zetten om je tegenstander met een linkse of rechtse directe tegen de grond te slaan?

Op 22 november zal ik snel naar het stemlokaal gaan, mijn knop indrukken en alles meteen vergeten wat ik zo heb zien passeren aan politiek gelul.
En dan maar hopen, dat het toch nog een beetje goed gaat komen met dit land, de minima, de zorg, de veiligheid, het onderwijs, de werkgelegenheid. Ik heb er op dit moment geen enkel vertrouwen meer in.

Het politieke spel is overspel geworden. Publieke hoererij van de lijsttrekkers. Over-acting van een stelletje dilettanten die zichzelf tegen opbod verkopen aan de media.

Het enige wat telt zijn de partijprogramma’s! niet de lijsttrekkers! Misschien een tip om NIET op een lijsttrekker te stemmen, maar op iemand die zijn of haar taak in alle stilte goed doet? Een voorkeurstem dus.

Dan kunnen we dit zootje ongeregeld wellicht overslaan bij de vorming van het volgende kabinet en krijgen we een Kabinet der Onbekenden. Lijkt me een hele verademing.


14 reacties

Prlwytskovsky · 18 november 2006 op 22:30

Goed zo Ma3, die zit. Wat ik in de politiek mis is om middels een twee jaarlijks referendum de zittende regering naar huis te kunnen sturen als zij hun werk niet conform de afspraken doen. Dat zal ze leren om alleen aan het partijprogramma te denken en niet aan de kiezers.

Eddy Kielema · 19 november 2006 op 00:12

Het is vervelend om te zien hoe de Amerikaanse manier van politiek bedrijven (veel vorm, weinig inhoud) steeds meer terrein wint in Nederland. Maar laten we toch vooral voorkomen dat ook de Amerikaanse mentaliteit van ieder voor zich niet nog meer grip krijgt op Nederland. Prima column, Ma3anne!

Estrella · 19 november 2006 op 11:14

Ik heb er laatst op mijn blog een heel klein logje aan gewijd. Politiek, volgens mij lijden ze momenteel allemaal aan Megalomanie.

Ook van mij zal het een voorkeurstem worden, er is niet één lijsttrekker die ik mijn stem waardig acht.

pally · 19 november 2006 op 12:07

Jouw boze, zeer goede column is mij uit het hart gegrepen, Ma3anne!
Wat een beschamende vertoning.
Pally

archangel · 19 november 2006 op 12:42

Doe als ik, stem gewoon op de Oppertomaat! 🙂

Ma3anne · 19 november 2006 op 12:56

@ Archangel: ik stem op zijn tomatenzusje.

Geitenstal · 19 november 2006 op 13:44

Helemaal mee eens.
De inhoud is vervangen door Jip en Janneke achtige uitlatingen en smink en het past helemaal in het tegenwoordig zeer populaire nieuwe genre “schreeuw TV”.

SIMBA · 19 november 2006 op 16:25

Ik spring samen met ma3anne en archangel in de tomatensoep 🙂

Ondanks alles blijft het toch van groot belang dat we gaan stemmen! Met potlood of knopje…..

Li · 19 november 2006 op 20:30

[quote]Misschien een tip om NIET op een lijsttrekker te stemmen[/quote]

Precies wat ik ook van plan ben.
Zegt het voort :warn:

Li

arta · 19 november 2006 op 21:48

Ook ik kon me geheel in jouw column vinden!
Mijn stem zal ook niet naar een lijsttrekker gaan, overigens!
Lekker fel en goed gescreven!
🙂

WritersBlocq · 19 november 2006 op 23:46

Ik had kiespijn: PvdD of SP maar ik ga voor ’t 1e. Goed verhaal Ma3

KawaSutra · 20 november 2006 op 01:11

[quote]Het politieke spel is overspel geworden.[/quote]
Raak samengevat!

Bitchy · 20 november 2006 op 06:57

[quote]Hoe media- en publieksgeil moet je zijn om je tot een poppetje te laten omtoveren en je waardigheid en idealen aan de kant te zetten [/quote]

Misschien zonder dat je het bedoelde, vloog de gedachte van het programma X factor door mijn hersencelletje! 😉

KingArthur · 20 november 2006 op 10:46

Poeh Ma3, eerlijk gezegd weet ik nu nog niet waar ik op zou moeten stemmen.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder