Kunnen wij postzegels sparen ook rangschikken onder de categorie sport?
Dat lijkt een prangende vraag nu wij het item sport in volle hevigheid op deze site gaan loslaten.
Valt er iets zinnigs te vermelden over deze tak van sport? Op het eerste gezicht niet, want wat is postzegels verzamelen nou helemaal? Toch, als je je wat meer verdiept in deze krachtsport, ga je er toch anders tegenaan kijken.
Ik ben er zelfs voor naar de bibliotheek geweest om wat naslagwerken te raadplegen.
En wat blijkt? Postzegelverzamelaars hebben allemaal iets gemeen. De meerderheid blinkt ook uit in bridge, in dammen en in schaken. Hoedjewip hebben de meeste postzegelverzamelaars ook allemaal onder de knie en procentueel gezien gaan de meeste verzamelaars op vakantie naar een camping. Het liefs zonder sanitaire hulpmiddelen.
Poepen wordt in de natuur gedaan, zoals het hoort en eten doen we uit een aftands kookblikje dat zwart ziet van jarenlang gebruik..
Postzegelverzamelaars moeten niets hebben van aanverwante sporten zoals boksen, karate en worstelen. Uit de naslagwerken, die ik drie uur lang bestudeerde, bleek er geen eenduidige verklaring gegeven te kunnen worden voor deze afkeer .Zelf houd ik het erop dat postzegelverzamelaars bang zijn om op hun ‘postzegel’ geramd te worden bij deze sporten.
En dat snap ik nou niet want als je op je postzegel geramd wordt loop je kans op een gekartelde postzegel en die schijnt meer waard te zijn dan een postzegel zonder kartels.
De zin van die meerwaarde ontgaat me even maar misschien kan een echte postzegel verzamelaar daar iets meer over vertellen.

Zijn er nog meer bijzonderheden te vermelden? Ja hoor! Postzegelverzamelaars hebben lak aan hypes en mode! Dat hebben ze allemaal gemeen met elkaar. Als je iemand ziet lopen in een C&A kroonkostuum (Stijlgroep Groningen) of in een broek uit de jaargangen 1963/1973 dan kun je er bijna vergif op innemen dat je met een verzamelaar te maken hebt.
Ook zijn de meeste postzegelverzamelaars gek op detectives. Vooral die oude dedectives waar nog een loep in wordt gebruikt genieten de voorkeur. Zo’n loep schept een band. Zo’n loep is herkenbaar! Dat detectives waarin een postzegelverzamelaar wordt vermoord het meeste worden verkocht is bizar maar niet verwonderlijk. Postzegelverzamelen is eigenlijk een schreeuw om hulp. Er zit iets dwangmatigs in deze sport. Net als met boksen want welk normaal denkend mens wil nou een ander weldenkend mens in elkaar slaan tussen een paar touwen terwijl half crimineel Nederland als publiek fungeert?
Als dat niet dwangmatig is, maar daarover later meer.
Laat ik besluiten met de stelling dat postzegelverzamelaars, schuwe, dwangmatige persoonlijkheden lijken met een introverte inslag. Zij zouden graag verre reizen willen maken maar pleinvrees en vrees voor grote menigten belet hen dat.
Dat laatste is ook de reden dat postzegelverzamelen nog steeds geen olympische sport is..en dat is jammer gezien de potentie, commerciële mogelijkheden en aantrekkingskracht van deze sport.

Categorieën: Sport

1 reactie

Godspeed · 14 april 2003 op 08:43

[url=http://www.luchtmacht.nl/main/actueel/nieuws/2002/mei/20020514_huizinga_postzegel.html]Olympische postzegel Mark Huizinga[/url]

Blijkt dat onze Olympisch kampioen Mark Huizinga een Postzegel met zijn beeltenis heeft. 🙂

Dus toch een olympische sport?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder