Ik drink er nog eentje op STAP (stichting alcohol preventie), De mensen daar zien de wereld nog zo mooi. Dartelende lammetjes in de weide, leerlingen die nog gewoon hun school afmaken een wereld waar iedereen van elkaar houdt
Maar bij hun laatste onderzoek kwamen ze tot de schokkende ontdekking dat maar weinig supermarkten zich hielden aan hun prachtige verbod op alcohol voor jongeren onder de 16. Maar liefst 88% procent van de supermarkten verkocht alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 16 jaar.
88 procent! Snif, hun hele wereld aan diggelen.
De bedrijfspsycholoog werd er bij gehaald om de mentale schade wat te herstellen.
En een paar dagen geleden, met een frisse, nog steeds naïeve kijk op het leven kwamen ze tot de conclusie dat hun campagne middels stickers niet werkt.
Hun campagne middels stickers werkte niet. Ik, persoonlijk, vond stickers altijd interessant toen ik pak en beet 6 a 7 jaar was. Ik denk dat als een sticker aan een 15jarige verteld dat hij eigenlijk nog te jong is voor een biertje hij zijn sigaret voor boven de 16 tussen zijn 15jarige lippen uit haalt, hem uitdrukt op die sticker, een hijs neemt en die nare smaak wegdrukt met een flinke teug bier.
Misschien ben ik dan wel heel pessimistisch, maar kom op stickers? In wat voor een wereld leven we?Of beter gezegd, in wat voor een wereld leven zij?
Maargoed, ze hebben aangekondigd strenger te werk te gaan.Hoe is nog niet bekend.
Misschien een pakkende slagzin, als bijvoorbeeld STAP voor appelsap.
Of beter nog een rap, dat schijnt de jeugd van tegenwoordig aan te spreken, Donner wil vast wel even helpen.
Alle gekheid op een stokje, de enige echte oplossing is denk ik alle saaie uitgezakte politica aan de drank zetten en daar wereldwijd foto’s van verspreiden.
Denk jij nog dat je een biertje nog stoer vind als je Balkenende met een grijns van oor tot oor en een flesje pils op de foto ziet?

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Outsider · 9 maart 2006 op 11:27

Ja, die campagnes tegen alcohol en tabak worden vaak nogal knullig aangepakt. Dat is altijd al zo geweest. Toen ik een jaar of 14 was,kregen alle leerlingen op de LTS een grammofoonplaatje met een popgroep die het oubollige liedje O Suzanna speelde. Aan het eind van het lied zei de zanger: ‘Zeg, wist je dat roken hartstikke ongezond is?’
Vervolgens dacht iedereen natuurlijk: ‘Dat roken moeten wij ook maar eens proberen, want als het zo ongezond is en de mensen doen het toch, dan moet het wel erg lekker zijn.’

senahponex · 9 maart 2006 op 11:28

[quote]Denk jij nog dat je een biertje nog stoer vind als je Balkenende met een grijns van oor tot oor en een flesje pils op de foto ziet?[/quote]

Wat dacht je van een foto van Marijnessen toen ik daar aandacht brrrrr ik drink in ieder geval geen bier meer.

Je had naar mijn smaak iets meer uit kunnen halen de alcahol even echt laten branden.

Maar toch Welkom op ColumnX

😀 😀

KawaSutra · 9 maart 2006 op 13:01

Als ze het nog niet eens voor elkaar krijgen kinderen (!) te beschermen tegen de invloed van koffieshops hoe kun je ze dan van roken en/of alcoholgebruik afhouden!

Er zijn ouders die hun nog jonge kind stimuleren om zich éénmaal flink lazarus te zuipen in de verwachting dat ze dat dan voorlopig wel weer even uit hun hoofd halen. Zijn er hier misschien ervaringsdeskundigen?

Goed onderwerp voor je eerste column. De spelling- en grammaticacontrole van Word kan er voor zorgen dat het geheel er wat verzorgder uitziet. Toch met plezier gelezen. 🙂

Mup · 9 maart 2006 op 16:16

Ik zie wel wat in je oplossing, maar of het gaat werken?
Kawa, ik rook als een ketter, dus het shaggie dat ik op jongen leeftijd van mijn pa mocht rokrn, waar ik overigens eerst van dacht dat ik er aan dood ging, en later bang was, dat dat niet zo zijn, heeft niet geholpen. Ja, dood zou ik kunnen gaan, dat wel.

Welkom op cx Jaap, onderwerp om over na te denken,

Groet Mup.

Li · 9 maart 2006 op 19:52

[quote]Zijn er hier misschien ervaringsdeskundigen?[/quote]

Wat je zegt, wat je doet; het helpt allemaal geen zier, weet ik uit ervaring.

Ach, ik deed het vroeger ook en ben toch heel aardig opgedroogd 😉

Li

Mosje · 9 maart 2006 op 22:00

[quote]Denk jij nog dat je een biertje nog stoer vind als je Balkenende met een grijns van oor tot oor en een flesje pils op de foto ziet?[/quote]Denk het wel, maar als ik een foto van hem zou tegenkomen in de Playboy, dan zou ik seks voor eeuwig afzweren, echt waar.
😉

DriekOplopers · 9 maart 2006 op 22:27

@Mosje: nee, ik zou bij het zien van een blote JP de sex niet afzweren. Maar ik zou zeer zeker weten dat ik mij toch maar niet tot homo bekeer 😡

@Jaap-B: welkom trouwens, ik heb je column met plezier gelezen. Los van jou had ik ook een column aan dit onderwerp gewijd, die staat nog in de wachtrij. Voel je dus niet gepikeerd of nageaapt 🙂

Hartelijke groet,

Driek

Raindog · 10 maart 2006 op 00:09

Welkom en erg leuke column. Paar dubbelingetjes wegwerken, hier en daar spelling en leestekens bijwerken en hij wordt nog leuker.

Ma3anne · 10 maart 2006 op 10:54

[quote]Zijn er hier misschien ervaringsdeskundigen?[/quote]

Ja. Ikzelf heb in mijn studententijd gezopen als een ketter en sinds een jaar of twintig lust ik geen alcohol meer.

Mijn kinderen heb ik in een min of meer alcoholvrije omgeving opgevoed, maar ik rookte wel. Mijn kinderen drinken wel, maar roken niet.
Ze doen dus precies het tegenovergestelde van wat ik ze heb voorgeleefd.

Ik heb dan ook geen idee hoe je dit probleem t.a.v. de jeugd in het groot zou moeten aanpakken. Je zou precies de juiste middenweg tussen verbod en uitdaging moeten vinden, waardoor ze ergens tegenaan kunnen schoppen en toch na kunnen denken over waar ze mee bezig zijn.

Ik herinner me dat singeltje van dr. Meinsma ook nog, dat we op school kregen als actie tegen het roken. Vanaf die tijd ben ik gaan roken, omdat ik het belachelijk vond dat de overheid en de school zich ermee bemoeiden.

Sja…..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder