Pyjamadag…. Stel je hebt 20 jaar in je eentje in de wildernis geleefd, en je wordt plotseling met de huidige beschaving geconfronteerd, wat denk je dan als je deze term hoort..?
Ik kan alleen voor mezelf praten. Ik zou denken aan een kinderfeestje, of een stunt van C&A in het kader van de vlaggetjesweek.
Wat ik niet zou denken, sterker nog, wat nooit in mij zou opkomen, zou de werkelijke betekenis van deze term zijn. De werkelijkheid ligt namelijk mijlenver van verjaarspartijtjes of verkoopstunten af.
De werkelijkheid is een Maatschappij die zijn hulpbehoevende en gewoonlijk oudere medemens, zonder plichtplegingen s’avonds in een pyjama hijst en deze mens daar de volgende dag blijvend in laat rondlopen. Die stap is niet zo ingewikkeld als je bedenkt dat dagelijks douchen toch ook al is opgeheven en is vervangen door één keer in de drie weken.
Daarnaast past een luier makkelijker in een pyjamabroek in het kader van de toiletsluiting.
Laat maar lopen je ontlasting, dat is simpeler dan het begeleiden naar een toilet.
De hulpbehoevende mens die aan deze terreur is overgeleverd is de mens die ons land met keihard werken heeft opgebouwd naar een welvaartsniveau waar wij allen de vruchten van plukken.
Je kunt die verpleeghuizen niet eens iets kwalijk nemen want die worden tot op het bot bezuinigd.
Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de familie van hulpbehoevenden het ook vaak laat afweten. Als je ziet hoe je vader, moeder opa of oma er aan toe is, dan grijp je toch in?
Dan onderneem je toch zelf actie.Dan ga je ze toch zelf douchen? Kleed je ze toch zelf aan? Help je toch zelf met eten? Ik bedoel maar, een hond wordt tenminste nog 3x per dag uitgelaten . Een paard wordt geroskamd en een koe dagelijks gemolken.
Maar opa wordt in zijn geluierde natte pyjama in een stoel gedonderd en mag het verder zelf uitzoeken.
Want we hebben geen tijd voor opa.We moeten allebei werken, de kinderen van opvang naar afgang slepen, naar staatsloterij loeren, internetten ,golfen, en aan ‘mezelf werken’.
Verder moet de overheid bezuinigen dus laat die lastige ouwe zeikers de tering maar krijgen.
Er zijn belangrijker prioriteiten. Welke? Kruisraketten kopen omdat dat bij een modern leger hoort..Voor 800 miljoen Joint Strike Fighters gevechtsvliegtuigen kopen om er vervolgens achter te komen dat je genaaid bent door de Amerikanen. Dat soort prioriteiten!
Gooi dan meteen een paar kruisraketten op de verpleeghuizen, dan heb je twee vliegen in een klap. Je weet dan of de raket het doet en je bent van een geldverslindend probleem af.

Als ik na twintig jaar afzondering in de wildernis, met de huidige ‘beschaving’geconfronteerd zou worden, dan zou ik luid krijsend terugkruipen naar de plaats waar ik vandaan kwam .
Want komende uit de wildernis kun je niet begrijpen dat in de huidige “beschaving”, hulpbehoevende mensen worden beschouwd als niet rendabele economische eenheden.
Dus, afschrijven maar die handel….

Categorieën: Maatschappij

6 reacties

pepe · 11 november 2003 op 12:54

Goh…. is dat wat lezen wij dezelfde krant? Heb jij dan ook de spelfout gelezen? Ik heb hem letterlijk over genomen toen ik een columnpje schreef over de ‘pyama-dagen’

Ik hoop ik niet zo oud wordt, dat de pyjama-dag een verplichting wordt, trouwens ik heb niet eens een echte pyjama.
Nu vind ik het nog wel eens lekker een dagje kalmpjes aan, niet aangekleed rond te lopen. En nu ga ik snel douchen en aankleden voor men rare dingen denkt bij dit persoontje. Ik ben gewoon een dagje lekker lui!!

En boodschappen doe ik dus niet in pyjama(trainingsbroekkie en slobbertrui) 😀

R@@F · 11 november 2003 op 15:07

Het is schandelijk! En het ergste is dat als wij op oude leeftijd zijn er geen geld meer zal zijn om überhaupt iemand te verzorgen. Kortom wij hebben later 7 pyama dagen…..Nee ik schiet gewoon een kogel door mijn kop tegen de tijd dat dat mijn vooruitzicht wordt. Of misschien is tegen die tijd de euthanesie zo ver gevorderd dat je een “zelfdodingskit” kunt halen bij de Blokker……ik hoop dat laatste van ganser harte!

Kees hij is weer TOP

Groet
R@@F

Kobus · 11 november 2003 op 17:05

Je durft er haast niet aan te denken, maar als je let op de verharding en het verzakelijken van de maatschappij, kun je je afvragen of we ooit een wereld krijgen, waarin mensen maar een bepaalde leeftijd mogen bereiken. Daarna netjes afscheid van het leven hebben te nemen. Ik heb eens een sf-film gezien daarover. En het beangstigt me wel. Al is het alleen maar het feit dat nu allerlei idiote voorstellen schaamteloos naar buiten gebracht worden, in de hoop dat de maatschappij er niet al te hard over oordeelt.

godsgift · 11 november 2003 op 21:34

Tja Kees kan er maar 1 ding op zeggen, Nederland gaat naar de klote!!!!!
Triest maar waar….

viking · 12 november 2003 op 08:28

Helemaal waar wat je hier schrijft maar laten we één ding niet vergeten. Diezelfde mensen die wij nu zo schaamteloos dumpen zijn zelf medeschuldig aan dit gedrag. Ik ben zelf opgevoed in de trant dat er niets belangrijkers bestaat dan studeren en hard werken. Geen hoger streven dan veel geld verdienen. HEt is geen excuus maar zo is het wel.

Bovendien vind ik dat te weinig mensen waardig aan hun einde mogen komen. Mijn eigen oma heeft 20 jaar naar de dood verlang tijdens een armzalig leven, veel pijn en weinig vreugde.

Het ‘maak-er-een-vrolijk-einde-aan-pakket’ zou een feit moeten worden. Als mijn tijd gekomen is en de ‘pil’ is er nog niet, dan ga ik met een grote knal. Zeker te weten…/kik[[[[zbxbhgn m9

Deze laatste lettertjes zijn de eerste woordjes van Bonny en Clyde, onze twee nieuwe tijgerkatjes.

deZwarteRidder · 12 november 2003 op 09:33

Het klinkt hard…maar is wel waar en dat maakt het triest…de enige zorg maatschappij die we nog hebben is de maatschappij van :het zal mij een zorg wezen..
recht voor zijn raap Kees!

Rich@Rd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder