In 2004 ga ik doen wat ik moet doen. Tenminste, wat ik zelf vind dat ik moet doen. Niet wat de meeste anderen in Nederland vinden dat ik moet doen. Die willen namelijk dat ik braaf word, dat ik gewoon net zo correct word als de rest en dat ik dus stop met roken. Het idee alleen al.
Gisteren zei een vriendin nog tegen me dat het een wonder is dat de rokers zich nog niet roeren. Inderdaad. Onbegrijpelijk. De rokers in Nederland laten zich gewoon als makke schapen naar de marge van de samenleving manoeuvreren, samengedreven in de ghetto’s die rookcabines worden genoemd. Naar tochtige portalen en ongezellige hokjes waar politiek correcte mensen gniffelend langslopen en wijzen: ‘Kijk, wat een suffertjes staan daar, he.’ Nou inderdaad. Suffertjes zijn we. Willoze slachtoffertjes van wat je rustig de belachelijkste hype van de eeuw mag noemen. Een massahysterie die me doet denken aan griezelige dingen uit het verleden. Gelijkhebbers die de rest van de wereld bij voorkeur afschilderen als minderwaardig. Zij verdelen de baantjes onder elkaar en plakken een papier op de deur van hun winkel, bus, trein, bioscoop, theater, kantoor, met de tekst ‘rokers niet gewenst’, of ‘Nur für nicht-raucher’. Raucher Raus, zeggen ze. Nog even en we dragen op onze revers allemaal een mini-sigaretje, zodat we gemakkelijk op straat zijn te herkennen en straffeloos mogen worden vernederd door wie daar maar zin in heeft.
Het is begonnen. In 2004 laten we ons schuldbewust de ghetto’s in blazen. Waar het zal het eindigen, weten we uit de geschiedenis.
Dus wat ga ik doen in 2004? Gewoon: schrijven, werken, roken, eten, slapen, plezier hebben en schijt hebben aan die mens-onterende en doodenge antirooklobby. Fuck them all. Dat ga ik doen. Yeah.


8 reacties

pepe · 4 januari 2004 op 13:13

Duidelijke taal!!
Kort en krachtig…

Ik zal niet zeggen dat roken goed is voor een mens. Er zijn meer zaken niet goed voor een mens en een ieder mocht tot op heden een redelijk vrije keus maken. Wel roken of niet, wel drinken of niet enzovoorts.

Zijn we nog wel een SAMENleving? Of meer een hokjesmaatschappij?

Mup · 4 januari 2004 op 13:33

Ik doe met je mee. Zat eerst te twijfelen of ik buurtwachter zou worden, om al sie stoute rokers aan te kunnen spreken, maar ik ga voor dit alternatief,

Groet Mup.

Maurits · 4 januari 2004 op 15:53

Tja Yoyogro, het is wat. Nu zijn het opeens de rokers die naar de onprettige plekjes moeten. Niet rokers zijn jaren gewend geweest in rookholen te moeten vertoeven. Vanaf nu beperkt zich dat tot het uitgaan. Het blijkt gewoon dat die “dat lossen we samen wel op” flauwekul niet werkt. Dus is het een taak van de overheid.

Misschien moet je je realiseren dat je zelfs onder de rokers tot een minderheid behoort. De meeste rokers zouden liever willen stoppen. Ze zijn zich er althans van bewust dat er een moment komt dat het zal moeten. Omdat roken en gezond leven, zeker op de duur niet samen gaan. Een aantal rokers dat wel zou willen stoppen doet het “nu nog even niet” Maar 800.000 rokers hebben zich voorgenomen 1 januari te stoppen. Velen zullen tot hun frustratie ervaren dat het niet lukt. En gaan het over een jaar weer proberen.

Je opvatting dat roken “niet braaf” is is wel interessant. Het doet me denken aan de houding van pubers voor wie roken nog “spannend” en zelfs “stoer” is. Dat zou bij jou langzamerhand wel over moeten zijn. Maar misschien vind je het gewoon lekker. Tja, dan heb je pech. Veel mensen hebben geen zin met jou mee te roken.

Yoyogro · 4 januari 2004 op 16:15

Beste Maurits,
Het is precies dat paternalistische (“wij weten wel wat goed voor jou is”) dat ik ook in jou reactie aantref, waar ik elke keer een beetje misselijk van word.

Groet,

Yo

Maurits · 4 januari 2004 op 16:29

Beste Yoyogro, het gaat er helemaal niet om wat het beste voor jullie (rokers) is. Uiteindelijk moet eenieder zelf weten wat hij met zijn leven doet. Het gaat er bij de tabakswet om wat het beste is voor ons (niet rokers) Rokers en niet rokers komen er niet samen uit omdat de belangen totaal tegengesteld zijn. Dat blijkt ten overvloede uit deze discussie waarin het nog niet eens mogelijk blijkt het er over eens te zijn wat het onderwerp van de discussie is.

Martijn · 4 januari 2004 op 16:52

Yo yo Gro!!!

[i][b]Smokers United!![/i][/b]
Verenigd uw allen!!

Jim Carey riep het al: ‘SMOKIN!!’

Vakbondsleider wordt Theo van Gogh…Wie stemt voor?!!

Groet Martijn 😀

deZwarteRidder · 5 januari 2004 op 11:09

wat is wijsheid?? Ik weet het niet… Gezond leven natuurlijk….of toch lekker leven..?? niet meer roken, drinken, verkeerd eten, hardrijden..nee het is moeilijk..feit is dat nu de roker tot maatschappelijke pispaal is genomineerd.. Zelf heb ik voor de financieel aantrekkelijke weg gekozen..Wij zijn gestopt/proberen te stoppen.. Op het laatst betaalde ik regelmatig de sigaretten voor twee tot vier stevige rokers..en de prijzen gaan alweer onhoog.. dat..gekoppeld aan het algehele tabu heeft mij doen zwichten..Maar ik snap het item zoals hier gesteld en zwalkend tussen mijn verstand en gevoelens roep ik…GO GO Yoyogro..
Rich@Rd

Yoyogro · 5 januari 2004 op 21:00

Ik heb respect voor iedereen die probeert te stoppen met roken. Stoppen gaat nog wel, maar volhouden… da’s het moeilijkste.

Zettumop Richard

Geef een reactie

Avatar plaatshouder