Als je een artiest bent, dan bestaat de kans dat je carrière pas na je dood tot een hoogtepunt komt. Enkele voorbeelden hiervan zijn, Andre Hazes en Elvis Presley. Je herleeft als artiest en je wordt niet vergeten. Een mooie gedachte. Maar wie zijn die mensen die profiteren van hun dood? Ja, ik verdien er zelf ook aan, door de plaatjes te verkopen. Dat zorgt er mede voor dat ik naast mijn studiefinanciering een lekker leven heb. Ik moet je zeggen, dat na zes jaar muziek verkopen dode artiesten echt een gat in de markt zijn gebleken. Je brengt een single uit van een dode artiest. Een nieuw deuntje of duetje erbij en je hebt een kraker van een hit. Daarnaast verdienen de platenmaatschappijen er goud geld aan en laten we de nabestaanden uiteraard ook niet vergeten.

Een artiest die zijn leven heeft gegeven om muziek te maken en het op zijn of haar manier heeft gebracht! Ik blijf het beter vinden om eerst honderd keer na te denken voor het opnieuw uit te brengen. Neem nu bijvoorbeeld de nummers van vroeger die worden gemixt met dance. Ik vind het persoonlijk echt wanstaltig hoe die nummers klinken door die combinatie.

Iemand zijn dood, betekent op deze manier echt voor iemand anders zijn brood. Als je iets doet, doe het dan goed. Daarom wil ik mijn complimenten geven aan Rachel Hazes, zij heeft de touwtjes in handen en Andre’s nummers hoor ik nergens in een dance versie. Dat is naar mijn mening echt respect hebben voor een artiest.

Categorieën: Media

9 reacties

Grumpy-old · 8 december 2007 op 11:54

Interessant onderwerp.

Al ben ik het met de laatste alinea volledig oneens. Wat mij betreft zijn dat soort dingen noodzakelijk . Hoe anders zouden bijv. klassieke componisten bekend blijven. Beroemde artisten en zangers zoals Elvis en ook Sinatra hebben vaak liedjes van anderen gezongen en vaak waren dat nog eens hun grootste succesnumers.Het overnemen van andermans muziek en ook o.a. persiflage vind ik één van de grootste complimenten en zeer zeker een vorm van respect. Misschien zouden Beethoven of Mozart zich ook omdraaien in hun graf bij het aanhoren van Wiebi Soerijardi als hij een van hun stukken speelt. Muziek is nog altijd een kwestie van smaak en daar valt eigenlijk niet over te twisten. Je vindt het goed , of niet.

Persoonlijk ben ik absoluut geen dance, trance of techno fan of er nu gebruik word gemaakt van een sample van welke muziek dan ook. . Bovendien zou heel de popmuziek instorten als dat niet zou kunnen; Want veel muziek is wel op de één of andere manier overgenomen of geinspireerd door voorgaande componisten en muziekanten. Soms is dat hoorbaar en soms niet. Maar om koudweg te stellen dat deze dan geen muziek van anderen zouden mogen gebruiken om er een eigentijdse versie van te maken vind ik onterecht

Greetz
Grumpy

lagarto · 8 december 2007 op 12:16

Deze ken ik Ronald en vindt het een van je beste.
Ga maar lekker door zo…
Groet Lagarto

dj_Eddy · 8 december 2007 op 12:41

Jammer dat je je ook deze keer weer niet hebt verdiept in het onderwerp. Elvis Presley was natuurlijk ver voor zijn dood het populairst (eind jaren vijftig, begin jaren zestig) en niet na zijn dood. De dance-uitvoering van ‘A little less conversation’ van Junkie XL was nou juist wel bijzonder smaakvol en respectvol gedaan. En als er iemand is die schaamteloos de dood van André Hazes exploiteert dan is het wel Rachel Hazes. Die duettenplaat is er een goed voorbeeld van hoe iemand krampachtig geld probeert te verdienen aan een dode.

Los van deze inhoudelijke fouten, blijft je schrijfstijl nog steeds beneden niveau. Zonder enige zelfkritiek kwak je wat letters en zinnen op papier en ontbreekt een duidelijke structuur. Bovendien neem je jezelf veel te serieus en blijf je met een stalen gezicht de grootst mogelijke onzin verkopen. Probeer er de volgende keer wat humor in te stoppen, zodat de lezers tenminste nog een beetje plezer aan je stukjes kunnen beleven.

arta · 8 december 2007 op 12:54

[quote]Een artiest die zijn leven heeft gegeven om muziek te maken en het op zijn of haar manier heeft gebracht![/quote]
Gestorven aan de hoge C???

Ik ben het verder volledig met Eddy’s reactie eens.

pally · 8 december 2007 op 14:45

Helaas, Ronaldje, kan ik het niet anders dan met Eddy eens zijn. Als je dit soort onderwerpen niet humoristisch maar serieus aansnijdt moet je je in de materie verdiepen om er een goede column van te kunnen maken. Dat zie ik hier niet.
Zelfkritisch zijn lijkt me de boodschap voor jou.
Werk eens een maand aan een column,

groet van Pally

Trukie · 8 december 2007 op 15:27

Ronaldje uit jouw stuk begrijp ik dat je nog de studentenleeftijd hebt. Dus Elvis was van voor jouw tijd. André Hazes is een ander verhaal. Die populariteit moet je meegemaakt hebben.
Je kon echt niet om hun populariteit heen. Ze hebben er zelf ook heel riant van geleefd.

Kijk, voor jouw visie op het verhaal moet je een paar honderd jaar terug. De tijd zonder radio, tv en internet, lp´s ampexbanden, bandrecorders, de opdraaigrammofoon, enz. Dan duurt het eeuwen voordat ze in een dorp 5 km verderop weten dat er iemand iets goed kan.
Schilderijen, bouwwerken en gedichten zijn bewaard gebleven.
Maar kun je een goede zanger of artiest uit b.v. 1650 opnoemen?
Die stemmen zijn niet bewaard gebleven.;-)

Je wilt wel, dat lees ik tussen de regels door.
Volgens mij heb je het schrijven wel in je. Maar zoek eens een onderwerp waar je veel van weet. Iets wat dichter bij je ligt.

Grumpy-old · 8 december 2007 op 16:18

[quote]Maar kun je een goede zanger of artiest uit b.v. 1650 opnoemen?[/quote]

Verrijt, Jan (1602-1650)

Musicus en componist

😀 😀 😀

Dees · 9 december 2007 op 10:18

De rode draad door je columns is dat jij jezelf veel te serieus neemt en denkt dat je wijsheden in pacht hebt die je dan uiteindelijk niet waar kunt maken (zie reactie Eddy!).

Schrijf eens een stukje waarin je jezelf volledig op de hak neemt (mss niet plaatsen dan, hoewel.. :-D), ik denk dat het een goede opstap kan zijn tot een ander type schrijfsel. Er zijn tegenwoordig toch een hoop mensen die op je reageren itt eerder. Die hopen allemaal op een ok schrijfsel van RJC, die toch zijn best doet om er iets van te maken. En geloof me, als het goed is, zegt iedereen dat hier ook. Zeker weten.

Succes 😉

lagarto · 10 december 2007 op 07:40

Je laatste vier regels Dees. prima zo hoort ie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder