Ja hoor, weer een nieuwe ergernis die uit Amerika is overgewaaid. Na een paar jaar terug op Aruba stage te hebben gelopen en veel Amerikaanse gasten een natje en een droogje te hebben geserveerd, is mij iets opgevallen. Nu mocht in het restaurant niet gerookt worden, maar op het terras uiteraard wel. Amerikanen, die overigens al heel snel voor of tegen iets zijn en niet ertussenin, wilden perse buiten zitten eten op een terras waar asbakken stonden en later gingen klagen over de mensen die gingen roken. Binnen zitten, dat deden ze natuurlijk niet. De ergernis over het wel en niet roken is weer toegeslagen.

 

Nu alle rokers al door de niet-rokers naar buiten zijn gejaagd, worden ze nu weer in het nauw gedreven.  Nu vond ik het al raar om te zien dat er niet meer gerookt mocht worden ‘om het personeel te beschermen’ aangezien het grootste percentage van horeca personeel zelf rookt(e). En ging iedereen die ik kende naar de kroeg met de gedachte dat er gerookt werd en dat je bij terugkomst naar rook stonk wat maar zo moest zijn. De roker die al niet meer mocht roken in een horeca gelegenheid wordt nu verzocht door de niet-rokers om niet meer in de buurt te roken van een café of restaurant.

 

De reden dat het niet meer in de buurt van een niet-roker mag is makkelijk te verzinnen; het stinkt en het meeroken is ook ongezond. Dat meeroken ongezond is, is bekend. Maar buiten, hoe veel rook word er dan nog ingeademd door een zogenaamde mee-roker? Ook zijn autogassen ook erg ongezond, moeten we ook auto’s verplichten om niet meer langs een horeca bedrijf te rijden of beter nog, een diepe gracht en grote schutting om horeca gelegenheden bouwen? Dit lijkt me nou weer overdreven.

 

Dat een sigaret stinkt volgens veel niet-rokers kan zo zijn. Persoonlijk rook ik niet, maar vind ik de lucht van een sigaret niet storend. Sterker nog, sinds er niet gerookt wordt in de horeca, stoor ik me meer aan een andere stinklucht die je nu wel ruikt (lees rioollucht, stinkend persoon of zelfs kots). Op het terras is de rook van een sigaret zo vluchtig dat ik me niet kan voorstellen dat iemand er veel last van heeft, maar dat terzijde. Het last hebben van een geur kan soms voorkomen, maar men moet zich niet zo aanstellen. Stel u gaat een dagje weg met uw man/vrouw en uw kind van een 6 maanden oud en wil even op het terras zitten maar u word weggestuurd omdat uw kind in de luier heeft gepoept, hoe kijkt u dan op? Of u heeft hard gewerkt en wil met uw collega een drankje doen op het terras, maar u wordt weggestuurd doordat u naar zweet stinkt? Dit lijkt allemaal heel erg overdreven en dat is het ook. Maar in principe zijn dit dezelfde dingen wat voor anderen ook ergerlijk is.

 

Wat mijn advies is aan de mensen die zich aan dingen storen. Soms gebeurt dit en denk er niet zoveel over na, want alles in het leven gaat niet zoals u wilt. Als mij iets totaal niet bevalt, dan blijf ik in het vervolg wel thuis waar ik mijn eigen regels heb en de gast zich aan mij aan moet passen. Tenslotte heeft het verbod al ervoor gezorgd dat de eigenaar al sfeer en consumpties heeft in moeten leveren.


3 reacties

Esther Suzanna · 19 juli 2015 op 12:50

Het is een herhaling van zetten nu.
Inhoudelijk helemaal eens. De argumenten van je stuk zijn zwak. Poep is niet dodelijk. De lucht dan..
Je hebt zeker schrijftalent vind ik.. 🙂
Je gevoel voor lay out is weer.. niet goed. (Witregels en opbouw)
Je schrijft zoals je waarschijnlijk debatteert, met overtuiging. :yes:
…nog teveel stijlfoutjes.

Ben benieuwdnaar de volgende.

Bart Brompot · 20 juli 2015 op 08:36

Ik zat gisteren op een terrasje een ongezonde hamburger te eten. Naast mij een man met een zware van Nelle op de lip. Ik heb hem gevraagd of hij er bezwaar tegen had dat ik een hamburgertje verwerkte terwijl hij rookte… hij vatte hem niet.

Ik weet niet goed wat ik met het stuk moet. Discussie is al belegen. Verhalend ook niet echt sterk. Graag een nieuwe poging met wat meer creativiteit. Je kunt het m.i. wel 🙂

Frans · 21 juli 2015 op 07:44

Laatst zag ik een cartoon van een paar rokers voor een gebouw met de tekst om te kunnen roken moet je naar Europa. Er is in Duitsland een verstokte roker zijn flat uitgezet omdat de buren via de afzuiginstallatie last hadden van de rook. Toch is, zoals Brompot en Suzanna aangeven, het pleit beslecht. Roken zit definitief in het verdomhoekje. Hoewel je als volwassene nog overal net zoveel rookwaar kunt kopen als je wilt. Overal kunnen kopen terwijl je nergens meer mag roken. Typisch Ruttebeleid zou ik zeggen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder