Een krullende, zwarte baard, zware wenkbrauwen, spitse neus en vooral een donkere blik die uit zijn ogen komt, nee eerder schiet. Het hoofddeksel, dat je normaliter mag verwachten op zo’n personage, is veranderd in een bom. De lont brandt en een ontploffing van het explosief is nabij. Dag hoofd van de profeet Mohammed, want die moet de tekening voorstellen. Want dat lijkt mij het resultaat als een bom boven op je krullenkop ontploft. En ergens begrijp ik de Moslimgemeenschap volledig. Dit kan niet. Het is natuurlijk pure geschiedvervalsing. Bommen waren er in de tijd van Mohammed nog niet. Kamelen en kromme zwaarden wel en daarmee trok hij met zijn tent door het Midden Oosten. Een soort oer-kameerder. Goed, ik kom als mosterd na de maaltijd, maar opeens zag ik het licht. In de keuken pruttelt de Romeinse kip lekker in een paar deciliter witte wijn. Wat zouden de Romeinen daarvan zeggen. Die kip heeft natuurlijk geen flikker te maken met de vroegere heersers van Europa. Kan me dus heel goed voorstellen dat ze boos zouden zijn over het recept. Romeinse kip in Chileense wijn kan natuurlijk helemaal niet. Zo ver zijn die rare jongens nooit geweest. Namaak, nep. Net zoals die spotprenten. Een paar streken op papier en de halve wereld rolt over elkaar heen.

Het kan niet, laat dat duidelijk zijn. Als we al iemand natekenen laten we dan de juiste context van de geschiedenis gebruiken. Anders is het hek van de dam. En we moeten ook niet generaliseren. Als een moslim een bom op zijn hoofd draagt, wil dat niet meteen zeggen dat alle aanhangers van het Islamitische geloof dat ook doen. Toevallig las ik in de krant dat een Belg voorwaardelijk is veroordeeld voor seks met honden in een asiel. Maakt dat alle Belgen dan tot hondenneukers? Nee toch zeker. Net zoals niet iedere Islamiet een geit neukt. Komen we er in Nederland wel bekaaid af. Wat ons rest zijn de kippen en dan bedank ik toch even. Zeker met die vogelgriep. Loop je meer kans op een kippen-soa. Tenzij je safe een kip neukt natuurlijk. Maar heb je wel eens een kippenboerderij gezien. Tering, dan heb je een hoop condooms nodig.

Maar ondertussen brandt de wereld, voornamelijk in het Midden-Oosten. Nu stond daar al bijna geen gebouw meer overeind, maar zonde is het. En alleen maar om een paar lullige tekeningentjes die al van september vorig jaar zijn. Toen was er nog geen brand, dat moest even aangewakkerd worden door een slimme Imman. Overigens wel een goed teken dat de economie goed inspeelt op de actualiteit. In rap tempo maken vlaggenfabrieken Deense vlaggen aan. Normaliter wil geen hond die vlag. Als de Nederlandse driekleurenindustrie in het slop zit, heb ik wel een goed idee. Maar ondertussen voelen vele Moslims zich beledigd. Het schijnt namelijk verboden te zijn de profeet af te beelden. Tja, en dan vraag ik me oprecht af hoe ze dan weten dat de afbeelding inderdaad Mohammed is. Ik proef hier hypocrisie. Minder lekker als mijn Romeinse kip trouwens.

Maar veel mensen uit alle religies roepen nu op tot excuses. En dat lijkt mij terecht. Ik ben bereid om de hele schuld op mij te nemen en namens de wereld excuses aan te bieden aan de Moslimgemeenschap. Iemand moet zich opofferen. Ik stel alleen één kleine voorwaarde. Eén kleine geste, niks meer. Als daaraan voldaan is leg ik mijn hoofd op het hakblok en is het kromme zwaard mijn deel. Als Allah en God tezamen op de wereld verschijnen en zich aan het wereldpubliek tonen op CNN, neem ik met alle liefde de straf op mij. Als die twee malloten dan ook nog vergezeld gaan van Jezus en Mohammed ben ik zelfs bereid tot het laten vierendelen van mijn geweldige lichaam.

Maar eigenlijk ben ik gewoon ontzettend verbaasd dat een paar pennenstreken zoveel ophef veroorzaken. En dan baal ik ontzettend. Ik kan niet tekenen. Misschien een cursusje doen. Koken kan ik al.


9 reacties

Mug · 23 februari 2006 op 10:40

He gelukkig, toen ik de eerste regels las dacht ik even: “nee he niet weer een column over Islam versus Westerse wereld (al gaat dat nergens over want er zijn natuurlijk ook moslims in het Westen)”. Maar gelukkig weet je het heerlijk luchtig te houden en er toch een boodschap in te stoppen (nee niet de kip).

[quote]Tja, en dan vraag ik me oprecht af hoe ze dan weten dat de afbeelding inderdaad Mohammed is.[/quote]

Dat is niet zo moeilijk, niemand mag hem afbeelden maar iedereen heeft blijkbaar hetzelfde beeld van personen, God stellen velen zich toch ook voor als een oude man met een grijze baard in de wolken? En ik geloof dat op sommige spotprenten zijn naam er ook bijstond…

Ma3anne · 23 februari 2006 op 10:59

Het is nog niet zo lang geleden, dat de christelijke kerken het hier voor het zeggen hadden en hun schaapjes moreel onderdrukten op straffe van hel en verdoemenis.

Ik kan me er de restjes nog goed van herinneren. In vrijheid denken was er in mijn kinderjaren niet bij. De kerk (in mijn geval gepersonifieerd door de nonnen op school) maakte uit wat je moest denken, hoe je je moest gedragen, wat je wel en niet mocht zeggen.

De angst voor de straf van God bij een ‘overtreding’ kan ik me vaag nog wel herinneren. Vooral na een donderpreek in de kerk. Die angst was behoorlijk aanwezig bij de beminde gelovigen.

En daarom kijk ik vanuit mijn historisch perspectief op mijn manier tegen de kwetsures van de moslims aan. Twee tijdsgewrichten die elkaar tegenkomen in het nu. De fanatieke moslim als anachronisme voor de westerling, zoals de Romeinse kip, borrelend in de Chileense wijn. Echter, de vogelgriep kennen we allemaal.

Ik ken nog het gevoel, dat je niet mocht spotten met het geloof. En de angst als dat toch werd gedaan, zit nog een beetje in mijn inmiddels wat roestige knietjes. Gelukkig dat we Fons Jansen hadden en dat lachen en spotten om de kerk ineens legaal werd, anders was ik nooit van God los gekomen, denk ik.

Fred, een dijk van een column. Lekkere onzin met een serieuze ondertoon. Maar toch een beetje de problemen wegwapperend.

Het enige dat oplossing biedt, is, denk ik, toch begrip te tonen voor de gevoelens van de gekwetste moslims. Godsdienstonderdrukking is niet niks. Dat duurt nog wel wat decennia voordat mensen zich daarvan vrij hebben gemaakt. Pas als dat is gebeurd, kan er een echte dialoog plaats gaan vinden, vrees ik. Tot die tijd, zullen we toch een beetje respectvoller en voorzichtiger met elkaar om moeten gaan.

Troy · 23 februari 2006 op 14:41

Geweldige column, Fred. Zoveel leuke vondsten in één column. Wat mij betreft is dit de maandcolumn.

KawaSutra · 23 februari 2006 op 15:09

[quote]Als Allah en God tezamen op de wereld verschijnen en zich aan het wereldpubliek tonen op CNN….[/quote]Dit kan niet Fred!

Maar ook ik ben verbaasd.

Bakema_NL · 23 februari 2006 op 15:30

Hmmmmm, ik heb die tekening anders geinterpreteerd. Ik vind er niks grappigs aan in ieder geval, zie er geen spot in. Het komt op mij over als een cartoon met een politiek/religieuze boodschap, een soort aanklacht. Net zoiets als een enorm afgebeeldde Bush en Blair met daar tussenin een nietig onbetekenend Peter-Jan Balkenendetje die trots is dat hij een handje mag schudden.

Ik zag een Mohamed, met een hoofd als bom inderdaad. Wat uit wil drukken dat zijn aanhangers een stel bommenleggende terroristen zijn. Niet alle aanhangers, maar het is een feit dat onder nogal wat van die volgelingen dit gebruik vrij normaal is geworden en wordt bevonden, sterker nog, je wordt er voor beloond in het hiernamaals wordt er voorgespiegeld.
Die bommen worden gelegd uit naam van Mohamed, Allah, de islam, dat hoor je keer op keer. De bommenleggers vertegenwoordigen niet alle volgelingen van de islam, dat is ook iedereen duidelijk. Met andere woorden, er wordt een bom gelegd onder de religie van islam, door eigen verknipte volgelingen. Mohamed’s hoofd wordt er afgeblazen door eigen volgelingen. Zijn respectabiliteit word middels bommen teniet gedaan, door eigen volgelingen. Het afbeelden van Mohamed mag niet, dat is voor een hoop mensen duidelijk geworden (al vind ik dat nietsbetekenend als je het als niet-gelovige wel zou willen doen met een voor jou goede reden, smakeloos of niet), maar bommen leggen/jezelf opblazen mag ook niet.
Worden in deze prent moslims belachelijk gemaakt? Nee. Het bommenleggende deel wel en daar lijkt me niks mis mee, ook voor de gewone moslim lijkt me dat geen probleem. Afgezien van het afbeelden van Mohamed dan. Maar ik vraag me af in hoeverre de cartoonmaker zich daarvan bewust was, dat is me niet helemaal duidelijk geworden, geen idee in welke volgorde de cartoons gezet moeten worden inmiddels. En dan nog, je kunt ook de andere kant opkijken, ik stem ook niet voor mijn lol af op Al-Jazeera. En ik ga me al helemaal niet als een idioot gedragen om wat tekeningen of wanneer ik minder dan een varken genoemd word, daar lach ik om, ik weet wel beter.

Li · 23 februari 2006 op 22:13

Mag ik kippenveren in je achterste steken?

Magnifiek geschreven column die perfect in een cabaretprogramma zou passen.
Ook wat mij betreft: de column van de maand.

Li

KingArthur · 24 februari 2006 op 10:22

Ik zat er al een beetje op te wachten dat iemand over dit onderwerp zou schrijven hier. En ja hoor jij trekt het boetekleed aan. Belachelijk deze ophef over een paar pennestreken. Goed verwoord.

Dees · 24 februari 2006 op 13:55

Wegens vermoeidheid over het onderwerp heb ik hem in eerste instantie niet gelezen. Maar da’s zonde, hij is bijzonder clever en heel erg grappig.

Alleen iemand van jouw kaliber hoeft dit soort fouten niet te maken:

[quote]Minder lekker als mijn Romeinse kip trouwens.[/quote]

En met regionale overwegingen heeft dat niet te maken… 😉

sally · 25 februari 2006 op 00:49

Ik vind `m geweldig Fred!

groet
Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder