Uit onderzoek blijkt dat 65 procent van de bezoekers van uitgaansgelegenheden voor een algeheel rookverbod in restaurants en cafés is. Dan denk ik: mooi! Laten we dat dan mooi per direct invoeren! Eerlijk is eerlijk, ooit – toen ik een jaar of 18 was – heb ook ik een trekje van een sigaret genomen. Echter niet om mee te willen doen met ‘stoere’ gedrag van de mensen om mij heen. Nee, ik deed het enkel om te protesteren tegen het plotseling opgekomen rookgedrag van een vriendin. Zij beweerde dat ze het roken lekker vond. Ik beweerde dat ze alleen maar mee wilde doen met de massa en vond dat ze op moest houden met die onzin. Om te bewijzen dat het volkomen bullshit was dat zij haar eerste sigaret meteen al lekker had gevonden, nam ik één trekje. Een viezer gezicht heb ik waarschijnlijk nooit meer getrokken, dan het gezicht dat zij te zien kreeg. Het bewijs was geleverd: sigaretten zijn smerig!

Natuurlijk hielp het voor geen meter en raakte zij verslaafd aan die stinkstokken.

Ik heb er nooit meer een aangeraakt.

En nog steeds ben ik een rookhater. Ruik na een avondje stappen maar eens aan je kleren. Van die penetrante geur van asbakken moet zelfs een roker toch over zijn nek gaan? Om nog maar te zwijgen van de bewezen schadelijke gevolgen van al die rook; waarbij meeroken nog een graadje erger schijnt te zijn dan zelf inhaleren – de rokers worden bedankt!

Als ik dan lees dat 65 procent van de horecabezoekers het met mij eens is, denk ik: kappen met die onzin! Het wordt er in de kroeg heus niet ongezelliger op als je elkaar weer helder kunt zien, in plaats van door een blauwe walm.

Maar goed, laat ik niet de flauwste zijn… als we nu eens beginnen met de restaurants. Eten smaakt zonder rooklucht om je heen toch echt beter dan met. Geven we de 35 procent notoire rokers nog even een jaartje om te wennen.

Maar dan moet het op 1 januari 2008 ook afgelopen zijn met het gezeur. Laat dan die ellendige rook voorgoed verdwijnen.

Categorieën: Maatschappij

17 reacties

arta · 22 december 2006 op 09:03

Ik hoor niet bij die 65%!
Ik zie de mensen in de kroegen al zitten: bierviltjes in zo klein mogelijke stukjes breken, om je handen maar bezig te houden, omdat je die sigaret zo mist. Zou het dan tijd worden voor een rotzooi-verbod? Naar mijn idee zullen, als de behoefte inderdaad zo groot is, de rookvrije restaurants en café’s als paddestoelen uit de grond vliegen. Mij zul je er niet tegenkomen…

Wel leuk geschreven!

pally · 22 december 2006 op 09:32

Ja, Ellebel, helemaal mee eens.
Ook nooit moeite gehad met de vraag wat ik met mijn handen aan moest.
Maar als ik om me heen kijk zie ik nog te veel mensen voor wie het van levensbelang schijnt te zijn…
Ik vrees dan ook dat je anti-rookplan vooralsnog in rook zal opgaan.
Goeie column!
Pally 🙁 🙁

Bitchy · 22 december 2006 op 11:18

Hmmmm ik probeer heel objectief te reageren, weet niet of me dat gaat lukken. 😉

Roken is voor niet-rokers vervelend en dat is een understatement. Als mensen met elkaar rekening zouden houden en elkaar niet tot last zijn, blijf ik vinden dat roken moet kunnen.

Ik heb een tijd lang een café gehad en de grootste angst was dat er een algeheel rookverbod zou komen, dan hadden we het niet gered.

Rokers worden nu al als uitschot behandeld en bekeken door sommige figuren alsof ze de grootste misdadigers zijn die onze lieve heer op de wereld heb gezet en dat stuit mij als nicotine junk vreselijk tegen de borst 😉

Al met al wel een goed geschreven column al ben ik met de inhoud het totaal niet eens.!

Shitonya · 22 december 2006 op 12:56

ach stel je toch niet aan. Niets mis met roken en evenals vragen staat vrij, staat roken ook vrij. Als mensen sneller dood willen moeten zij dat zelf weten. Ik haat anti-rook melders in menselijke vorm

Linkesoep · 22 december 2006 op 13:24

[quote]Maar dan moet het op 1 januari ook echt afgelopen zijn met het gezeur.[/quote]

Sorry, maar wie is er hier nu eigenlijk aan het zeuren, haha.

Paf, paf, paf…..
😛

SIMBA · 22 december 2006 op 14:18

Waarom zijn de niet-rokers altijd de zeurkousen??? Wij vragen niet om rook!

pally · 22 december 2006 op 14:34

Nou Shit, niet-rokers roken wel ongewild mee, toevallig…Daar weleens over gedacht?

groet, Pally

arta · 22 december 2006 op 14:55

Vóór ik een sigaret opsteek, vraag ik altijd aan mijn gezelschap of er bezwaar tegen is, en als ze het niet fijn vinden, dan rook ik niet of buiten, heel simpel. Als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt…

SIMBA · 22 december 2006 op 15:11

Precies arta! :kiss:

Dees · 22 december 2006 op 18:45

Ach tja, ik rook en ben ook wel eens lange tijd gestopt. Als roker vind ik dit allemaal helemaal niks, als niet-roker had ik je misschien niet radicaal genoeg gevonden. Eigenlijk zou een rookverbod mij het makkelijker maken om te stoppen. Aan de andere kant vind ik algeheel verbieden van de zotte.

Als onderzoek dit daadwerkelijk uitwijst, begrijp ik horeca-ondernemers niet. Genoeg mogelijkheden om een rookvrij stukje horeca te starten, lijkt mij en een eneurme doelgroep op de koop toe. Die rookvrije restaurants bestaan al, de rest volgt wel, lijkt me – met het groeien van de groep niet-rokers.

Li · 22 december 2006 op 22:30

Een pakje per dag rookte ik. Inmiddels ben ik er al bijna 30 jaar van af. Ik mis het roken vooral als mijn collega’s buiten gezellig een sigaretje gaan roken en ik de praatjes/nieuwtjes/roddeltjes mis. Roken in mijn omgeving, mits met mate, vind ik niet erg.

Li

Ellebel · 22 december 2006 op 22:49

Bedankt voor de reacties. Sja, ik had ook niet bepaald verwacht dat er veel mensen zouden zijn die het met me eens zijn 🙂
Ik vind het ook nog steeds een interessante discussie. Zeker aangezien ik soms rokers tegenkom die het juist weer wél met me eens zijn. Van die types die eigenlijk fel anti-roken zijn, maar het toch niet kunnen laten 😛

DriekOplopers · 22 december 2006 op 22:52

Eerlijk gezegd vind ik je column geen verrassend nieuw licht op de zaak werpen. Dat vind ik jammer. Mag ik je aanmoedigen? Ja? Kom op, je kunt veel beter!

Driek Oprokers

DreamOn · 22 december 2006 op 23:06

Ik rook, maar ben me er altijd van bewust, dat andere mensen daar last van kunnen hebben. Bij veel vrienden laat ik mijn sigaretten dan ook gewoon thuis. Ik wil niet, dat zij na mijn komst hun huis moeten luchten en hun kleren in de was gooien. Ik ga ook niet buiten staan, dat vind ik ongezellig.

Als in horeca gelegenheden niet meer gerookt zou mogen worden, dan zou er voor mij wel een stuk gezelligheid worden weggenomen. Ik vind het op zich prima, maar dan moet er ook een verbod komen tegen mensen die stinken (zonder dat ze roken), tegen alcohol gebruiken in horeca-gelegenheden (rokers zijn tenminste gezellig en hun omgeving niet tot last, terwijl dronken mensen heel vervelend zijn voor hun omgeving)
Ook zou het dan verboden moeten worden dat zwaarlijvige mensen in snackbars zich vol staan te vreten en vloeken en schuttingtaal mag ook niet meer….

We kunnen net zo goed de wet van vrije meningsuiting ook verbieden! Zijn we meteen klaar.

Mocht het niet duidelijk zijn: ik ben het niet eens met de strekking van deze column. 😀

Shitonya · 23 december 2006 op 13:58

Dat weet ik Pally, maar als ze het erg vinden, dan zeggen ze er wel iets van en dan ga ik wel ergens anders roken of even niet. Maar als ze met anti roken campagnes aankomen, als ze al horen dat ik rook, dan kunnen ze oprotten. Laat iedereen doen wat hij wil, dan bemoeien zij zich ook niet met jou.

pally · 23 december 2006 op 21:52

Wat betreft die anttirook-campagnes ben ik het helemaal met je eens. Ik hou ook niet van gezever daarover.
De fanatiekste anti-rokers zijn vaak degenen die zelf zwaar hebben gerookt, heb ik gemerkt.
Ken jij dat ook?
groet Pally

Ellebel · 29 december 2006 op 16:25

[quote]Ik vind het op zich prima, maar dan moet er ook een verbod komen tegen mensen die stinken (zonder dat ze roken), tegen alcohol gebruiken in horeca-gelegenheden (rokers zijn tenminste gezellig en hun omgeving niet tot last, terwijl dronken mensen heel vervelend zijn voor hun omgeving)
Ook zou het dan verboden moeten worden dat zwaarlijvige mensen in snackbars zich vol staan te vreten en vloeken en schuttingtaal mag ook niet meer….
[/quote]

Trudy, je reactie is behoorlijk kortzichtig als je het mij vraagt. Rokers zijn wel degelijk hun omgeving tot last! Ik vraag er niet om, om mee te roken; iets dat minstens zo schadelijk is voor de gezondheid dan zelf roken. Dronken lui mogen dan af en toe strontvervelend en lastig zijn; ze berokkenen mijn gezondheid tenminste geen schade! (Evenals stinkende, zwaarlijvige en scheldende mensen.)

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder