Via de huisartsenpost wordt zijn komst aangekondigd. Niet veel later horen we de ambulance met gillende sirenes de EHBO oprijden. Tijd voor actie. Met vereende krachten wordt hij op een bed gelegd en krijgt hij in beide armen een infuus.
‘Het gaat al een tijdje niet goed met hem, maar sinds kort wordt de situatie nijpender,’ vertelt zijn adoptievader Jeroen. Casper, de broer van Jeroen, staat aan het bed en kijkt toe hoe verschillende verpleegkundigen zich over de patiënt buigen. Ik neem beide broers even mee naar een apart kamertje en bied ze koffie aan.
Ze vertellen met horten en stoten het hele verhaal. Over hoe de patiënt altijd een florissant leven had geleid. Gezond en vol in het leven stond. Tot gaandeweg bleek dat hij een orgaanafwijking had. Hierdoor kreeg hij allerlei klachten, zoals gewrichtspijn en lusteloosheid. De kleine stukjes die hij nog liep gingen steeds trager. Hij was uitgegroeid tot een flink, bovenmaats persoon die moeite had zijn hoofd boven water te houden. Hij is zichzelf letterlijk ontgroeid.

Beide broers zijn door emoties overmand. Hun kindje, dat ze van kleins af aan hebben vertroeteld, dreigt nu een langzame dood te sterven. De accommodatie waarin hij woont, voldoet niet meer aan de huidige eisen en verergeren zijn symptomen. Een groter, moderner onderkomen is een must.

Ik loop naar het kamertje waar Columnx, zo heet de patiënt, ligt en kijk naar hem. Een specialist is bezig met een uitgebreid onderzoek en deelt mij zijn conclusie mee:
‘Wat deze flinke jongen hard nodig heeft, is een eurotransfusie. Daarvan hebben we niet voldoende op voorraad. Nu hangt er een centeninfuus aan, maar daar redden we hem niet mee. Er moet iets gebeuren.’
‘Dus eigenlijk zou hij een fikse geldinjectie moeten krijgen?’, vraag ik hem.
‘Dat zou inderdaad de oplossing zijn, maar wat we niet hebben kunnen we ook niet toedienen.’
Ik dek Columnx even warm toe met een extra deken en ga terug naar Jeroen en Casper.
‘Hoeveel vrienden heeft Columnx?’, vraag ik hen.
Dat blijken er heel veel te zijn. Sommigen ziet hij af en toe, anderen laten dagelijks van zich horen. Een aantal vrienden maakt zich inmiddels zorgen over zijn toestand.

‘Als we nu aan al zijn vrienden vragen of ze iets van zichzelf af willen staan. Alle beetjes helpen om hem aan zijn benodigde geldtransfusie te helpen. Godzijdank heeft hij een neutrale geldgroep waardoor alle donaties compatibel zijn. Als jullie nu voor een vaste plek zorgen waar iedereen zijn bijdrage kan storten, dan zorgen zijn vrienden er voor dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte worden gebracht van deze noodzaak.’

Zonder hun antwoord af te wachten loop ik naar mijn kledingkastje waar een speciale gelddrukmeter ligt om te zien hoe mijn financiële gezondheid er voor staat. Ik kan wel wat missen. Jij ook?


Nachtzuster

Ik doe iets aan jouw pijn.

11 reacties

Yfs · 16 december 2012 op 13:24

Briljant verzonnen, waanzinnig goed geschreven!
Mijn fianciele gezondheid is momenteel zorgwekkend, maar voor een vriend trek ik graag de broekriem een paar gaatjes aan! :wave: :duimop:

Dees · 16 december 2012 op 14:24

Leuk gedaan!

Meralixe · 16 december 2012 op 15:10

Deze column komt aardig in de buurt van de keiharde realiteit die ons allen ook hier in het Westen dagdagelijks omringt. Daardoor vind ik het enerzijds mooi gevonden en grappig maar zit ik anderzijds ook met een wrang gevoel.
Ik was gisteren op de kerstmarkt in Brussel en zag er naast een verschrikkelijk duur gedrocht dat dan nog kerstboom werd genoemd ook onthutsende beelden van bedelaars die aan de duizenden ‘welgestelden’ om hulp vroegen.
Misschien heeft die ervaring er voor gezorgd dat ik uw column niet kon los koppelen van de werkelijkheid. 😥

SIMBA · 16 december 2012 op 15:17

Wat goed gedaan Nachtzuster, jeetje wat creatief! Ik ben diep onder de indruk :wave: :wave:

Sagita · 16 december 2012 op 16:22

Leuk stuk Nachtzuster en heel goed in functie gebleven! Als alle kleine beetjes helpen ben ik van de partij!
groet Sa!

Pierken · 16 december 2012 op 19:49

Ik zie het verband niet tussen Brusselse bedelaars en het meedenken in de toekomst van ColumnX, Meralixe. Zou je dat willen toelichten?

Ferrara · 16 december 2012 op 20:24

Voor dit stuk sta ik graag extra in de wacht;0))
Goed gedaan! :duimop:

Meralixe · 17 december 2012 op 07:51

Zoals ik het schreef, ik was echt onder de indruk van de totale geldverkwisting van die massa mensen die met allerlei voorgekauwde clichés het eindejaar opzochten. Dat woog nog een beetje te veel door. Vandaar die ‘verkeerde’ reactie. :eh:

arta · 17 december 2012 op 09:06

Echt heel erg leuk en origineel geschreven, Nachtzuster!
Nu maar hopen dat de patiënt volloopt! 😀

Kees Schilder · 17 december 2012 op 11:27

Ja, ik ook

Nachtzuster · 17 december 2012 op 22:56

Bedankt voor jullie reacties en positieve input voor het steunen van Columnx. Deze column is met veel plezier geschreven.

@ Meralixe; jouw reactie begrijp ook ik niet zo goed. Het is niet mijn (en gemakshalve spreek ik ook maar even voor de redactie) bedoeling om te bedelen en ik geloof niet dat het geld dat nodig is voor de toekomst van deze site een andere bestemming zal krijgen als waar het voor bedoeld is. Bij bedelaars is het risico aanwezig dat er alcohol voor gekocht wordt in plaats van een warm onderkomen, goede maaltijd o.i.d.(lees: een goede bestemming).

@ Ferrara; als je in de wachtrij staat is het wel dubbel zuur dat er vier actualiteiten columns geplaatst zijn. :hammer:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder