Als een rijk land in de wereld werk je als een magneet voor de inwoners van andere werelddelen. Van alle buitenlandse medemensen die aan de Hollandse deur kloppen voor hulp, zijn de meeste economische vluchtelingen. Dat betekent zoveel dat je thuis niks te makken hebt en bij de buurman de koelkast rijkelijk en voedzaam is gevuld. Het overbekende gras is in ons land vele malen groener dan elders. Niet meer dan logisch dat je probeert een bordje mee te eten. Zeker als je maag rommelt als een naderende vulkaanuitbarsting. Nu hoeft het niet eens zo heel erg te zijn in je eigen land, maar het is hier vaak beter, veel beter. Daar kunnen we kort over zijn. Maar economisch vluchten mag wel, maar niet naar Nederland. Nergens trouwens in de Europese Unie, die regels zijn gezamenlijk en keihard vastgesteld. Je gaat dan linea recta weer terug. Als je opgepakt wordt tenminste, want velen duiken onder in de illegaliteit. Als je niemand bent is het namelijk ook prima leven in ons kikkerlandje.

Elk land heeft grenzen en binnen die denkbeeldige lijnen, die alleen op een kaart zichtbaar zijn, mag het land bepalen wat de regels zijn die aldaar gelden. Simpel. Zo is het ooit afgesproken. Grenzen die door mensen zijn bekonkeld dan wel bevochten. Een land is voor zijn inwoners en niemand anders. Zo zijn de meeste wetten vastgesteld. In heel veel landen willen nog meer mensen vooral niet wonen, vanwege diverse redenen. Oorlog, honger of misschien geen toekomstperspectief. En als je toevallig in een van die landen leeft, heb je pech. Vreselijke pech. Vluchten wil je, maar economisch vluchten mag niet. Gewoon vluchten wel, maar daarvoor zijn de regels ook strikt.

Nu heeft iedere wereldburger het recht om een willekeurig ander land te bezoeken, toeristisch wel te verstaan. Dat betekent rondkijken, je geld spenderen en wegwezen. Maar kom je niet uit ons buurtje dan mag je niet blijven, zo is het geregeld en zo wordt het uitgevoerd, want het is de wet. En die wet is heilig, want die is democratisch vastgesteld. Daar valt veel voor te zeggen. Overigens geldt dit niet binnen de landsgrenzen. Friezen mogen zich in Nederland vrijelijk bewegen, al spreken ze soms geen woord Nederlands.

Heeft iemand zich wel eens afgevraagd waarom driekwart van de Nederlanders zich ophoopt in de Randstad en zich daar blauw betaald aan dure, kleine tien-onder-een-kap-woningen. Precies, daar is werk. En werken moeten we, want daar krijgen we weer geld voor en zonder geld valt er weinig te leven in Nederland. Zo gezegd is het gras in de te drukke Randstad groener dan in bijvoorbeeld Gelderland of Groningen. Bij wijze van spreken dan hè, voordat Milieudefensie me beticht van het rondbazuinen van onwaarheden. En daar moet ik wel eens heel veel over nadenken. Eigenlijk is het simpel: De mens verkast naar een plek waarvan hij vermoedt dat het leven beter is en het gras sappiger. Gelijk een nomade, die elk mens ooit was, omdat we toen de natuur nog niet in bedwang hadden.

Maar omdat de mens de grens heeft uitgevonden is het recht om het vruchtbaarste weiland op te zoeken, alleen voorbehouden aan de inwoner van dat specifieke land. Overigens geldt dat alleen als dat land ook daadwerkelijk een welvaartsstaat is. Want verhuizen naar een arm land doen weinigen. Dar is het gras te dor om van te leven.

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

Bakema_NL · 19 april 2006 op 09:45

Het gras lijkt vaak groener dan het is. Ik heb nogal wat collega’s afkomstig uit andere landen die het hier ook niet bepaald geweldig hebben. Misschien beter dan “daar”, maar ik waag het zelfs om dat te betwijfelen. Van het salaris wat ze hebben kunnen ze niet in een huis wonen en leven, vrouw onderhouden, kinderen nemen, auto rijden en dure merkkleding aan de kont dragen. Daar komen ze na verloop van tijd achter en dan is het vaak een 2e baan met allerlei moeilijkheden als gevolg, vaak is die baan ook zwart. Dan moeten ze een keer op tijdstippen werken wat hen niet uitkomt, vertellen ze dat ze nog een baan hebben, waarop ik weer moet vertellen dat ik daar niks mee te maken heb, dat ze een keus moeten maken wat nu het belangrijkste is voor hen….de baan van 40 uur lijkt mij, maar goed, het is niet de 1e keer dat zo iemand op een gegeven moment ontslagen word en dan is het helemaal geen normale baan meer, nog minder geld, de criminaliteit en/of de uitkering lonkt.
Het gras lijkt groener aan de overkant, maar is het vaak niet en rijk is een relatief begrip.

Outsider · 19 april 2006 op 10:20

[quote]Als je opgepakt wordt tenminste, want velen duiken onder in de illegaliteit. Als je niemand bent is het namelijk ook prima leven in ons kikkerlandje.[/quote]
Ik was van plan nergens meer op te reageren, maar deze nonsens wordt me te veel. Ondergedoken zitten zonder werk, zonder geld, zonder ziektekostenverzekering, zonder recht op scholing en noem het maar op. Dat is weliswaar altijd nog beter dan doodgaan van de honger in eigen land, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

[quote]Friezen mogen zich in Nederland vrijelijk bewegen, al spreken ze soms geen woord Nederlands.[/quote]
Onzin, iedereen in Friesland krijgt gewoon onderwijs in de Nederlandse taal.

DriekOplopers · 19 april 2006 op 10:34

Goed opgeschreven, Fred!

Er is inderdaad een verschil tussen vluchtelingen die in eigen land voor hun leven moeten vrezen, en economische vluchtelingen. Ik heb veel respect voor wat ik een paar jaar geleden in Sri Lanka heb gezien: daar was men serieus bezig het land weer op te bouwen na de burgeroorlog. Verschrikkelijk dat het land daarna zo te lijden heeft gehad van de tsunami, en jammer dat de burgeroorlog weer dreigt op te laaien. Singalezen werkten veel in het buitenland, leefden sober en stuurden veel geld naar huis: voor hun familie en voor de opbouw van het land. De belangrijkste inkomstenbron van Sri Lanka is arbeidskrachten, nog boven toerisme en thee! Zo kan het dus ook, ze trekken naar gebieden waar tekort aan arbeidskrachten is!

Ook binnen onze eigen landgrenzen is geen vrij verkeer qua vestiging. Ik heb begrepen dat je als je op de Antillen wilt gaan wonen aan bepaalde inkomenseisen moet voldoen. Daarom vond ik het ook een schandaal dat de Antilliaanse politiek moord en brand schreeuwde toen we hier in Nederland ook maar eens wat eisen wilden stellen aan Antilliaantjes die hiernaartoe wilden.

Groeten uit de Randstad,

Driek

Neuskleuter · 19 april 2006 op 13:40

“Friezen mogen zich in Nederland vrijelijk bewegen, al spreken ze soms geen woord Nederlands.”

Dat geldt alleen voor een kleine groep uit de oude generatie. Daarbij hebben Friezen het recht om hun taal overal te spreken, aangezien het de 2e taal van Nederland is. Hoe beleefd dat is, is dan even ter zijde.

Maar datzelfde geldt voor de oude generatie Grunningers, Tukkers, West-Friezen en eigenlijk elk dialect in Nederland.

Taalkundig ben ik het dus niet met je eens.

Mup · 19 april 2006 op 17:19

Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult….Én dat begint straks in de Randstad

Groet Mup.

KawaSutra · 19 april 2006 op 17:54

Je kunt het economische vluchtelingen inderdaad nauwelijks kwalijk nemen dat ze een poging doen het beter te krijgen. Wat zou je zelf doen in die situatie. Er is maar een remedie en dat is m.i. zorgen dat betreffende landen zich beter kunnen ontwikkelen in democratisch en economisch opzicht. Tot de balans is hersteld is er dus nog een lange weg te gaan.

Raindog · 19 april 2006 op 18:55

Het taalkundige was m.i. duidelijk een zijstraatje, waarom dat zoveel aandacht krijgt begrijp ik dan weer niet, het is gewoon wat onschuldige spielerij. Als iemand ‘Frysk’ is ben ik dat wel dus ik kan dat zeggen dunkt me. Dan is er bovendien nog zoiets als die vermaledijde friese trots die maakt dat ik me van dat soort spielerij nog eens een keer helemaal niets hoef aan te trekken ook! 😀

Genoeg daarover dus. De column.

Sympathiek verhaal hoor Fred maar in vredesnaam, wat wil je? 4 miljard uitnodigingen de wereld over sturen om iedereen naar Nederland toe te halen? Opvang e.d. kan alleen een heilzaam effect hebben wanneer niet iedereen er gebruik van hoeft te maken. Hard, heus hard maar ook heel heus waar. Wie zal de zwaarste lasten dragen als er niet meer genoeg schouders zijn om dat te dragen? Met andere woorden; als je iedereen wilt helpen kun je domweg niemand meer helpen. Enkelen zijn in ieder geval meer en beter dan geen. En dan, wat ik ook al las, wil je mensen echt helpen dan zul je het echt moeten doen waar de mensen die dat nodig hebben wonen en leven. Het verschil tussen een vis of een hengel geven, dat idee. Er zit iets in van de-wereld-is-van-ons-allemaal en dat zal allemaal ook best, maar als iedereen het recht mag hebben om in Nederland te komen wonen en werken uit een soort van grenzeloze gedachte, dan wil ik het recht om bijvoorbeeld in Afrika alle daar nu heersende besturen en regeringen te vervangen door mezelf en andere westerlingen c.q. democraten. Westerse arrogantie denk je misschien? Om de sodemieter niet! Maar een heel continent slachtoffer van totale, volslagen incompetentie, zelfverrijking en corruptie? Kom kom kom… Ik wil dan dus gewoon het recht om elk regime in Afrika te vervangen. Zeg jij maar welke gedachte realistischer of, zo je wilt, rechtvaardiger is.

Moeilijk probleem hoor, ik wil er ook zeker niet flauw of grappig over doen maar alleen irritatie over de onrechtvaardigheid die het punt dat je noemt onmiskenbaar is, is op zichzelf geen oplossing. Enig effect van de column zoals ik die lees is dat ik me kennelijk schuldig of zo moet voelen, want ‘wij’ laten niet iedereen binnen. Ja en? Is dat zo raar dan? Wees er maar blij om zou ik zeggen.

Let wel; ik propageer niet het grote nietsdoen als alternatief. Ik denk alleen dat er andere en betere manieren (moeten) zijn. Het feit dat wij niet iedereen binnen kunnen laten heeft daar in wezen niet zoveel mee te maken en dát is wat ik eigenlijk wilde zeggen. Dat te wensen gezien de nood van anderen is alleszins begrijpelijk(!), dat zo te willen realiseren zou totale idioterie zijn.

Denk ik…..

Dees · 19 april 2006 op 20:15

Als ik het niet zo’n achterlijke uitdrukking zou vinden, zou ik “AMEN!” onder je column roepen. Als kind vond ik dat begrip al zo vreemd en eigenlijk is dat nooit veranderd, het geboorterecht op een nationaliteit en een plekje binnen het kader dat grenzen heet, het is bijzonder zot als je er sec over nadenkt. Dus euh *noem een synoniem voor amen*.

Ma3anne · 20 april 2006 op 23:03

[quote]Heeft iemand zich wel eens afgevraagd waarom driekwart van de Nederlanders zich ophoopt in de Randstad en zich daar blauw betaald aan dure, kleine tien-onder-een-kap-woningen.[/quote]
Ja, dat vraag ik me regelmatig af vanuit het sappig groene Gelderse. 😛

Kern van het verhaal, dat de rijken hun sappige weilandjes voor zichzelf willen houden en daar geen vreemden op tolereren… sja. Als we die grasjes nou gewoon eens eerlijker zouden verdelen onder elkaar, dan was er een heel groot probleem opgelost.
Maar het wordt er wat dat betreft enkel beroerder op…..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder