Verradelijk liep ik vandaag met mijn zeer flinke zonnebril op school school. Sjaal om je hoofd en loop opperbest met je lelijke laarzen door die grijze gang met goedkope schilderijen aan de muur. De ochtend was me in een oogwenk voorbij gegaan, zonder ook maar enige affectie voor rode lippen of twiggy wimpers. Nee dit alles wat niet voor mij bestemd vandaag, ik drentelde de hele school af om mijn artikel in te leveren. Het artikel wat 1500 fraaie woorden bevat over 1 simpel gedwee boek. En als ik dan even hondsbrutaal mag zijn: Ik was best trots op me zelf. Die ‘best’ staat daar om het een beetje af te zwakken. Want na het inleveren voelde ik me zo fier als een pauw. In mijn klas zitten maar weinig boekenwurmen. En denk nou niet meteen aan het type met hoog opgetrokken sokken en verschillende varianten van het Harry Potter brilletje op hun neusje.

Want stiekem heb ik een heleboel liefde voor boeken. Vooral diegenen die vol met drama zitten. Soms zit mijn liefde voor boeken verscholen. Diep achterin mijn eigenwijze bolletje. En soms komt hij weer tevoorschijn, dan krijg ik zin om naar onze centrale bibliotheek te gaan. Zin om zonder confusie met een sjaal in mijn haar en lelijke laarzen door de bibliotheek te lopen. Sinds kort ben ik verslaafd aan Nederlandse Literatuur. En nog steeds noem ik mezelf geen boekenwurm. Ik ben een fanatiek lezer van tijd tot tijd.

Vandaag liep ik ook in een heuse ‘bieb’. Geen wijkbibliotheek nee onze centrale. En vergelijk hem asjeblieft niet met die aanzienlijk grote bibliotheek met die foeilelijke gele buizen erop in Rotterdam, want dan heb je het goed mis. Na twee willig gewenste boeken uit te hebben gekozen liep ik door naar het achterste gedeelte van onze bibliotheek, daar waar niemand komt. Denk nou niet meteen een zo’n soort ruimte in de videotheek waar rode lichten branden en lugubere engerds door het rolgordijn lopen om zich te bevinden in een wereld, daar waar alles mag. Nee, begrijp me niet verkeerd. Daar in dat achterste gedeelte stonden er wel een miljoen hupse informatieboeken. Sommigen waren zeer averechts en gingen over baby’s en seks. Anderen waren boeken over Andy warhol, Dries van Noten, Viktor & Rolf. En ga zo maar door. Ik heb er wel ruim drie kwartier gezeten om toch even te bladeren door die boeken. De boeken waren zo dik, of laten we zeggen ik was zo lui dat ik ze toch niet meenam op de fiets. Zonder tas en met de vijf-kilozware boeken kom je niet ver. Elke keer kwam er een bibliotheekjuffrouw voorbij rijden op haar automatische boekenkar. Ze deed net alsof ze ingebrachte boeken netjes terugzette. Maar toen ik voor de 5e keer hetzelfde boek voorbij zag komen leek het toch alsof ze mij bespioneerde. Niet zo zeer dat ze een gluurder was. Volgens mij was ze eerder bang dat ik mooie plaatjes uit het dikke boek zou scheuren. Want wat waren ze mooi. Volgende keer neem ik ook een kar mee. Eentje voor achter mijn oranje fiets. Zodat ik alle Viktor en Andy boekjes kan meenemen en geen last meer heb van rare bibliotheekjuffen.

[img]http://i5.photobucket.com/albums/y181/Rubyaap/Twiggy2.jpg[/img]

Ps: Ik wil dit bovenstaande book: Don’t forget my name. Een zeer fijn fotoboek over deze griet. Maar dat had onze bibliotheek nou net even niet.

Categorieën: Algemeen

11 reacties

champagne · 15 juni 2005 op 07:17

[quote]Verradelijk liep ik vandaag met mijn zeer flinke zonnebril op school school. Sjaal om je hoofd en loop opperbest met je lelijke laarzen door die grijze gang met goedkope schilderijen aan de muur. [/quote]

Vind het rommelig geschreven. Ook inhoudelijk boeit het me niet zo, eerlijk gezegd.
Volgende keer beter… 😉

Wright · 15 juni 2005 op 08:48

Er staan een aantal woorden in die je verkeerd gebruikt, zoals hier het woord confusie.
[quote]Zin om zonder confusie met een sjaal in mijn haar [/quote]
[quote]wel een miljoen hupse informatieboeken[/quote]Hupse informatieboeken?[quote]. Na twee willig gewenste boeken uit te hebben gekozen[/quote]Willig?

Ik krijg sterk de indruk dat je veel beter kunt schrijven dan je hier laat zien, treskink.
Zo slordig is niet nodig.
De tip is al vaker gegeven maar lees het een aantal keren hardop voor, het liefst aan kritisch publiek. Blijf wat dichter bij jezelf, gebruik woorden waar je over twijfelt niet of zoek op wat ze betekenen, zodat ze in de juiste context gebruikt worden.

Groet, Wright

Louise · 15 juni 2005 op 10:05

Hoe is het nou afgelopen met dat ingeleverde artikel?

Eddy Kielema · 15 juni 2005 op 10:21

[quote]Vandaag liep ik ook in een heuse ‘bieb’. Geen wijkbibliotheek nee onze centrale. [/quote]
Als ik ergens het woord bibliotheek lees, ben ik meteen enthousiast! Jammer dat die bibliotheekjuf een beetje raar is, maar dat is een uitzondering in ons beroep hoor! 😉

WritersBlocq · 15 juni 2005 op 13:16

Hoi treskink,
ik vind het ook te rommelig geschreven en sluit mij met 1 oog bij Wright aan.

Mosje · 15 juni 2005 op 14:02

[quote]Verradelijk liep ik vandaag met mijn zeer flinke zonnebril op school school.[/quote]Zit jij op twee scholen tegelijk?
😛

Troy · 15 juni 2005 op 17:20

Ik vind dat je leuk schrijft, maar ben het wel met Wright eens. Wanneer je ook maar enigszins twijfelt over een woord, kies dan de makkelijke weg en gebruik een woord waarvan je zeker weet dat het juist is. Ik laat mijn stukjes ook eerst even proeflezen door anderen. Zo weet ik een beetje of een onderwerp boeiend is of niet(niet dat ik me daar altijd iets van aantrek:-)) en kan ik me richten op eventuele taalfouten e.d. Succes.

Grt Troy

KawaSutra · 15 juni 2005 op 17:40

Behoudens de eerste alinea, die slecht geschreven is, vind ik de rest best te pruimen. Je moet er alleen niet te makkelijk over denken want om een goed verhaal neer te zetten zul je er wel wat tijd in moeten investeren. Ik vind jouw gebruik van niet passende bijvoeglijke naamwoorden eigenlijk wel grappig.
[quote]twee willig gewenste boeken
een miljoen hupse informatieboeken
Sommigen waren zeer averechts [/quote]
Taalkundig misschien niet goed, maar ik begrijp wel jouw intentie.
🙂

Domicela · 15 juni 2005 op 19:21

De spelling en grammatica klopt misschien niet helemaal, maar de boekenliefde kan ik me heel goed indenken …. word ook wel eens vriendelijk doch dringend verzocht op te hoepelen omdat de bieb dicht gaat of het boek te kopen in plaats van in de winkel te lezen ….. 😉 😉 😉

Shitonya · 16 juni 2005 op 12:50

Schaamte…loos. Je mag je best wel schamen voor dit stuk 🙂
Want ik zeg even grof wat eigenlijk iedereen denkt, maar niet ( durft?) te zeggen: God, dit is waardeloos.
Volgende keer beter ( mag ik hopen ) 🙂

Troy · 16 juni 2005 op 23:29

[quote]”Want ik zeg even grof wat eigenlijk iedereen denkt, maar niet ( durft?) te zeggen”[/quote]Shitonya, sinds wanneer weet jij wat wij denken:-? Als ik iets waardeloos vind, dan zeg ik dat. Alleen heb je er niets aan, wanneer mensen inplaats van het geven van opbouwende kritiek direct met een waardeoordeel komen. Daarom probeer ik kritiek waar nodig ook enigszins te onderbouwen. Dat je kan schrijven staat voor mij vast. Je moet er alleen nog iets meer structuur in brengen, maar oefening baart kunst. Ik vond je column het lezen zeker waard.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder