Eigenlijk weet ik niet waar je vandaan komt, uit welk land, welke stad, welke streek. Eigenlijk weet ik heel veel niet van jou. Zou je blauw mooi vinden? Vind je macaroni lekker? Houd je van vanillegeur? Ik hoop het niet, bah. Val je op mannen? Vrouwen? Beiden? Heb je broers, zussen? Geen idee.

Jij bent zo iemand waaraan je dat soort vragen gewoon niet stelt. Alleen het idee al. Belachelijk. Uren, dagen heb ik met je doorgebracht, lang geleden, en ik kan me geen gesproken woord herinneren. Aan jou denkend komen kleuren bovendrijven, paars, bruin, zilver. Een beetje donker, maar niet eng.

Flarden muziek, hoge zweverige muziek, zet die kleuren op de juiste plaats, als een ‘ schilderen op nummer’-schilderij. Sommige vakjes krijgen extra diepte door de hoge, bijna ijle stem, die de muziek vergezeld. Jij hebt de meest bijzondere stem die ik ooit gehoord heb en ook al bestaan mijn favoriete klanken uit ultieme stilte, af en toe zoek ik je op You Tube, als ik rust wil. In mijn hoofd.

Dansen met jou op vage feesten. De kleine uren ver voorbij. In kraakpanden, kelders, tuinen. Intens. Totaal anders dan dat je op het podium laat zien. Zou je dat nog steeds doen? Heb je al een nieuwe samensmeltpersoon gevonden? Ik hoop het voor je.

Bijna wekelijks lopen we elkaar tegen het lijf. Op de gekste plekken. De ene keer loop je mij, diep in gedachten, straal voorbij. Het komt dan nog niet eens in me op, om je uit die bijna-trance te halen. Soms geef je een vluchtig knikje in het voorbijgaan. Dat haat ik echt, net als wanneer je op me af rent, en me plat op mijn toeter kust, alsof we geliefden zijn die elkaar weken niet gezien hebben.

Een paar maanden geleden drukte je, tijdens een ‘vluchtig-knikje-ontmoeting’ een visitekaartje in mijn handen. Eigenlijk vond ik dat best raar. Visitekaartjes en jij. Het klopt gewoon niet. Thuisgekomen haalde ik het uit mijn portemonnee en moest hardop lachen. Alle contactgegevens stonden handgeschreven op een zelfgeknipt stuk papier.

Zanger
Danser
Visueel artiest

Je doet jezelf te kort. Als iemand het woord kunstenaar uitspreekt zie ik jouw portret. Je bent mooi. Geen standaard schoonheid, maar wel een hoofden-laten-draaien-type. Positief, dan. Lange zwarte haren rond een androgyn gezicht met koninklijke trekken.

Koninklijke trots. Zorgvuldig opgebouwd met behulp van jouw eigen creaties, veel lovende kritieken en zelfvertrouwen, dat slechts enkele malen deuken opgelopen heeft. Meestal had dat met geld te maken. Dat is voor jou een noodzakelijk kwaad.
Gelukkig kent onze staat vangnetten voor geniale createurs zonder economische talenten.
Toch?
Echte kunst zal in ons land toch altijd voortbestaan?

Waarom zie ik dan steeds meer mensen in mijn omgeving kleiner worden? Krimpen tot gedachtenloze schaduwen van zichzelf?

Voor het eerst sinds ik jou ken, heb ik je genegeerd zojuist. Ik kon je niet groeten. Ik kon het niet. Niet omdat je folders aan het bezorgen was, hoor. Werk is werk en inkomen is inkomen.
Het was jouw blik.
De pijn.

Categorieën: Overig

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

11 reacties

Mien · 8 april 2015 op 07:19

Mooi, Max Colombie, voordat ie bekendheid kreeg …

troubadour · 8 april 2015 op 07:46

Steekwoorden; ragfijn, intelligent, mooi, ingehouden sentiment, zorgvuldig gedoseerd, fijn om te lezen..

Frans · 8 april 2015 op 13:51

Mooi verhaal. Al weet ik eigenlijk niet waarom ik het zo mooi vind, want waar het nu echt over gaat, ontgaat me. Misschien maakt dat raadselachtige het wel zo lezenswaardig.

Yfs · 8 april 2015 op 15:59

Warm, adorerend, geheimzinnig geschreven zoals jij dat altijd zo goed kunt. Als lezer zou je bijna zelf berwondering krijgen voor deze “perfect stranger”.

Mooie, gevoelige laatste alinea ook… die raakt!

:rose:

Suzanna · 8 april 2015 op 17:51

…..ben er stil van…

Mooi…

Sagita · 9 april 2015 op 11:00

Fijngevoelig beschreven (aftastend en zoekend) ontmoeting met – ik denk – de stranger in jezelf.
groet Sa

D's · 9 april 2015 op 13:13

Ah ja, de bibliotheek en zijn slag kunstenaar. En dan maar afwachten of hij zich kan heruitvinden en kan leren pitchen, of niet. En dan is een folderbaan misschien nog een goed einde. Overigens maakte de iPad van folderbaan folterbank. Wel toepasselijk.

Mooi geschreven.

trawant · 11 april 2015 op 17:10

Romantisch stukje, ontluisterend ook om de aanbedene of bewonderde in platvloersheid en kale realiteit tegen te komen.
Schurend slot, knap gedaan!

Ferrara · 12 april 2015 op 10:26

Inderdaad schurend slot. Het doet denken aan de mevrouw die in onze buurt een krantenwijk liep. Ik passeerde haar ooit in een doorgangssteeg terwijl ze met een wijnfles aan haar mond stond. Beide hadden we dit liever niet gewild.
Mooi gedaan, Arta

Nachtzuster · 12 april 2015 op 12:52

Een late reactie omdat ik even afwezig was hier. Mooi geschreven arta. Mysterieus, klein en inderdaad met een schurend slot (mooi gevonden van Trawant).

CvdM? :rose: :rose:

arta · 13 april 2015 op 14:34

Superbedankt voor jullie reacties!!
Een bewonderd persoon zien doodbloeien is zooo triest…

(Ik dacht twee dagen geleden al bedankt te hebben, maar ben blijkbaar vergeten op het knoppie te drukken ;-))

Geef een reactie

Avatar plaatshouder