Koningin Beatrix u had begin jaren negentig “[i]grote bekommernis[/i]” over het debat over euthanasie in Nederland? Dat zegt althans oud premier Martens van België in zijn politieke memoire ‘Luctor et Emergo’. Dat is me nogal wat Koninklijke Hoogheid. Laat ik voor eens en altijd duidelijke taal spreken Majesteit, exact zoals Pim het had gewild: Wij hebben een ijskoningin, een Koningin Iglo! Nee, ik vind u de hoogste stand op de vrieskist van kapitein Iglo. Het pikhouweel van het ijsblokje waarmee Lange Frans door zijn publiek bedankt wordt. [img align=right]http://img81.imageshack.us/img81/6884/bea4ze.jpg[/img]Werd uw halve familie kunstmatig in leven gehouden door de [i]grote bekommernis[/i] van u als Majesteit? Was prinses Juliana bepaald nièt in de war toen ze aangaf dat het leven geen zin meer had voor haar? Nu ik het zo zeg… Ook wijle prins Claus schudde al sinds jaar en dag [i]nee[/i] tegen de wereld. De ziekte van Parkinson heette het volgens uw Rijksvoorlichtingsdienst. Hoe duidelijker had de man kunnen zijn!? En hoe dom zijn wij geweest dat niet te zien? Belasting zonder toegevoegde waarde, dat is het. Mantelzorg der liefdeloosheid.

Dat je als vorst niet boven het volk hoeft te staan bewees uw voormalig collega monarch, koning Boudewijn van België ooit al door een dag van zijn troon te stappen en hiermee de abortuswetgeving doorgang te geven. Zo beantwoorde hij aan de wil van het volk en behield hij zijn eigen principes.

Wij, uw ‘ollanders’, het volk, de onderdanen, bilatereren ons eerst suf om vervolgens in een vragenuurtje met de grote plasgeitebreier, toentertijd Ruud Lubbers, tot een gedoogbeleid voor euthanasie te komen. Gedógen Majesteit?! Als in gedogen bij een koffieshop?! Je mag de dood niet inkopen, maar wel verhandelen? Geeft u Frans van Anraath dan ook een troonrede, of uzelf een tweede leven? Het uitspreken van een [i]grote bekommernis[/i] is namelijk meer dan het vraagstuk al dan geen pesticide te verspreiden over een volkstuintje. Ja Majesteit, dat was een metafoor.

U kunt uw [i]grote bekommernis[/i] uitspreken tegen een stel dwaze moeders over het lot van hun zonen of over het handelen van uw schoondochters vader. U kunt uw [i]grote bekommernis[/i] uitspreken dat u niet veel meer in uw macht heeft om die mislukte corpsbal Edwin de Roy van Zuydewijn de mond te snoeren. En u mag ook uw [i]grote bekommernis[/i] uitspreken over het al dan niet falen van uw regering die te laat waren met persoonsbeveiliging wat een postnatale abortus had kunnen voorkomen. Wat u niét kunt doen is uw [i]grote bekommernis[/i] uitspreken over het debat over euthanasie in Nederland zonder daarin een statement te maken.

En daarom Majesteit vraag ik u nu om boter bij de vis te doen en mij plechtig te beloven zo waarlijk helpe u Godallemachtig, dat wanneer ik voortijdig de pijp aan Maarten wil geven omdat ik onnodig helse pijnen moet lijden, u zonder [i]grote bekommernis[/i] mij de spierverslapper toedient, mij respectvol in mijn lijdende ogen aankijkt en terwijl u mij uit mijn lijden verlost, [i]at your service[/i] tegen mij zegt. Dan beloof ik u plechtig de hartelijke groeten te doen aan uw moeder, uw vader en uw man. Afgesproken?

Met vriendelijke groet teken ik,
[b]Martijn.[/b]


9 reacties

R@@F · 19 april 2006 op 12:46

Je blijft verbazen…..grote klasse!

Neuskleuter · 19 april 2006 op 13:47

Die verbazing over die grote bekommernis viel mij ook al op toen ik de krant opensloeg. Maar ja, als koningin mag ze geen publieke mening hebben… Maar wat mij betreft mogen die wel iets vaker “lekken.” Mooi verwoord!

DriekOplopers · 19 april 2006 op 14:14

Hulde, Martijn. Meesterlijk opgeschreven.

Ik overweeg, je aanzoek positief te beantwoorden. Als je dan de hele dag je verhaaltjes voorleest 😀

Compliment, ik buig diep voor u!

Driek

senahponex · 19 april 2006 op 15:12

Goed erg goed

Mup · 19 april 2006 op 17:21

Niets aan toe te voegen, erg goed,

Groet Mup.

KawaSutra · 19 april 2006 op 17:45

Mooi geschreven statement. Ik benieuwd naar het Koninklijke antwoord.

madena · 19 april 2006 op 20:28

Prachtig. Heel goed geschreven.

Jose

Chantal · 20 april 2006 op 14:26

Goede en sterke column! Complimenten! 🙂

Ma3anne · 20 april 2006 op 23:07

Met grote bekommernis deze column gelezen en tot de conclusie gekomen dat hij weer ijzersterk is!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder