Dit lees ik net in de krant:

[i]Jongen in comateuze toestand
Een 12-jarige jongen dronk zaterdagavond zoveel alcohol dat de politie hem bewusteloos op straat aantrof.[/i] Het gaat om een voorval hier dicht in de buurt. Middelharis een relatief groot dorp op het volgende eiland dat een nog al Christelijke imago heeft. Er staat een school, Prinsmaurits Christelijke Middelbare school. Het is de school waar de jongen ook op zit. Die school is onlangs nog in het nieuws geweest omdat het bestuur een 16-jarige jongen weigerde omdat hij thuis over internet zou beschikken. Het is ook een school waar de meisjes verplicht worden om een rok te dragen en ze mogen geen ontblote schouders of navel hebben. Nu weet u gelijk met wat voor dorp en met wat voor mensen u te maken heeft.

Het gedachtegoed wat er daarop na word gehouden rammelt aan alle kanten. Kinderen en jong volwassenen worden daar zeer beschermd opgevoed. Er word een cocon gemaakt wat precies aangeeft tussen welke lijnen je, je mag begeven. Dit lijkt een veilige situatie maar een kind word ook ouder en gaat studeren en wil ook wel eens uit het dorp weg. Komen deze kinderen in aanraking met de buitenwereld, en dan heb ik het alleen nog maar over dingen die heel normaal zijn voor de rest van de samenleving zoals school, werk, andere mensen, enz. Nu zijn de genoemde mensen iets wat als “De wereld” wordt uitgedrukt. Het is slecht, vervreemd van God en wat al niet meer.

Om nu weer terug te gaan naar het artikel. Deze jongen is naar grote waarschijnlijkheid, opgevoed in een zeer beschermde omgeving. Hij heeft nog nooit een druppel alcohol genuttigd en is nu aangekomen op de fase waarin je dingen gaat proberen. Een beginnende puber met heel normaal puberaal gedrag. Je word opstandig, wat je ouders zeggen is bij voorbaat niet waar, iedereen kent het gedrag dat past bij een 12-jarige. Een volstrekt normale fase waar iedereen doorheen is gegaan. De één wat erger dan de andere, de andere helemaal niet. Maar als je zo beschermt word opgevoed en af en toe wat mee krijgt van de rest van de wereld en van de rest van de samenleving wil je die dingen ook eens gaan doen. Waar nu de valkuil zit is dat het niet bij 1 biertje blijft, of in een ander geval 1 joint blijft word alles in extremen gedaan. Het is niet zo dat het kind daar wat aan kan doen. Maar die jongen kende waarschijnlijk zijn grenzen niet. Hij is waarschijnlijk de Christelijke basisschool niet goed voorgelicht over het overmatige gebruik van alcohol. Dat word weg-ge-taboet(een niet Nederlands woord, ik ben me ervan bewust maar ik weet even niets anders ervoor te verzinnen). Het is not-done om ook maar 1 druppel alcohol te drinken voor dat je 18 bent geworden.

Ik zou de hele problematiek met drugs, alcohol, geweld op het eiland Goeree-Overflakkee willen omschrijven als dermate schokkend. Niet veel mensen merken dit op omdat het eiland een nogal Christelijk imago heeft, dat klopt overigens ook zoals u in dit stukje heeft kunnen merken. Maar wat niet op het eiland word besproken zijn bovenstaande zaken. Wat niet word besproken zijn de jaarlijkse enorme rellen in Ouddorp en Dirksland bij Oudejaarsnacht. De aanvallen naar allochtonen op het eiland. Stenen gaan door de ruiten van een buitenlander of het huis word in de brand gestoken. Een grote opkomst van rassenhaat is merkbaar op het eiland. 97 procent van de bevolking op het eiland is blank. De rest word of gepest of staat nog steeds te boek in de statistieken maar is inmiddels allang verhuist.

Gelukkig ken ik en kennen de meeste mensen die dit lezen vrijheid. Een persoonlijke vrijheid, omdat wij die mogen ontwikkelen. We hoeven geen schijnmensen te zijn, geen algehele eilandse persoonlijkheid. Wees er maar blij mee, maar ik bedenk me af en toe wel hoe het ook kan zijn.

——————————————-
P.S. Ik ben zelf Christen maar denk totaal anders dan het gedachtengoed op het eiland. Mijn beleving van het geloof is totaal anders en veel meer praktisch ingericht. Meer om het ook te doen in mijn dagelijkse werk en doen.


4 reacties

arta · 11 juni 2007 op 12:48

Je kiest pakkende onderwerpen en je columns lezen lekker weg, maar die foutjes….zo jammer… Spellingscontrole, even hardop voor jezelf voorlezen voor de interpunctie en evt iemand anders je stukjes even laten nalopen kunnen dit zo gemakkelijk oplossen!
🙂

KawaSutra · 11 juni 2007 op 21:14

Inderdaad een krantenbericht om eens goed bij stil te staan. Je gaat wel uit van een aantal aannames. Regelmatig gebruik je het woord ‘waarschijnlijk’. Het is altijd lastig om bij een dergelijke gebeurtenis de waarheid te achterhalen en misschien is dat wat jij beschrijft ook daadwerkelijk zo gebeurd. Toch vind ik dat je moet oppassen met conclusies trekken als je het niet eerst hebt onderzocht.
De fouten zijn inderdaad storend: Middelharis kennen we niet in Nederland. Maar ik heb zeker waardering voor jouw initiatief om de achtergronden die spelen in die regio te beschrijven.

Mup · 11 juni 2007 op 23:25

Je pikt er telkens hele goede onderwerpen uit om over te schrijven, volgens mij ben je er ook wel mee begaan, dat siert. Tja, de foutjes en de veronderstellingen, daarin ben ik het eens met mijn voorgangers,

Groet Mup.

SIMBA · 12 juni 2007 op 08:28

Ik heb, na arta, kawa en mup, niks meer toe te voegen. (waarom typ ik dít dan 😕 )

Geef een reactie

Avatar plaatshouder