Gooi wat in mijn lege lege tonne, ookal staat die nou in Frankrijk! Ja jongens, Sinterklaas heeft ook dit jaar onderweg terug naar Spanje weer even de haven van Nantes Saint-Nazaire aangedaan. Van Saint-Nazaire is de goedheiligman vervolgens naar Carquefou gekomen, alwaar door een groep goedwillende Nederlanders speciaal voor deze gelegenheid een zaaltje gehuurd was. En Piet, die ging fietsen! (En toen klapte zijn band…) Je staat er van versteld hoeveel Nederlanders hier nog rondstruinen zeg. Bij het Sinterklaasfeest dat wij dus georganiseerd hebben, afgelopen zondat 7 december, waren een stuk of 25 kinderen uit Nederlandse en half-Nederlandse gezinnen aanwezig. Eén familie kwam zelfs helemaal vanuit Rennes (100km ver) om hun kinderen een heerlijk middagje te bezorgen! En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

De aanloop naar het Sinterklaasfeest was wel een gedoe zeg. Het zaaltje in Saint-Herblain dat we eerst geregeld hadden bleek niet door te gaan. De Sint die we geregeld hadden kon plotseling niet, en ook de aangewezen Zwarte Piet bleek belangrijker zaken te doen te hebben! Maar gelukkig is het allemaal toch nog goed gekomen. Eén van de vaders (zijn dochtertje is maar 3 jaar oud, dus zou hem niet herkennen) bood zich aan om Sint te zijn, en een buurmeisje van één van de andere organisatoren wilde wel het Pietje uithangen. Achja, dat zo’n Piet dan Frans praat, dat maakt ook niet zoveel uit, want al die kinderen zijn toch tweetalig, en dat er Frans gepraat wordt is voor hun zo natuurlijk als wat.

Om twee uur begon het feest. De kinderen kwamen druppelsgewijs binnen, en vonden op een tafel allerlei Sinterklaaskleurplaten en -doolhoven en de nodige potloden en stiften, en ook karton en gekleurd papier om mooie Pietenmutsjes te maken. En schmink, voor kinderen die zich helemaal in een Pietje wilden omtoveren. Om drie uur was het dan eindelijk zover, “hij komt, hij komt” schalde er in blij sopraan, begeleid door mijn tenorsax, gevolgd door “Zie ginds komt de stoomboot”, “Sinterklaasje kom maar binnen”, en een speciaal aangepaste “Zwarte Piet ging uit fietsen”. Want ja, Piet fietst nu niet door Nederland, toch?

En toen begon natuurlijk voor de kinderen het hoogtepunt: de kadootjes. Vlak voor het feest waren die stiekum door de ouders aan de organisatoren doorgegeven, en per email waren in de weken ervoor al stukjes voor het Grote Boek verzameld. Eén voor één werden de kado’s uit de grote postzak gehaald, werd de goede letter erbij gezocht, en werd het kind naar voren geroepen. Wat een gedoe zeg, die letters! Iemand die toevallig een paar weken geleden naar Nederland ging heeft die gekocht. De ouders zouden vantevoren doorgeven wat voor letters en in welke smaak er gekocht moesten worden. Voor één familie waren zo dus een M, een B en een P gekocht. En daarna gaven de ouders de stukjes voor het Grote Boek door, voor Marianne, Bram en … Thomas.

Oeps!

In Nederland hol je dan snel even naar de supermarkt om de hoek om een T te kopen. Maarja, 800km is een stevige marathon! Uiteindelijk hebben we het toch mooi op kunnen lossen, want 11-jarige Theo begreep het wel, en accepteerde de verkeerd bestelde P (“Poepoe,” zei Sinterklaas, “die Piet is wel heel erg dom geweest!”), zodat de kleine Thomas toch zijn T kon krijgen.

Toen Sint en Piet, begeleid door een uitbundig “Dag sinterklaasje” (de ouders zongen welhaast uitbundiger dan de kinderen), weer weg waren, was er nog heel veel speculaas, cake, koffie, glühwein en andere lekkernijen over, en dus bleef men gewoon lekker nababbelen. Eén voor één gingen de families weer weg, tot alleen de “harde kern” overbleef. De kinderen waren zich lekker buiten in het aangrenzende parkje aan het afpeigeren met verstoppertje en tikkertje, en de ouders zaten lekker binnen om een flesje wijn (sjah, we zijn toch in Frankrijk, per slot van rekening). Om zes uur werd toen toch maar de buit (de overgebleven cake en koek) verdeeld en ging men terug naar huis.

Ook volgend jaar zal de Sint onderweg terug naar Spanje zeker weer een stop maken in Nantes!

[img align=right]http://eaglestorm.net/misc/as-en-al_icon.jpg[/img]


1 reactie

pepe · 9 december 2003 op 16:26

Leuke column, en heerlijk die verwarrende letters, en denk nu niet dat je op het laatst hier in nederland nog de juiste letter vind. Die moet je ook ruim van te voren inkopen.
Vanaf nu zullen de letters C en A vast makkelijker worden, want daar heeft alexander wel voor gezorgd. Komt mooi uit want ik zoek me elk jaar weer suf naar de juiste smaak A

Overigens nog gefeliciteerd met jullie huwelijk. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder