Laten wij allemaal eens aardiger voor elkaar zijn. Dat is de tip die SIRE ons voorschotelt. We zijn zo onaardig geweest de laatste tijd. Laten wij elkaar eens vriendelijk groeten. Ook ’s nachts als je door een donker steegje loopt, waar een angstig vrouwtje je passeert. Laten wij groeten. Zij zal waarschijnlijk sterven aan een hartaanval, maar je was in ieder geval vriendelijk. Wat SIRE ons niet vertelt is wat vriendelijk gedrag nu eigenlijk inhoudt. Ben ik wel een aangenaam persoon, op de momenten dat ik denk vriendelijk te zijn? Want wat is vriendelijkheid eigenlijk? Als ik mijn baas vrolijk groet, terwijl ik ondertussen denk aan wat voor een smeerlap hij eigenlijk is. Ben ik dan wel vriendelijk? Veel mensen zullen hierop bevestigend antwoorden. Dan zou vriendelijkheid een vorm van liegen kunnen zijn. Dit stelt de reclame van SIRE wel in een ander daglicht. “Laten wij allemaal eens wat meer liegen, in plaats van elkaar de keiharde realiteit te presenteren.” Dat klinkt meteen al heel anders.
Als ik terug kijk op mijn leven, ben ik in de meeste situaties een vriendelijk persoon geweest. Ik groet de buurman en de baas menslievend, ik heb wel eens een oud vrouwtje geholpen en zelfs een lilliputter. Over het onvriendelijke gedrag van de laatste groep moet overigens niet te licht gedacht worden. Het gaat niet om de grootte, maar om wat je er mee doet.
In ieder geval ben ik vriendelijk geweest, maar wat heb ik hier zelf aan gehad? Dat ik vroeger een vriendelijk persoon was, wat zegt dat over mijn persoon in het hier en nu? Mijn lichaam is een proces van stervende en geboren cellen. Is de eigen vriendelijkheid dan niet meer dan een illusie in de hersenen van de personen om mij heen? De ander denkt dat ik vriendelijk ben, door mijn handelingen in het verleden. Ondertussen zijn er vele cellen in mijn lichaam gestorven, misschien wel de cellen die er voor zorgde dat ik vriendelijk was.
Gelukkig redeneren de meeste hersenen niet zo, anders zouden wij iedereen wantrouwen. Soms is het prettiger te leven in een illusie en niet te denken aan het proces, dat ons lichaam continu doormaakt. Laten wij vergeten wat de wetenschap ons vertelt. Soms is het vele weten schadelijk voor de levensvreugde. Misschien moet SIRE de slogan aanpassen. “Soms is het beter te leven in een illusie, dan de keiharde waarheid te verkondigen.”

Categorieën: Maatschappij

4 reacties

Chris · 29 januari 2010 op 13:37

Vooraf even de opmerking dat deze reply oprecht en aardig is bedoeld.

Neen, als jij je baas “vrolijk” groet terwijl je denkt dat hij een smeerlap is dan ben je niet aardig. Meer een huichelaar, wellicht een smeerlap ;-). Wat SIRE, je doelt waarschijnlijk op een of ander spotje of advertentie, volgens mij bedoelt, is dat je ook werkelijk aardig BENT. Dus dat je niet met van die negatieve gedachtes zoals jij bijvoorbeeld over je baas, rondloopt, maar dat je positief en vriendelijk in het leven staat.

Ik neem aan dat jij ook vindt dat in principe niemand een smeerlap is, zich hooguit wel eens niet goed gedraagt, wellicht mede ingegeven doordat hij, op zijn beurt wellicht denkt dat een ander een smeerlap zou zijn.

Passieve argressie lijkt in de NL volksaard te zitten, met alle nare gevolgen (geweld, maar ook hart & vaatziektes en kanker) van dien. Een goede campagne dus van SIRE als je het mij vraagt.

En afsluitend, acceptatie en dankbaarheid maken dat je positief in het leven staat, geen illusies nodig hebt en de “keiharde waarheid” liefdevol kunt omarmen.

DreamOn · 29 januari 2010 op 13:44

Het woord ‘vriendelijk’ komt wel heel vaak voor in jouw column. Maar vul voor dat woord nou eens ‘verdraagzaamheid’ in. Want dat is wat SIRE volgens mij bedoelt.
En dan hoef je niet te ‘liegen’, dan neem je jezelf gewoon voor om je niet te ergeren, om een ander het licht in de ogen te gunnen, om niet meteen agressief te reageren als iemand op straat bijvoorbeeld tegen je aanbotst, enz.
Op zich begrijp ik je verhaal wel, maar je had het wat mij betreft wel wat minder saai op mogen schrijven, je herhaalt jezelf nogal.
Niet onvriendelijk bedoeld hoor!
Maar wél eerlijk! 😀

LouisP · 29 januari 2010 op 14:29

Leipelullo,
’t is een column, en ik vind het grappig….waar of niet, gemeend of niet, ’t is een column…goed gedaan…

Louis

Shitonya · 1 februari 2010 op 17:52

Helemaal mee eens, ook al had hij wel wat pittiger van mij gemogen

Geef een antwoord