Ik ken een dame van 79 jaar. In haar tienerjaren is zij het slachtoffer geworden van een verkrachter. Bij vlagen heeft zij nog steeds last van nachtmerries. Ze vertelde me dat het haar eigenlijk nooit gelukt is om een liefdevolle relatie op te bouwen met een man. Zo diep zit haar pijn. Vreselijk! Het feit dat de dader in kwestie gepakt is en gestraft is, daar heeft ze gemengde gevoelens bij. Vooral het verhoor van haar kant van het verhaal vond ze erg zwaar. Ze had continu het gevoel dat de optie open gehouden werd dat ze er misschien wel “om gevraagd” had. Ze moest vechten voor haar verhaal. Ze was enorm opgelucht dat uiteindelijk recht zegevierde. Maar het gevecht dat ze daarvoor moest leveren, daar had ze eigenlijk de kracht niet voor. Een depressie volgde. Naar haar zeggen is er van zichtbare wroeging aan de zijde van de dader geen sprake. Sterker nog, na haar heeft hij nog zeker 2 andere slachtoffers gemaakt.

Was deze wrede man woonachtig in België geweest, dan had hij zijn celstraf kunnen ontlopen. Hij had slechts zijn handen vooruit hoeven steken, zijn blik op oneindig hoeven zetten en had zich als slaapwandelaar aan moeten laten merken. Dan had hij zich zelfs aan minderjarige kinderen kunnen vergrijpen.

Na het lezen van dat gruwelijke stukje rechtspraak in het Brabants Dagblad van vrijdag 15 juli 2011 kwam ik bij toeval al zappend langs National Geografic en zag ik een programma over slaapwandelen. Linke types zitten daar tussen.

Bij mij rees het beeld dat slaapwandelaars overdag een kurk op hun zieke geest plaatsen. De druk neemt gedurende de dag toe, tegen de nacht is de druk niet meer te houden en knalt de kurk van de fles met zware mishandeling, moord en verkrachting tot mogelijke gevolgen. Maar ook andere zaken. Er werd ook gesproken over een dame die al slaapwandelend ei met bacon bakt, kip in de magnetron opwarmt en korte metten maakt met de inventarislijst van haar koelkast.

De rode draad die ik zag bij alle dossiers die behandeld werden is dat deze mensen overdag kennelijk zichzelf enorm in hun zieke(lijke) behoeften en neigingen remmen en daarvoor al slaapwandelend compenseren.

Er was niemand die al slaapwandelend een royaal bedrag overmaakte aan de Hartstichting. Er was niemand die zich al slaapwandelend naar de Bloedbank toog. Geen melding van slaapwandelaars die hun geliefde trakteerden op een ontspannen voetmassage.

Het doel van straffen is: vergelding, gedragsbeïnvloeding van de overtreder, beveiliging van de maatschappij. Klap op de vuurpijl in de zaak van de Belgische aanrander is dat wel erkend wordt dat er een misdrijf gepleegd is, maar straffen wordt kennelijk als niet noodzakelijk gezien. We laten de beste man dus maar verder wandelen en een recidive percentage van 100 halen?

Voor het arme meisje van 9 jaar kan ik alleen maar hopen dat ze ergens de kracht vindt om dit gebeuren (verergerd wat mij betreft door de absentie van straf) te verwerken. Ik kan alleen maar hopen voor haar dat ze – tegen de tijd dat ze 79 is- kan zeggen dat ze weet hoe mooi liefde is.

Wanneer houden rechters op met misdaden beoordelen vanuit het standpunt van de dader?


12 reacties

Meralixe · 21 juli 2011 op 08:07

Dat verkrachtertje spelen en die strafmaat is natuurlijk een onderwerp dat om reacties schreeuwt en is al jaren, zeker in België, een heikel punt waar al veel over gezegd en geschreven is.

Los daarvan, welkom op column X.

Ik had wat moeite bij het lezen.

1)Alles grondig herlezen zou er voor zorgen dat de kleine foutjes er uit gefilterd worden.

2)Eén van de moeilijkste punten bij het schrijven is de verhaallijn op de lezer overbrengen. Die verhaallijn zit natuurlijk perfect in het hoofd van de schrijver die vanuit een eigen weten het verhaal op de lezer los laat. Het is zeer moeilijk om zich als het ware in het hoofd van de lezer te plaatsen en zo het eigen geschreven verhaal te interpreteren.

Waarschijnlijk daarom had ik wat moeite met deze column die begint met een slachtoffer, daarna een beetje moeizaam overschakelt naar het eigenlijke onderwerp “slaapcriminaliteit” om dan verder plots de strafmaat te bekritiseren. Snap je?

Let op, het is een probleem, zo kun je nu ook merken aan deze reactie, waar ook ik mee te kampen heb. 😥

Harrie · 21 juli 2011 op 10:08

It’s a bizar scenario you write. Reminds me of Pan’s Labyrinth.

Tom (in absence of Harrie and Mark)

Meralixe · 21 juli 2011 op 10:56

Tom, of Harrie of Mark of wat dan ook, naar mijn inziens streeft column x voor een Nederlands taalgebruik. Dus, trek die vod uit uw mond en spreek A.U.B. onze taal.

klapdoos · 21 juli 2011 op 12:19

Ik vind het anders goed weg te lezen en te begrijpen, ook de overgang van en naar een ander onderwerp dat de link is voor een heikel punt. Kwestie van goed lezen zeg ik altjd, doch als je commentaren hebt bij een column zou ik gaarne lezen dat het opbouwend is en niet altijd en eeuwig op de man spelende zaken die helemaal niets met de column te maken hebben. Goed stuk en welkom bij column x, ik begrijp het stuk volkomen hoor..
groet van leny

klapdoos · 21 juli 2011 op 12:19

Is dat de Belgische taal of de Nederlandse taal?? 😆

Meralixe · 21 juli 2011 op 13:45

In dit geval was het op de man spelen het laatste van mijn bedoeling. :kus:

DACS1973 · 22 juli 2011 op 09:28

Vlaams

DACS1973 · 22 juli 2011 op 09:29

Meralixe, in mijn ogen speel je helemaal niet op de man, maar lever je genuanceerd geformuleerde kritiek. Deed iedereen hier dat maar zo.

MerlienW · 22 juli 2011 op 18:30

Dank voor je welkom! Altijd spannend, een nieuwe site… Ziet er strak uit en er wordt veel gepost. Ik post “vast” op Opencolumn. Ben ColumnX via Twitter tegengekomen. Ik blijf mijn “oude” stekkie zeker trouw, maar zal ook hier de komende tijd regelmatig te vinden zijn.

MerlienW · 22 juli 2011 op 18:39

Ik hoop hier wat te leren van de feedback die ik krijg en van de posts van anderen.
Mijn ervaring is dat schrijven altijd een uitdaging blijft, omdat de zender een rugzak heeft die altijd anders is dan die van de lezer. Dat is het mooie van schrijven (en lezen.) Noem een gerenommeerd en onderscheiden schrijver en er is toch ook altijd een groep mensen die het helemaal niets vindt. Smaken verschillen, maar aan je techniek kun je altijd blijven schaven…

Dees · 23 juli 2011 op 10:55

Je gebruikt de dame van 79 als kapstok voor je eigen verontwaardiging en het werkelijke onderwerp. Ik vind dat de dame in kwestie haar eigen stuk verdient. Kwestie van kijken en zien. Het is meer dan een triest verhaal namelijk, het is een tragedie van een mens dat in de buurt van het einde komt.

Wat slaapwandelaars betreft en je betoog erbij; dieperliggende verlangens komen mogelijk naar boven. Maar als ik kijk naar mijn eigen dromen zou ik het niet voor onmogelijk willen houden dat de man weliswaar zin had in seks, maar de negenjarige niet herkend heeft als negenjarige. Je hersenen kunnen best een loopje met je nemen als je slaapt en droomt. Ik heb wel eens iemand vermoord in mijn droom. Ben ik schuldig aan moord nu?

Ook dat verdient een eigen column.

Dan heb je nog een derde column en dat is de column over het vraagstuk van de essentie van het doel van straf. Een moeilijk vraagstuk. Maar jij danst met een paar regeltjes naar een conclusie.

Kortom, mijn tip zou zijn beter te kijken, beter te scheiden en dieper te denken.

Na alle kritiek; ik vind het een belovend stukje. Juist daarom ben ik uitgebreid, ik hoop dat je dat ok vindt. Veel succes met je volgende.

Mien · 28 juli 2011 op 21:56

Bijzondere column waarin je verbinding legt tussen een aantal gevoelige zaken zonder verder daar gedetailleerd op in te gaan. Beschouwend en van een afstand. Je licht tipjes van de sluier. Je geeft een kleine voorzichtige inkijk die eigenlijk om meer uitwerking vraagt. Je sluit af met een goede eindzin die om verdere uitwerking vraagt. Je schrijft wel fris, vlot en onderhoudend.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder