In Kirgizië kan de regeringscoalitie weer op volle kracht vooruit. Tot voor kort vochten de deelnemende partijen elkaar nog de tent uit, maar dat is nu verleden tijd. De oorzaak van de vele onderlinge frustraties weten de parlementariërs aan de aanwezigheid van boze geesten. En daar zit niemand op te wachten natuurlijk. Alleen maar ruzie en ellende met geesten, zo is dat nu eenmaal. Die kun je dus maar beter zo snel mogelijk verdrijven. Zo gezegd, zo gedaan. In het parlementsgebouw werden zeven schapen geslacht en dat was het dan met de boze geesten. Na de rituele zuivering loopt de coalitiemachine in Kirgizië weer als een zonnetje. Conflicten oplossen in je regering. Het is zo moeilijk nog niet. De eerstvolgende keer dat minister Leers weer wordt uitgehoord door een furieuze Tweede Kamer over een uitgezette Iraniër, roep je iets over boze geesten en laat je de plaatselijke veehouder aan rukken. “Twee lammetjes graag, want de sfeer is hier om te snijden.” De Jager en Opstelten stropen hun mouwen op en ontfermen zich met keukenmessen over de jonge dieren. Een stief kwartiertje fileren en weg is de spanning rondom het debat. Net zo makkelijk.

In verkiezingstijd wordt zo’n geestenbanning een stuk lastiger. In die periode zit de Kamer natuurlijk vol met boze geesten. Sterke vertrouwensbanden zijn ineens net iets brozer dan je dacht en het voeren van een gedegen beleid staat plotseling een stuk lager op de agenda. Partijen offeren hun innige samenwerking op als een donderslag bij heldere hemel en kiezen voor eigen gewin. Knappe jongen die dan de boze geesten nog weet uit te drijven. Misschien als je de debatten verplaatst naar een slachthuis. Dat je na het villen van vijvenvijftig mestkalveren plotseling toch een lichtpuntje ziet om samen verder te kunnen.

Ik ben bang dat in Den Haag het verdrijven van boze geesten door een slachting er niet in zit. En dat is niet omdat ik denk dat het niet werkt. Nee, het zit ‘m in die slachting. Want voordat de Tweede Kamer er uit is of dat met of zonder verdoving moet gebeuren, is Nederland alweer drie kabinetten verder.


6 reacties

Meralixe · 28 april 2011 op 14:20

Als U er wat kan aan doen, stuur ook maar een veestapeltje naar België. Alle hulp is welkom. Hier zitten we eindeloos in het slop. U en ook misschien wel DriekOplopers zijn in het verkeerde land verzeild! Hier, hier zou uw inspiratie en woordensteekspel nog veeeel meer aan bod kunnen komen!!! :toeter:

sylvia1 · 28 april 2011 op 17:37

[quote]Want voordat de Tweede Kamer er uit is of dat met of zonder verdoving moet gebeuren, is Nederland alweer drie kabinetten verder. [/quote]
Goede eindzin! Geesten uitdrijven, klinkt niet echt koosjer… 😉

LouisP · 28 april 2011 op 18:46

“Dat je na het villen van vijvenvijftig mestkalveren plotseling toch een lichtpuntje ziet om samen verder te kunnen.”

Elke keer weer opnieuw!
Je komt met iets nieuws dat me verbaast..
Je omschrijft het kort en bondig..
je vergelijkt dat met iets dat je met enorm veel fantasie geweldig goed uitvergroot en..

erg goeg gevonden weer..

arta · 29 april 2011 op 08:43

Scherp, bijzonder.
Goed geschreven.

Dees · 29 april 2011 op 08:55

Goed gevonden, een fikse dosis bizar en dan met de uitsmijter bizar en de normale gang van vandaag aan elkaar linken. Knap geschreven!

SIMBA · 29 april 2011 op 10:41

[quote]De Jager en Opstelten stropen hun mouwen op en ontfermen zich met keukenmessen over de jonge dieren[/quote]
Haha, ik zie het al helemaal voor me!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder