Het is zaterdagmiddag. Vol goede moed start ik mijn shoprace bij de Hoogstraat. Zoals Alberto Tomba in zijn beste dagen daal ik de winkelstraat af. Links en rechts passeer ik de Xenos, de Free Record Shop en de verlokkingen van de poffertjeskraam. Na een minuut of vijf komen de klanken van Que si, que non me tegemoet. Het eerste obstakel; een overvriendelijke orgeldraaier drukt zijn centenbak voor de mijne. ‘Nee, bedankt.’ Ik kan Jody Bernal niet zo waarderen en met een scherpe bocht naar rechts loop ik richting de Bijenkorf.

Bij de Bij passeer ik schuldbewust de straatkrantverkoper (‘Ik ben zo blij, wie koopt er een kranje bij mij’) en versnel ik mijn pas naar Donner. Om onverklaarbare redenen heet dit tegenwoordig Selexyz maar ik blijf het gewoon Donner noemen. Voordat ik de boekenwinkel binnen wil stappen, staan een bende studenten met het NRC Handelsblad me op te wachten. ‘Wilt u een gratis krant?’ Dat wil ik wel – ik ben per slot van rekening een Nederlander – maar als je “ja” zegt, krijg je een verkoopverhaal van een kwartier en kan je niet weg zonder eerst een (proef)abonnement af te sluiten.

Op m’n hoede kom ik de boekenwinkel weer uit en ga ik snel rechts de Lijnbaan op. Achtereenvolgens slalom ik langs de Oxfam, Greenpeace, het Aidsfonds, de Hartschting, het Wereldnatuurfonds en Amnesty International.

In het midden van de Lijnbaan vallen twee enquêtrices onschuldige slachtoffers lastig. ‘Meneer, mag ik u wat vragen?’ vraagt de één. Stug de etalages inkijkend loop ik door. Enquêtes eindigen op de één of andere manier altijd in een handtekening voor een automatische incasso.

Na anderhalf uur is de finish, het terras, in zicht. In gedachte bestel ik al een biertje maar mijn ongeconcentreerdheid wordt afgestraft. Een jongedame drukt me zomaar een flyer in mijn handen.

Op het terras kijk ik naar de hippe folder. Het is een uitnodiging voor een trendy salsaparty in een trendy discotheek. Tevreden neem ik een slok van m´n biertje. Blijkbaar behoor ik ook nog tot deze doelgroep.

Categorieën: Diversen

8 reacties

lagarto · 27 augustus 2007 op 07:30

Het zinnetje met de (dubbele) centenbak, moest ik even overlezen, maar ik vind hem leuk gevonden. De hele column wel. Van de uitsmijter moet je maar genieten zo lang het kan.
“Adios”

Siebe · 27 augustus 2007 op 09:07

Erg leuk ja. Dat hele idee ook: je wilt wel een krantje maar dan zit je vast aan zo’n lang lulverhaal waar toch niemand verder iets aan heeft. Ik hou dat soort lui meestal af met een flinke portie non-verbale signalen en indien nodig een gedecideerd ‘nee!’. Jij slalomt en ontwijkt als het ook maar een beetje mogelijk is: dat is ook een manier. Het levert in ieder geval een leuke column op.

Een paar kleinigheidjes:
– een bende studenten [i]staat[/i] je op te wachten ipv ‘staan’
– en je biertje, dat heb je waarschijnlijk in gedachte[b]n[/b] besteld.

Je clou tenslotte, ik wil niet lullig doen maar ik weet nog niet zo zeker of flyeruitdelers wel zo specifiek op doelgroepen letten. Ik kan me echter zo voorstellen dat je wel een troostende gedachte nodig had. Of was het ironie?

Hoe dan ook, leuke column.

S.

pally · 27 augustus 2007 op 09:53

Ha, Linksbuite,
Erg grappige column met een goede intro.
[quote]zoals Alberto Tomba in zijn beste dagen daal ik de winkelstraat af[/quote]
Ik vind ook dat gedoe waar je niet om vraagt vaak irritant en hoewel normaliter goed gebekt, laat ik me soms sullig iets aansmeren.
Verder verwijs ik naar Siebe met zijn uitgebreide recentie.

Leuk geschreven, goed onderwerp

n.b. aan ‘hartschting’ geef ik nooit wat 😀

groet van Pally

dj_Eddy · 27 augustus 2007 op 09:57

Bijzonder leuke column! Geeft precies de reden weer waarom ik de binnenstad mijd op zaterdagmiddag.

lisa-marie · 27 augustus 2007 op 10:26

Op een humorvolle wijze beschreven van wat ik zo vaak zie,heerlijk gewoon. 😀

SIMBA · 27 augustus 2007 op 12:33

Niet de stad in op zaterdagmiddag, dat is de beste remedie!
Erg leuk geschreven!

Quinn · 27 augustus 2007 op 16:32

Jep, erg leuk in z’n eenvoud 🙂

jager · 29 augustus 2007 op 11:44

Gaaf, deze column.Zo lust ik ze wel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder