Slobodan is helaas overleden tijdens zijn rechtszaak en zou waarschijnlijk de zwaarste straf krijgen, levenslang. De rechtszaak moest een voorbeeld stellen. Maar het rechtssysteem is zo traag en log, dat hij ondertussen al ver heen is, nu ook fysiek. Mentaal was Slobodan allang niet meer van deze aarde. Zijn ouders hebben allebei zelfmoord gepleegd. Zijn vader maakte een eind aan zijn leven door zich een kogel door het hoofd te schieten. Slobodans moeder pleegde zelfmoord, door zich op te hangen. Zoonlief vond het lichaam van zijn moeder. Ja, als je zulke dingen hebt meegemaakt, dan zou ik ook niet meer om mijn kapsel geven. Zouden Karadzic zijn ouders ook zelfmoord gepleegd hebben? Ik denk dat de grootste crime die gasten als Slobodan en Karadzic begaan hebben, is: de misdaden tegen de menselijkheid. Hoe durven ze erbij te lopen met zo’n kapsel? Ik gebruik trouwens liever de naam Slobodan, klinkt niet zo depressief en journaalachtig als Milosevic. En ik kon geen betere titel bedenken. Trouwens, was dit Joegoslavië–tribunaal niet juist opgezet om deze mensen te veroordelen? Waarschijnlijk verveelde hij zich dood in zijn cel.

Maar wat is eigenlijk de zwaarste straf voor zo iemand? De dood? Als dat zo was, dan zou iedereen blij moeten zijn met het overlijden van Slobodan. Maar iedereen was niet blij. Men was teleurgesteld dat Slobodan overleden was en zijn vonnis niet kon uitzitten. Dus de zwaarste straf was het zolang mogelijk laten lijden van Slobodan. Als geen enkel land Slobodan zou willen opsluiten, zou de straf in Nederland worden uitgezeten. Maar goed het vonnis dan al uitgesproken was, want ik denk dat zelf Slobodan nog vrij gekomen zou zijn volgens het Nederlands recht. De straf had hij waarschijnlijk al uitgezeten tijdens zijn voorarrest. Ik denk dat we hem dan nog het beste in het cellencomplex op Schiphol-Oost zouden kunnen zetten. Zou het rechtssysteem niet te veel rekening houden met de rechten van misdadigers als Slobodan? De nabestaanden van de slachtoffers, die Slobodan vermoord heeft, hebben nog steeds een wraakgevoel. Waarschijnlijk wordt alles uitgevochten daar boven. Slobodan in zijn eentje tegen al die vermoorde mensen. Oh nee, zij zijn natuurlijk in de hemel en hij is uiteraard richting hel.

Tot slot nog een tip voor het Joegoslavië–tribunaal om toch nog iemand te veroordelen. Volgens het internationaal recht zouden er veel meer mensen opgepakt moeten worden. In de Verdragen van Genève zijn onder meer de volgende punten opgenomen: onmenselijke behandeling (minister Hoogervorst), grootschalige vernietiging of toe-eigenen van eigendom zonder militaire noodzaak (de belastingdienst) en toebrengen van schade aan lichaam en gezondheid (TALPA).

Zantoz


5 reacties

DriekOplopers · 29 maart 2006 op 18:28

Titel echt meesterlijk. Column ook, behalve het einde: misdaden van Hoogervorst etc spelen zich natuurlijk niet af in Joegoslavie, en zijn dus niet voor dit tribunaal. Tijd voor een Balkenende-tribunaal 😀

Driek

Anne · 29 maart 2006 op 19:17

Ik geloof dat ik niet zo bar veel begrijp van deze column. Goed, het is een setje overwegingen over de diverse betekenissen die zovele zielen geven aan de dood van Sobodan Milošević. Aan het eind spreek je toch min of meer een oordeel uit over zijn niet zwaar genoeg gestraft zijn. Als ik het goed begrijp dan. En helemaal aan het eind trek je, met een wrange knipoog, een parallel met Nederlandse roerigheden.
De cynische stijl met de bijna vrolijke grapjes vind ik echter zo storend dat de inhoud, waarvan het onderwerp me op zich wel interesseert, me afstoot. De valse lichtheid die jij hebt toegepast vind ik heel slordig gekozen en ontzettend niet passend. Kies je voor cynisch schrijven, zorg dan dat je dat heel strak doet, goed en zorgvuldig vormgegeven dus. Doe je dat niet, dan blijft er een sfeer van sjacherijn, venijn en onduidelijkheid achter, waarvan ik het effect niet onderschat.
Met vriendelijke groet van Anne.

Mosje · 29 maart 2006 op 20:36

Een zwalkcolumn zou ik dit willen noemen, van de hak op de takkerig, geen puntje dat bij paaltje komt. Wat wil je nu eigenlijk beweren?
De laatste alinea is, denk ik, ironisch bedoeld. Niets is echter zo moeilijk als ironisch schrijven. Of meen echt je wat je schrijft? Dan mist het weer elke overtuiging.

senahponex · 30 maart 2006 op 11:29

Inderdaad een hak op de tak column, geeft niet duidelijk je mening weer en wat je er mee wil zeggen.
[quote]Als geen enkel land Slobodan zou willen opsluiten, zou de straf in Nederland worden uitgezeten. Maar goed het vonnis dan al uitgesproken was, want ik denk dat zelf Slobodan nog vrij gekomen zou zijn volgens het Nederlands recht. De straf had hij waarschijnlijk al uitgezeten tijdens zijn voorarrest.[/quote]

En wat het nederlands recht betreft als Slobadan levenslang zou hebben gehad. Zou hij ook in nederland levenslang moeten brommen.
Levenslang in nederland is ook levenslang.

WritersBlocq · 30 maart 2006 op 18:30

Zwalkcolumn of niet, ik vond er wel geinige zinspelingen inzitten. Wel vraag ik mij af of het Nederlandse en Internationale recht wel hetzelfde zijn zoals jij zegt… ik dacht het niet. Met dit soort columns moet je wat veldwerk verrichten zodat je zeker weet dat het inhoudelijk klopt. Of heb ik het mis? Ik weet het niet, heb geen zin in veldwerk en daarom schrijf ik dit soort columns niet 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder