Als een fles cola open is gegaan, dan lus ik die cola voor mij gevoel ook echt niet meer, na drie dagen. Ik MOET van mezelf iedere dag douchen, anders voel ik mij gewoon echt vies. Daarbij komt nog eens dat ik mij handen, te vaak op een dag was. Ben namelijk bang dat de bacteriën de overhand gaan nemen op mij lichaam en mij langzaam gaan opeten. Er valt wel gelukkig weinig voor de bacteriën op te vreten, want ben aardig slank. Wc’s van andere mensen en of organisaties/bedrijven, liever niet, maar als je moet, moet je. Voordeel is dat ik een man ben, dus dan sta ik gewoon lekker. Over de wc’s van de NS wil ik het echt niet hebben, want die sla ik gewoon al over, echt te ranzig! Ik heb nu echt medelijden met vrouwen, die wc’s zien er echt soms zo om te kotsen uit! De klassieke wc dames zie ik tegenwoordig ook niet meer, een uitstervend beroep blijkbaar.

Ik heb ook mensen in mijn omgeving gezien die een schoonmaak tik hebben. Nou en ik kan je vertellen dat is een drama, je mag geen stap meer verzetten en er kunnen helse ruzies erdoor ontstaan, met alle gevolgen van dien. Snap het best, maar je kunt ook gewoon overdrijven.

Het valt misschien wel mee, maar over smaak en hygiëne valt niet te twisten. Gelukkig zijn er nog een hoop mensen die betaald worden om schoon te maken en heb echt respect voor die mensen. Zou het zelf niet willen doen, want ik vindt mijn eigen troep opruimen als zwaar genoeg en daarbij komt nog eens dat ik het te druk heb om mezelf schoon te maken. Volgens mij heb ik een kleine vorm van smetvrees, hoop niet dat ik erover heen groei.

Categorieën: Algemeen

6 reacties

FatTree · 10 september 2007 op 11:50

Kijken of mijn cursus ‘niet zurig reageren’ effect heeft gehad…:

Ik vind dat het onderwerp van je column goed gekozen is. Het is namelijk niet echt een cliché onderwerp.

Helaas is je schrijfwerk zelf niet echt in orde. Taaltechnisch is je stuk er vrij slecht aan toe, wat helaas het lezen wat lastig maakt.

[quote]Daarbij komt nog eens dat ik mij handen, te vaak op een dag was.[/quote]
Als iets van jou is, is het ‘mijn’.

Verder is je zinsopbouw vaak wat beknopt. Het woordje ‘ik’ misstaat niet in een zin:
[quote]Ben namelijk bang dat de bacteriën de overhand gaan nemen op mij lichaam en mij langzaam gaan opeten. Er valt wel gelukkig weinig voor de bacteriën op te vreten, want ben aardig slank. [/quote]

Ik denk dat als je zinnen verkort weegeeft, dat je af doet aan het verhalende karakter van een column.

Ik zeg niet dat ik foutloos schrijf, ook ik heb net het ‘voorbeeld’ knopje ontdekt bij het insturen van een column.

Ik hoop dat je mijn reactie niet te bot vind, zo is het in ieder geval niet bedoeld. Het is puur opbouwend bedoeld.

Hopelijk lees ik straks een column van je met weer zo’n origineel onderwerp, met een iets beter taalgebruik!

Hou je pen scherp!

nighthawk · 10 september 2007 op 11:52

Ronaldjecas, oppassen met het weglaten van onderwerpen in je zinnen, ook inversies zijn niet altijd even makkelijk leesbaar. Verder vind ik het een persoonlijk verhaal dat eerder thuishoort op een blog…

Ronaldjecas · 10 september 2007 op 11:59

Bedankt voor de feedback. Had perongeluk een oude versie ingestuurd die ik nog niet had negekeken. Erg stom, omdat ik juist nu meer op spelfouten aan het letten ben. De juiste versie staat op mijn weblog. Hoop jullie allemaal, wekelijks te kunnen entertainen met mijn columns.

Ronald

klapdoos · 10 september 2007 op 12:39

Ronald maak je maar niet druk over de kritieken die je hier om de oren krijgt, ik was in het begin een kloothommeltje wil je niet weten, maar heb hier zoveel geleerd van anderen die wél de nederlandse taal goed beheersen. Doe gewoon net als ik, als je column geplaatst wordt, en er is enigzins kritiek, schrijf de belangrijkste punten over en maak je eigen blog in Word om te ontdekken waar de zinsopbouw, de komma wel en niet, en de ik en jij vorm moeten en kunnen staan. En wat dat bloggen betreft, ik zet ze eerst altijd op mijn blog, en daar zijn ze ook niet vies van kritiek, alleen ik krijg daar de complimenten net als hier de laatste tijd, mits het een goed verhaal is natuurlijk. Doch ieder heeft zijn/haar eigen stijl, laten we dat niet vergeten. Er zijn al te veel copietjes van bloggers onderling….
groet van leny

Dees · 11 september 2007 op 11:20

Toch vind ik dit een iets betere dan anders. Minder pedant, dichterbij jezelf. Er zit nog steeds een belerend toontje in hier en daar (smetvrees is geen overdrijving, maar een aandoening), maar stukken minder dan anders.

Nu nog de twist aan je column toevoegen en de algemeenheden vermijden, zorg dat er iets te lezen valt, iets dat de lezer grijpt, een beetje babbel van Ronald van alledag kan wel, maar dan kun je er volgens mij beter voor kiezen om ook andere elementen toe te voegen, zodat de lezer en jijzelf buiten het wereldje van je oppervlakkige waarnemingen kunnen stappen. Zo is het een beetje een gesprek dat ik meeluister in een wachtkamer, zonder dat ik het interessant vind.

Als het lukt om met je materie en je woorden te spelen, magie te bedrijven, dan heb je een stukje.

Shitonya · 11 september 2007 op 16:29

Dit is een beetje als Fatthree’s laatste column, alleen minder grappig en nog korter. Dergelijke dingen zijn inderdaad meer blogmateriaal. Te simpel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder