Sociaal netwerken doe ik eigenlijk al jaren. Van oorsprong live, het is bij mijn geboorte onmiddellijk begonnen. Het netwerk met mijn moeder was meteen sociaal, wat overigens ook geldt voor de rest van mijn familie. Daar werd het fundament, de basis gelegd van het sociaal netwerken. Al gauw deden vrienden en kennissen mee. Bij het sporten, in de kroeg, op school, op het werk, whenever, wherever. Pas op latere leeftijd kwam daar het virtuele netwerken bij. Inmiddels maak ik deel uit van de Hyves-, Linkedin- en Twittergoegemeenschap. Sinds 2003 ben ik ook actief op het schrijf- en lezersnetwerk ColumnX. Dit netwerk, in 2002 begonnen als weblog voor schrijvers en lezers, ziet regelmatig nieuwe mensen komen en gaan die op geheel eigen wijze het netwerk telkens weer weten te verrijken.

Frappant is dat bij ColumnX de virtuele ontmoeting een vervolg kreeg in een live ontmoeting. Columnxmeetingen zo gezegd. Wel een beetje vreemd om je virtuele vrienden plots een lichaam en gezicht te zien krijgen. Maar het moet gezegd. Het versterkt de banden. Sterker nog er zijn huwelijken uit voortgevloeid. Met ringen bezegelde sociale mininetwerkjes, zullen we maar zeggen.

De kracht van sociaal netwerken, zowel live als virtueel, blijft de ontmoeting en samenkomst van gemeenschappelijkheid en herkenning. Zolang het netwerk gevoed wordt blijft het betekenis houden. Helaas zie ik steeds vaker netwerken juist aan gebrek aan voeding ten onder gaan. Of heeft dit te maken met de vluchtigheid in tijd. Wie zal het zeggen?

Vooralsnog zijn er altijd blijvertjes. Live de ouderwetse kameraadschappen en everlasting vriendinnenclubs. Virtueel de Hyvers, Linkedinners, Facebookers, YouTubers, Flickraars, Myspacers, Twitteraars en ga zo maar door. Let’s connect and stay connected!

Overheid, bedrijfsleven, de politiek, de pers, het onderwijs, instellingen, kunstenaars, senioren, zo’n beetje elke bevolkingsgroep kent een sociaal netwerk en heeft inmiddels het virtuele sociale netwerken ontdekt. Meestal worden de virtuel netwerken gebruikt om te profileren en informatie te verspreiden. Pas later komt men tot de ontdekking dat door virtueel netwerken ook fysieke afstanden verkleind en drempels verlaagd worden, met name in communicatie. Virtueel sociaal netwerken is daarmee een uitstekend middel om in contact te komen met klanten en geïnteresseerden en deze uitspraken te laten doen over de diensten die aangeboden worden. Uiteindelijk biedt iedere hierboven genoemde groepering wel één of andere dienst aan. Dat geldt ook zeker voor groeperingen in mijn eigen vakgebied. Mediatheken, bibliotheken, informatiecentra en andere informatieleveranciers doen er goed aan zich te begeven in virtuele sociale netwerken. Tell, sell and interact.

Tot slot. Is er bij sociaal netwerken niet eigenlijk sprake van een pleonasme? Netwerken is in mijn ogen per definitie een sociale bezigheid. Je hoort bijna nooit iemand zeggen dat hij asociaal netwerkt. Alhoewel, goed bekeken zijn er toch vormen van asociaal netwerken te benoemen. Bij mensen die met honderden vrienden tegelijk in sociale netwerken bivakkeren vraag ik me wel eens af of dit niet asociaal is. Live heb ik al moeite om met korte gesprekken en ontmoetingen iedereen op zijn tijd te woord te staan. Hoe onderhoud ik dan een netwerk met honderden vriendschappen? Gelukkig is er ook een oplossing voor dit asociaal netwerken. Een nieuwe trend. Onthyven, ontlinkedinnen, ontfacebooken, onttwitteren, … Nu nog even ontvrienden en ontfamilieën en de rust keert weder in mijn drukke leventje.

Mien


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

19 reacties

Libelle · 19 mei 2012 op 08:58

Die columnx-meetingen zijn nauwelijks een succes te noemen. Het is een clubje in een club van actieve deelnemers aan columnX. Ik neem deel aan columnX omdat ik schrijven leuk vind en mezelf verder wil bekwamen. Ik ben niet zo sociaal en niet zo sociaal-vaardig. Zeker niet als ‘outcast’ in een ‘ons kent ons’ clubje. Zo’n bijeenkomst bijwonen als die nu is georganiseerd, zou mij onevenredig veel energie kosten. Als ik uw column lees Mien, dan weet ik wel waarom. Wat een gedoe allemaal! Let’s connect and stay connected! Als doel op zich? Tell, sell and interact; Netwerken is per definitie helemaal geen sociale bezigheid, maar jezelf profileren, jezelf verkopen. Mensen die dat vooropgezet in hun vaandel schrijven, daar ga je op je vrije middag toch niet mee de kroeg in? Maar de bezoekers van de columnx-meeting wil ik niet over een kam scheren, integendeel.
Ik heb rust in mijn normale bestaan en slechts enkelen mogen dat verstoren. Ik begrijp nu dat dat een groot goed is.
Kortom, een goede column; I can see clearly now.

SIMBA · 19 mei 2012 op 08:59

En straks netwerken we weer netjes in levende lijve!
Leuk stukje, 1 e vergeten. Maar dat is je vergeven 😀

Prlwytskovsky · 19 mei 2012 op 10:23

Netwerken, tja: dat is net werken. 😉
Met al die sociale media heb je bijkans geen tijd meer voor het real life. Maar gelukkig zit er een ‘uit’knop op, en die mis in het echte leven wel eens.

Dees · 19 mei 2012 op 14:14

Ha Mien, leuk hoor. Nog even ontopsommen misschien.

Libelle, vaak beginnen mooie dingen net buiten je comfortzone, maar bevestiging zoeken van je gelijk mag ook hoor 😉

lisa-marie · 19 mei 2012 op 15:08

je gaat toch niet ontcolumnxen? 😀

Sagita · 19 mei 2012 op 22:15

Het is belangrijk om feedback te krijgen, op welk niveau dan ook. Zonder prikkels van buitenaf verlies je het gevoel van identiteit.
Maar het blijft moeilijk om daarin het juiste evenwicht te vinden!
Goede column inderdaad wel erg veel opsomming!

arta · 19 mei 2012 op 23:21

Mien, keileuk deze column!

Libelle · 20 mei 2012 op 07:14

Een mooie zin Dees; Mooie dingen beginnen vaak buiten je comfortzone. Maar is ‘bevestiging zoeken van je gelijk’, geen passe partout?

Fem · 20 mei 2012 op 09:14

Leuke column Mien!

@Libelle: ook ik kwam enkele jaren geleden als ‘outcast’ een meeting bezoeken. Die status heb ik precies 10 minuten behouden….

sylvia1 · 20 mei 2012 op 09:40

Goed onderwerp. Een vraag die ik me al heel lang stel is: voor wie schrijf ik een column? Doe ik dat voor de andere cx-ers of doe ik het met het idee (!) dat ik voor een krant of tijdschrift schrijf? Is er een verschil tussen een goede column op cx en een goede column in de Volkskrant (om er maar een te noemen), en dan bedoel ik niet alleen het niveau, maar ook het type column. Het gevaar van sociale netwerken is dat je je gaat conformeren, daar ben ik wel eens bang voor.

Mien · 20 mei 2012 op 23:17

@Sylvia1:
Schrijven is een egoïstische daad. Dat doe je uit pure noodzaak. Heel bevredigend overigens. Conformeren is armoede. Hoe dan ook. Tenzij het een schone zaak dient. Maar dat komt zelden voor.

Mien · 20 mei 2012 op 23:19

@Lisa-marie:
Ik twijfel nog. Maar onder ons gezegd, wel liever dan ontslakken.

Mien · 20 mei 2012 op 23:20

@Prlwytskovsky: Don’t do it!!! :hammer:

Mien · 20 mei 2012 op 23:21

Wehhh ka uu tee (op z’n Bossche Bol’s), waar dan ??? :hammer:

arta · 21 mei 2012 op 10:19

Hahaha, Mien, je zou zo in de Bossche Graafsewijk passen! 😀

Mien · 21 mei 2012 op 16:35

Voor ieder wat wil(d)s Libelle. 😀
Je hebt de essentie van de column goed verwoord.

WritersBlocq · 22 mei 2012 op 23:47

Lekker hoor, deze column van jou Mien. Ook leuk, omdat ik beeld bij je heb gekregen afgelopen zaterdag.

En Fem: wat knap dat je dat 10 minuten hebt volgehouden, pfff, da’s lang!! Ik redde het maar 9 minuten 😉

Mien · 23 mei 2012 op 00:09

Ik heb hem gevonden!!!
Maar het is geen e maar een w die ik vergeten ben!

VIRTUWÈL :hammer:

Mien

Mien · 23 mei 2012 op 00:14

Klopt als een virtuele bus en gaat ook op voor real life!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder