Op de achtergrond staat een muziekzender op tv. Een ex-operazanger staat te kwelen. Ik zou hem zijn nek moeten omdraaien, maar daarvoor moet ik mijn schrijfplekje verlaten en zelfs dat heb ik er niet voor over. Laat hem maar. Het lukt hem duidelijk niet meer zo goed als een paar jaar geleden. Ik vraag me dan af waarom die nog steeds beroemde ego’s dan blijven optreden, voor het geld hoeven ze het volgens mij niet te doen. Dat is toch iedere keer weer een grotere afgang?

En het klapvee klapte zich een ongeluk, want tja, ach die arme man een trauma bezorgen? Wie wil dat nou op zijn geweten hebben? Ik zou wel anderen een trauma willen bezorgen en jawel, ik ben wraaklustig en wil heel wat dingen anders in dit land. Nu krijgen ouderen trauma’s door slechte verzorging en dat zal in de toekomst steeds erger en erger worden. Foei en schande en dat in een welvarende maatschappij. Ja, dat zijn we nog steeds, alleen realiseren velen zich dit niet. Ja, er zijn situaties waarin mensen onder de ‘armoedegrens’ leven. Laat me lachen. Armoedegrens. Kijk eens naar de Filipijnen, daar heerst materiele en financiële armoede. Wellicht onder de overlevenden geen sociale armoede, of is dit te ver bedacht van mij.

Op dit vlak leven hier heel veel mensen onder die armoedegrens. Ze hebben te eten en een dak boven hun hoofd, dus nou, so what? Waar klagen ze over? Over het gebrek aan sociale contacten? Dat zou zomaar eens kunnen.

 

En onze oudere generatie dan? Ze hebben een dak, geld en voeding en toch leven ze binnenkort onder de verzorgingsarmoede die dit land zal regeren. De zorgzwaartepakketten van 1 t/m/ 5 worden opnieuw ingeschaald, indiceren noemt men het. Dan komt daar zo’n kind, vers uit de schoolbanken met een SPH-diploma op zak en dat denkt dan te weten wat een oudere van 76 jaar nodig heeft aan verzorging. AUHHHHH, mijn lijf kromt zich, mijn tenen gaan rechtop in mijn schoenen staan, er trekt een waas voor mijn ogen en ik snak naar adem: ik voel me niet goed. ‘Nee, mevrouw Huppelepup, u kunt nog uit uw stoel opstaan, dus u kunt stofzuigen en ramen lappen en zelf eten koken. Uw ZZP gaat van stap 3 naar 2, dus voor u geen plekje op de wachtlijst van verzorgingshuis ‘Avondrust’’.

 

Dat vind ik sociale armoede, een verloedering van zorg. Volgens mij hebben ouderen die de orkaan Jolanda hebben overleefd en nog wat mensen om zich heen, het beter dan onze alleen staande ouderen die vereenzamen in hun eigen huisje, hypotheek helemaal afgelost. Wat heb je uiteindelijk aan een schuldenvrij leven na hard gewerkt te hebben om het zo ver te schoppen? Dat deze mensen geen trauma oplopen van dit beleid, begrijp ik niet. Ze hebben geleerd zich ergens bij neer te leggen, dat is het antwoord en de verklaring.

 

Wie zou ik dan graag een trauma bezorgen? Thuiszorgorganisaties die zo nodig allerlei andere activiteiten ontplooien dan zich bezig houden waarvoor ze in het leven zijn geroepen, nl: thuis zorg geven. Aan ouderen die geen plekje kunnen krijgen in een verzorgingshuis omdat ze zo nodig zo lang mogelijk zelfstandig (met hulp) thuis kunnen blijven. Al die thuiszorgorganisaties worden betaald uit een grote pot, genaamd AWBZ. Iedere belastingbetaler stort maandelijks een bijdrage in die pot, die bedoeld is om mensen thuis zorg te leveren. Maar, er worden recepties gegeven, speed-date-avondjes georganiseerd, hangjongeren worden bezig gehouden, allerlei, in mijn ogen niet zo nuttige activiteiten die geld kosten: juist. Uit die grote pot voor Algemene Wet Buitengewone Ziektekosten Alsof hangjongeren bezig houden een aandoening is, een ziekte. Dan zijn recepties dat ook en ach, wat zielig nou toch.

Trauma’s zou ik ervan krijgen als ik er nog dieper over nadenk, dus nu is het stop.


Suma

Een oud-docent Gezondheidskunde en Huishoudkunde, Mbo scholen, maar helaas nu in de WAO. Mijn hobby is: schrijven, ik werk aan drie manussen tegelijk. Af en toe een gedicht er tussendoor, heerlijk. Als ik maar op een stoel kan zitten, mijn vingers nog kan gebruiken, blijft mijn hoofd wel werken.

4 reacties

arta · 15 januari 2014 op 15:06

Jouw boosheid druipt tussen de regels door, dus je hebt jouw ongenoegen goed overgebracht.
De schrijfstijl laat, wat mij betreft, wel wat te wensen over. Wat kromme zinnen, onnodige spaties, slordigheden etc. kunnen jouw punt nog meer kracht bij zetten.

Meralixe · 15 januari 2014 op 18:48

Halverwege dacht ik te stoppen met lezen. Ik heb er me dan toch nog door gewerkt maar met maar weinig winst.
Je springt met je onderwerpen van de hak op de tak zonder dat ik enige samenhang merk, of toch, je bent verschrikkelijk kwaad.

Let maar op dat je er geen trauma aan over houd. :-))

troubadour · 15 januari 2014 op 19:35

Nog veel sleutelen Suma, een boos bericht kan een beauty van een column opleveren. Oefen eens met een reisverhaaltje of zo, voordat je in het diepe springt..

Ferrara · 15 januari 2014 op 20:02

Suma, voor plaatsen nog eens lezen, niet alleen wat betreft stijl, maar ook op nuance. Komt daar zo’n kind vers uit de schoolbanken…wat denk je van de ouderen die al jaren bij het CIZ werken en de zoveelste verandering in kaart moeten brengen.
Trouwens ouderen zat van 76 die nog geen zorg nodig hebben.
Deugt er dan niets van je stuk? Jawel hoor, er zijn krachten gaande die niet deugen en die ook niet gaan werken.
Maar nogmaals enige nuance is op zijn plaats.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder