Sodeju, denk ik steeds, als ik weer vast loop op een Sudoku puzzel. Hoe kan het toch zijn dat ik ze niet sneller foutloos opgelost krijg? Terwijl ik er toch dagelijks twee tot drie probeer te maken? Het principe is zo simpel: je krijgt een puzzel met negen grote vlakken die elk weer onderverdeeld zijn in negen vlakken. In elke rij of kolom mag maar één keer hetzelfde cijfer (van 1 tot en met 9) terugkomen en dit geldt ook voor de blokken. Om het nóg gemakkelijker te maken zijn er al cijfers voorgedrukt. Kwestie van logisch nadenken, door deductie wegstrepen en naar de juiste oplossing werken. Het lijkt op de logigrammen (die ik ook met veel plezier maak), maar de sudoku werkt met cijfers in plaats van met tekst. Kinderen van vier kunnen het, zo schijnt.
IK denk ook steeds dat ik het kan; de eerste cijfers zijn zó ingevuld en met een blos van tevredenheid zie ik de ene na de andere logische oplossing voor mijn ogen verschijnen.
Maar dan ineens het moment van desillusie als er twee keer een vijf in de rij blijkt te staan! Dit kan niet kloppen, de puzzel is fout, ‘ze’ hebben iets verkeerd gedrukt! Neem van mij aan dat het invullen van zo’n puzzel echt niet eenvoudig is, maar dat het nog veel moeilijker is om een fout te verbeteren. Als je eindelijk ontdekt hebt dat die 5 dus eigenlijk een 3 moet zijn, stoot je tegen het probleem dat er nu twee keer een 3 in rij vier staat. Kwestie van gummen, zou je zeggen, maar als ik de overtollige 3 verwijder, past er alleen maar een 1 maar die staat al in deze kolom! Gummen gaat nu niet meer want het papier is al erg dun geworden van mijn vorige ijverige gumpoging. Omdat ik van oplossingsgericht werken houdt, heb ik al eens tip-ex gebruikt om zo’n voorgedrukt cijfer te verwijderen. Even leek dit te werken, ik kon zo weer vier cijfers invullen die in alle richtingen pasten! Maar even later bleek ik drie zevens op één rij te hebben dus mijn enthousiasme sloeg om een sterk sodeju-gevoel.
Verbeten verwijderde ik nu alle voorgedrukte cijfers en heb ik, door logisch nadenken, zelf een methode bedacht om de puzzel helemaal foutloos in te vullen.

Ik koop geen Sudokupuzzels meer, ik ga solliciteren als Sodokupuzzelmaker. Scheelt me een hoop gepuzzel.

Categorieën: Diversen

11 reacties

Mosje · 31 augustus 2005 op 17:20

Als je nou de alinea 5 van dit stukje verschoven had naar 3, en 1 naar 6, en 4 verwisseld had met 2, tja, dan had ik het nog wel kunnen volgen, maar nu snap ik er geen yota van.
😛

WritersBlocq · 31 augustus 2005 op 18:13

Volgens mij moet je volleerd judoka zijn voor deze puzzels, doe mij maar een crypto, die laat zich beter ontcijferen dan dat geneuzel met cijfertjes. Leuke column, reogtje auPinel

Ma3anne · 31 augustus 2005 op 19:07

Ik had geen idee waar je het over had, maar heb zo’n puzzel van Google geplukt en uitgeprint. Heb net in de zon zitten puzzelen. Resultaat: gebroken hersens.
Maar ik snap nu in elk geval je column. 😀

Li · 31 augustus 2005 op 22:43

En nu ben ik weer benieuwd wat een Sudoku-puzzel is. U wordt bedankt mevrouw Ietje 😛
Li

KawaSutra · 31 augustus 2005 op 23:21

Mijn leven is een Sudoku puzzel. Daar heb ik voorlopig mijn handen aan vol.
Wel een leuk verhaal, kostte me ook wel hoofdbrekens. 🙂

Trukie · 31 augustus 2005 op 23:37

Sodeju, ik moet hem eerst nog en keer lezen.

Geertje · 1 september 2005 op 00:05

[quote]Ik koop geen Sudokupuzzels meer, ik ga solliciteren als Sodokupuzzelmaker. Scheelt me een hoop gepuzzel.[/quote]

Lijkt me een goed idee, scheelt mij een hoop hoofdbrekers over je column 😀 Sodeju nog aan toe zeg, oh nee, dat is een uitspraak van ‘Malle Pietje’ en die kon wel goed rekenen. Geef het op! 🙂

melady · 1 september 2005 op 00:22

Sudoku. sodeju…Mosje kom je nou wel of niet op mijn feest?
3 sept. of was het nou 4 sept.of 5 sept..
Sodemieter het is 3 september al!

Leuke column.

Wright · 1 september 2005 op 08:58

Jodesu! Ik vond de column al gepuzzel genoeg, Ietje! 😛

Stanislaus · 1 september 2005 op 11:41

Als ik jou was haalde ik weer gewoon mijn kubus uit de kast!

Louise · 1 september 2005 op 19:01

Je hebt me wel heel nieuwsgierig gemaakt. Ik ga er meteen eentje opzoeken en proberen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder