Het is niet langer geheim. Studenten die het niet zien zitten om een hoop tekst van buiten te leren proberen te spieken. Tachtig procent van de studenten heeft ooit al eens gespiekt. Maar veelspiekers hebben wel vijftig procent kans om gepakt te worden. De truc bestaat er dus in om subtiel te zijn. Meisjes hebben het hierin gemakkelijker, ze zijn slimmer op het gebied van spieken. Ze kunnen hun lange haren gebruiken om zich af te schermen naar de prof toe. Zou het daarom zijn dat tegenwoordig sommige jongens ook zulk lang haar hebben? Ook kunnen ze de maandelijkse techniek gebruiken om met een excuus van hevige buikpijn de klas uit te mogen.

Moet je een volgorde van buiten kennen? Zorg ervoor dat je bij de beginletters het juiste woord kunt aanvullen. Deze beginletters schijf je dan op de onderkant van je pols, zoek een bijpassend polsbandje dat je erover kunt aandoen of in de winter een lange pull. Tijdens je examen doe je dan alsof je het heel warm hebt, je zucht even en doet je pull tot aan je elleboog omhoog of doet het polsbandje uit.

Lees dingen die je niet van buiten kent vlak voor je examen. Je herhaalt dit woordje of zin telkens opnieuw in je hoofd. Van zodra je je kladblad krijgt krabbel je snel alles neer. Een kant en klare cursus zonder ook maar enige kans om gepakt te worden bij spieken.

Tijdens de examens staat je rugzak vaak ergens anders in het lokaal. Vraag om je gom, potlood of lat uit je rugzak te halen en slibber zo snel even je cursus in.

Maar om toch meer de spiektour op te gaan enkele technieken om te spieken als een professionele spieker. In het middelbaar zitten de meeste naast een hoger jaar. Dat brengt dus het probleem met je mee dat je van je plaats moet komen. Allereerst moet je de prof lange tijd aankijken. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer jij een meisje bent en de prof van het mannelijke geslacht is. Daar heeft dit alles namelijk het grootste effect op. Je gaat zelf wel aanvoelen wanneer de prof zich ongemakkelijk begint te voelen en niet meer in die richting wil kijken.

Zo. Je hebt al veel minder last van die prof daar vooraan. Je hebt al een heuse inspanning geleverd. Strek wat uit op je stoel, breek wat en beweeg een beetje. Maar maak zeker van elk ogenblik gebruik om naar het blad van de persoon achter je te kijken.

Zit je toch naast iemand met hetzelfde examen? Dan heb je geluk. Meestal zit je dan op een afstandje. Schuif je stoel stilletje naar het midden toe. Zelf blijf je op dezelfde plaats zitten. Wanneer je denkt dat je goed zit schuif je gewoon naar de andere kant toe. Niemand die een stoel hoort, niemand die je ziet rechtstaan,…Schuif gewoon zachtjes verder en kom snel terug om alles op te schrijven, doe het trucje over tot je alles hebt.

Wie dichter bij elkaar zit kan het nog handiger doen. Als de leerling naast je met zijn arm voor zijn blad ligt hef je zijn arm gewoon op. Wanneer je naast iemand zit met veel notities op zijn kladblad wacht je tot hij zicht even uitstrekt en verwissel je de kladbladen. Zo kun je beginnen puzzelen en ronselen naar mogelijke antwoorden.

Gebruik dagelijkse dingen om door te geven. Hoe vaak heb je de vraag:”Mag ik van iemand een gom lenen?” al niet gehoord? Schrijf op de gom kort en krachtig het antwoord. Je geeft je gom door, hij gebruikt je gom, haalt het antwoord eraf en schrijft er een ander antwoord op. Wel duidelijke afspraken maken!

De achterkant van je rekenmachine is best groot genoeg voor een heel pak theorie. Het is toch maar de achterkant. Schrijf in vulpen al je theorie op zodat je achteraf er alles weer kan afhalen en de rekenmachine nog een keer kan gebruiken. Zorg voor een grafisch rekentoestel zodat je de achterkant ook kan bedekken voor de voorbijwandelende prof.

Draag een ring van je ouders of van je vriendje. Neem een dun strookje papier en schrijf allerlei dingen op die je moeilijk vind. Rol het papier rond je vinger en schuif de ring erover. Wanneer de prof wegkijkt haal je de strook papier onder je ring vandaan en moffel je het tussen je balpennen.

Dit is nu de portie logische spiektechnieken! Ze zijn subtiel en zeer haalbaar. Wel opletten bij spieken dat je de naam niet mee overschrijft! Dat is één van de weinige waarschuwingen die je als spieker zeer serieus moet nemen! Als klap op de vuurpijl start je een traditie op school. Organiseer ieder jaar bij de laatstejaars een spiekwedstrijd. Laat ze elk hun spiektechnieken vertellen en bekroon jaarlijks Miss en Mister Spiek! P.S. Zorg die dag voor een goed notaboekje!

Categorieën: Actualiteiten

11 reacties

Domicela · 24 juni 2005 op 13:59

Tsja, deze column had ik wel kunnen gebruiken VOOR mijn filosofie tentamen …. er is wel een boel veranderd sinds ik op school zat! 😛

Wel beter al dan je vorige stukje.

WritersBlocq · 24 juni 2005 op 14:27

Ik vond het vorige stukje leuker, pakkender. Maar ja, wat is ‘geslaagd’? hè?

KawaSutra · 24 juni 2005 op 14:54

[quote]Allereerst moet je de prof lange tijd aankijken[/quote]
Ja, dan krijg je ook niet veel op papier.:-D

Al met al een hele studie. Kun je daar ook examen in doen? En wordt er dan extra op spieken gelet? Een kennis van mij heet Spieker, die hoeft zeker niet mee te doen, die is bij voorbaat al geslaagd! 😀

Leuk stuk, had wat compacter gekund, m.i. 🙂

Mosje · 24 juni 2005 op 15:44

Ik had al even naar dit stukje gespiekt, en vond het erg leuk.

Ma3anne · 24 juni 2005 op 19:14

bedankt voor de tips!
Kan ik de volgende keer bij het afnemen van een proefwerk nog beter opletten of er gespiekt wordt! 😛

Troy · 24 juni 2005 op 19:18

Had je dit stukje niet eerder kunnen plaatsen; nu hebben de meeste eindexamens al plaatsgevonden..De meeste spiektips kende ik overigens al, maar ik was dan ook the master of spiek 😀

Dees · 24 juni 2005 op 19:58

Merel is uitgevlogen. Gaat lekker zo!

Bestaat multiple choice nog met codes seinen? Mijn persoonlijke favo.

Wright · 24 juni 2005 op 20:42

[quote]Wel opletten bij spieken dat je de naam niet mee overschrijft! :-P[/quote] Je columns worden echt beter, Merel!
(Of heb je een beetje gespiekt?) 😉

Louise · 24 juni 2005 op 22:15

en je benen volpennen zodat net je rokje eroverheen valt. En dan de eerste de beste leraar die het waagt te vragen wat je onder je rokje hebt, aanklagen voor smeerlap eerste klas 😀
(werkt echt!)

Leuke column en lekker geschreven.

sally · 24 juni 2005 op 22:21

Ik moest gelijk denken aan dat filmpje van mr. bean die tijdens het examen zit te spieken.
Als je het niet kent moet je het beslist gaan bekijken Merel.
Leuk beschreven

Beetje lang misschien. maar ach…

groet Sally

bert · 25 juni 2005 op 09:39

[quote]Meisjes hebben het hierin gemakkelijker, ze zijn slimmer op het gebied van spieken.[/quote]
Merel, leuke column, met veel plezier gelezen. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder