Ronald Reagan is heengegaan. Toen ik las wat een prachtige verbale blunders die man in zijn regeringsperiode maakte vind ik het een groot verlies, zeker als je nagaat dat hij in de tijd dat hij de blunders maakte, niet eens leed aan de ziekte van Alzheimer. Reagan kwam over als een lieve, wat oudere man. Hij deed me altijd denken aan koningin Juliana. Die deed ook altijd dingen waarvan haar dochter een flinke maand de meest afgrijselijke nachtmerries zou krijgen. Feitelijk zijn mensen zoals Reagan en Juliana de beste staatshoofden. Ze waren erg vriendelijk en het leek wel of ze lak hadden aan allerlei protocollen. Als je als zo een staatshoofd regeringen hebt met allerlei hele wijze en slimme mannen en vrouwen hoef je niet zelf zo bijdehand te zijn. Liever niet, zelfs. Nederlanders hebben vaak toch al een hekel aan kapsones en bemoeizucht. Dat zie je maar aan Beatrix. Misschien is het best een aardige vrouw maar ze bemoeit zich met dingen waar ze niet voor betaalt wordt.
Zoals het volkslied. Zij vindt dat het Wilhelmus alleen gespeeld mag worden als zij aanwezig is. Blijkbaar begrijpt ze het woord ‘volks’ niet in volkslied. Het volkslied is van ons. Dat het een afgrijselijk stuk muziek is doet er niet toe. Op de één of andere manier kan ze het maar niet verkroppen dat ze slechts een ceremoniële functie heeft. Ik zit me echt te verheugen op de tijd dat Willem-Alexander het stokje overneemt van zijn moeder. Ik ben er vrijwel zeker van dat alle protocollen weer in de koninklijke open haard verdwijnen en we echt weer eens kunnen genieten van een staatshoofd.


4 reacties

Shitonya · 12 juni 2004 op 12:14

Goeie, korte column 🙂
Maar of we straks vrolijker gaan worden van Willempie…dat geef ik ook niet veel hoop.

Wayan · 12 juni 2004 op 18:04

Reagan, die brave oude heer, heeft er voor gezorgd dat een derde van de bevolking van Oost-Timor uitgeroeid werd door het Indonesisch leger.
Onder het bewind van Reagan en later Carter zijn de wapenleveringen aan Indonesië vertienvoudigd, met de bedoeling dat Indonesië Oost-Timor zou onderdrukken.
Brave Reagan heeft actief medegewerkt met de regering van de Indonesische dictator Soeharto om Oost-Timor zogezegd uit de handen van het wereldcommunisme te houden, en dit jaren nadat de USA de Vietnam oorlog verloren had.
Oost-Timor is nu een onafhankelijke staat, maar er wordt daar niet getreurd over de dood van Reagan.

Ik kan minstens tien vrienden en vriendinnen opnoemen wiens ouders en hun gehele familie uitgeroeid zijn door de actieve steun van Reagan aan het bloeddorstig regime van dictator Soeharto.

Ma3anne · 13 juni 2004 op 09:06

Ik was stomverbaasd, toen ik een necrologie over Reagan zag, waarin hij werd afgeschilderd als een lieverdje, dat leuke grapjes en blunders maakte.

Gelukkig was er een prima tegenhanger op de Belgische TV, waar de ware aard van het beestje werd afgeschilderd. Oke, hij heeft bruggen gebouwd tussen Rusland en de westerse wereld, maar als je weer terug hoort hoe dat ook alweer ging, krijg je meer respect voor Gorbatsjov dan voor Reagan. En oke, zijn gevoel voor humor was echt geweldig. Maar dat het nou zo’n goede president was… euh… nou nee. Niet mee eens. En de vergelijking met Juliana lijkt me een beetje heel erg mank.

Kees Schilder · 13 juni 2004 op 14:32

Ik vond Reagan wel een gave president, vooral die scene waarin hij werd neergeschoten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder