Mijn liefje heeft me zojuist van de vloer opgeraapt. Ik was van mijn stoel gesodemieterd. Van het lachen. De Amsterdamse winkeliersclub wil een ‘stakingsregisseur’ die zorgt dat De Nijvere Ondernemer geen hinder ondervindt van stakingen en demonstraties in de stad. Terwijl ik die kopersstaking bij Supermarkt Moberg destijds juist zo’n goed idee vond! Ferry Houterman is het boegbeeld van de Amsterdamse winkelier. Klaar ben je met zo’n boegbeeld. Tuurlijk, het is gemeen om mensen op hun uiterlijk te beoordelen, maar sommigen vragen er gewoon om. Hij dus ook. Mager bekkie, fout kapsel, slecht zittende kapsonespakken. Inderdaad, hij zou zo aan de slag kunnen in een winkel voor hengelsportbenodigdheden (“Bij onze zaak altijd wat aan de haak”). Of bij een bedrijf in autospulletjes (“Met het Onderdelenhuis komt u altijd thuis”). Nou heb ik sowieso moeite met winkeliersverenigingen, hoor. Ooit ben ik bijna overboord geslagen toen ik in Oost-Groningen op een vaart door een dorp dobberde. Spandoek: “Eenmaal andermaal, Stadskanaal!” Hoe lullig wil je het hebben? En bij de plaatselijke Chinees was het opgediende voedsel ook al niet te vreten, trouwens.

Maar goed. Ferry dus. Hij is kwaad omdat actievoerders tegen bont uitgerekend de P.C. Hooftstraat hadden uitgekozen voor een demonstratie. Tsja, toevallig is de P.C. wel de straat waar de meeste als jas vermomde vermoorde beesten worden verkocht. Maar Ferry vindt dat de demonstratie ergens anders gehouden had moeten worden. Waar dan? Lutjebroek? Een lullige VINEX-wijk bij Utrecht? Da’s net zoiets als bij de Lydl demonstreren tegen ganzenlever. Ach ja, een paar jaar raadslid geweest, en dan barst het los hè? Geheimzinnig stofje in je hoofd. Het syndroom van Oudkerk.

De Amsterdamse winkeliersclub vindt dat Job Cohen niet langer de landelijke onderhandelingen over de salarissen van de gemeente-ambtenaren voert. Want grote steden hebben zo’n last van acties. Wat wil Ferry dan? Het opperhoofd van een of ander boerendorp de onderhandelingen laten voeren? Sorry hoor, maar ik ken plattelandsburgemeesters die amper tot 6 kunnen tellen. Lijkt me dus geen goed plan. Leuke baan trouwens, Ferry: voorzitter van een club idioten…

Ik leg het nog één keer uit. Stakingen zijn niet leuk. Ook niet voor de stakers zelf. Die doen dat niet voor de lol, maar omdat ze geschoffeerd zijn door hun werkgevers. Ten einde raad. En de rechter maakt uit of de staking rechtmatig is. Niet meneer Houterman. In de gemeenteraad nam geen hond je al serieus, maar na je vertrek is het er niet beter op geworden, Ferry!

Ik zie het al voor me. Er dreigt een staking bij de gemeentebus. Maar die kan alleen doorgaan als de staking de instemming heeft van de bedrijfsleider van “De Stofzuigerkoning”. Tuurlijk, Ferry. Dan stel ik voor dat de vraag of jij ooit nog je bek open doet, afhangt van mijn toestemming!

Categorieën: Politiek

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

6 reacties

Ma3anne · 11 januari 2006 op 08:13

Weer een lekker leesbare column, al heb ik geen idee over wie je het hebt.
Je gaat je door jouw manier van schrijven een beeld vormen van zo iemand en door je schrijfstijl is dat beeld – zacht gezegd – niet zo gunstig. Ik heb toch een beetje de behoefte om zo iemand dan ook vanuit andere perspectieven belicht te zien, voor ik een oordeel zou willen vellen.

Als totale buitenstaander zie je eigenlijk pas hoe scherp jouw pennetje is. 😛

Mup · 11 januari 2006 op 13:43

[quote]Ik leg het nog één keer uit. Stakingen zijn niet leuk. Ook niet voor de stakers zelf. Die doen dat niet voor de lol, maar omdat ze geschoffeerd zijn door hun werkgevers. Ten einde raad.[/quote]

Nu snap ik het!

Groet Mup 😉

Trukie · 11 januari 2006 op 15:07

[quote]Het opperhoofd van een of ander boerendorp de onderhandelingen laten voeren? Sorry hoor, maar ik ken plattelandsburgemeesters die amper tot 6 kunnen tellen. [/quote]

😕

Mosje · 11 januari 2006 op 17:09

[quote]Waar dan? Lutjebroek? Een lullige VINEX-wijk bij Utrecht?[/quote]Eigenlijk toch best wel goede plekken voor een staking hoor. Op beide plekken gebeurt nooit iets. Daar kan het niets doen dat bij een staking hoort wel bij.
😛

sally · 11 januari 2006 op 17:18

Ken de man ook niet. Maar vind `m zeer vermakelijk geschreven.[quote]“Eenmaal andermaal, Stadskanaal!” Hoe lullig wil je het hebben?

😀 😀 😀
liefs
Sally

Bakema_NL · 11 januari 2006 op 20:08

Staken is een verworven recht, maar van mij mogen ze het in veel gevallen wel verbieden. Het zijn vrijwel altijd dezelfde lieden die staken, keer op keer weer.
En doordat al die stakingen ook nog eens schade aanrichten aan inderdaad bv. winkeliers die niet meer normaal open kunnen of die geen personeel voorhanden hebben omdat die met een bus en/of tram reizen….de kampioen stakers zeg maar…….moeten mensen achteraf meer gaan betalen voor hun spulletjes want de winkelier heeft gederfde inkomsten en raad eens op wij hij die gaat verhalen? Juist, op de klant, staker en non-staker want stakers lopen tijdens hun protest wel eens met een bord maar daarna houdt hun verantwoordelijkheid op. Dus met het staken voor loon schiet men over het algemeen geen zier mee op, uiteindelijk naai je jezelf en anderen die niet meedoen met stakingen……en dat zijn nog altijd iets meer mensen.
En dan zwijgen we nog maar over al die beroepsstakers, die relnichten die overal met hun boze bek bij willen staan.

Maar goed, het is hun goed recht, jammer genoeg schieten ze er weinig tot niets mee op. En als de loontjes te hoog worden dan gaan de bedrijven wel verkassen naar het buitenland en de bedrijven die wel moeten blijven trekken een blikje Poolse werknemers open die niet zo zeiken en voor de helft werken en daar nog blij mee zijn ook. Maar goed, dat is ook gerechtigheid, want wij vinden toch met zijn allen dat iedereen het goed moet hebben in de wereld? 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder