‘Wat vind je van sex vóór het huwelijk?’
‘Mwoah, joa da moet wal kunnuh joah’
‘Maar dat mag toch eigenlijk niet hier in Staphorst’
‘Neen, moar joa, stel je veur je ben dan getrouwt en dan past ‘ie’ nie…’

Aldus sprak een jongeling uit Staphorst in een of ander programma op de derde publieke zender. Het handelde over de verloedering van normen en waarden in Staphorst. Of je in het geval Staphorst van verloedering kunt spreken vind ik discutabel. Poppeduifje en ik zijn er eens een paar dagen geweest. In ieder geval in deze gereformeerde omgeving. Althans, dat was de bedoeling. We wilden even een paar dagen in afzondering. Niet in de heere of zo. Nou ja, misschien een klein stukje van mijn heer in haar maar daar hoef ik goddank niet voor naar Staphorst. Maar nu waren we daar wel.

Hoe snel bij normen en waarden opeens een andere norm geldt of een andere waarde toegekend wordt blijkt dan al gauw. Christelijk wordt wel heel gggristelijk (afgeleid van grissen, graaien) zo gauw de commercie een rol gaat spelen. We hadden dus een huisje gehuurd. – Wie mij inmiddels een beetje kent, weet dat ik er mijn hand niet voor omdraai om in de buitenlucht, in een oude slaapzak, een vochtige tent tussen stinkend en ronkende motoren, mannen, manwijven en wijven in allerlei soorten, maten en activiteiten laveloos een potje kan liggen knorren als ware het Poppeduifjes warme borst waarop ik mij te ruste leg. – Maar dit terzijde, wij hadden dus een huisje gehuurd.

Het bleek zo’n kneuterig puntmutshuisje te zijn in de klasse kabouterig en schattig. De vrouw des huizes gaf ons een beknopte rondleiding en besteedde de grootste zorgvuldigheid aan het ontfutselen van een toch al niet gering geldbedrag dat wellicht anders zou worden besteed dan het voeden van in donkere dagen (elke zondag) verwekte twintigkoppige kroost, ik verdenk haar nu van exploitatie van Staphorst’s grootste SM kelder.

Poppeduifje en ik vonden het allemaal best. We wilden gewoon effe wat tijd voor ons zelf en we zouden er de komende dagen toch op uit trekken om wat van dit stukje Nederland te zien. Welnu, zoals je mag verwachten had ook dit verbouwde kolenhok een slaapkamer welke, bij een eerste inspectie op de afmetingen van het bed na, o.k. leek. Nadat we onze spullen hadden uitgepakt begon mij toch een vreemd gevoel van onbehagen te bekruipen. Ik baalde van de prijs die we hadden betaald. Ik verwed er iets om dat ik voor dát bedrag een vijf sterren hotel mét uitzicht op de middellandse zee, mét ontbijt op bed én een ochtend-pijp-sessie-van-vijf-kwartier mag verwachten zonder dat mijn schatje hier part nog deel aan heeft tenzij als actieve derde partij. Met deze fantasie in mijn achterhoofd dook ik na een dagje siteseeing met Pop het kleuterbedje in.

Godskolerekutzooi. Hoe snel kan een fantasie definitief naar het rijk dat onbereikbaar heet worden verwezen?

Het bed bleek een soort broedplaats voor iets wat in een Stephen King/Steven Spielberg co-productie nog als onrealiseerbaar wordt beschouwd. De makers van Finding Nemo zullen zich achter de oren moeten krabben willen zij dit matrasspectakel visualiseren. De camera’s van de BBC zullen nog tien jaar moeten evolueren om deze entiteiten te kunnen vastleggen.

Een normaal mens zou het afdoen met ‘mwoah, een beetje vochtig en muf, raam een dagje open en het probleem lost vanzelf wel op’. Aan mijn reet. Ik geloof er geen barst van. Ook al is de verschijningsvorm van deze helse matras-creatuur ogenschijnlijk een beetje vocht en schimmel. Ik weet wel beter. Ik ben dood en ik zit in de voorportaal van de hel. Slapen is hier onmogelijk, om van enige sexuele handelingen maar te zwijgen. Op zo’n manier is het natuurlijk wel heel makkelijk om geen sex voor het huwelijk te hebben.

Ik heb die nacht niet geslapen. Ook geen sex gehad. De nacht erop lag ik weer in ons eigen bed. Ik heb de domina-meesteres wel nog even ongezouten uitgelegd hoe ik over haar gggristelijkheid denk. Niet dat ik verwacht dat ze er van onder de indruk zal zijn. Niet bij iemand die zijn kinderen zó opvoed.

Kinderen Gods. Nu zag ik ze dus op tv. Er bestaan alleen al in Staphorst zo’n 40 tot 50 underground kroegen. Schuurtjes waarin jongeren samenkomen (klaar?) en het lekker op een zuipen zetten, sigaretten te paffen alsof hun leven er van af hangt en lekker te lullen over opgevoerde brommers, wijven, neuken en wijven en neuken. Er bestaan zelfs heuse disco’s. Eèèècht waar. En de jongeren vertellen en etaleren ophartig op tv. Op tv. Voel je ‘m? In Staphorst mogen ze zelfs geen tv. Maar die zijn er wel. De kinderen Gods worden dus toch gezien. Ook door Staphorsters. Maar die mogen toch geen tv? Nee, mogen ze niet! Dus ze zien het ook niet. Of toch?

De smaak van wraak is zó heerlijk zoet.


18 reacties

Godspeed · 5 maart 2004 op 11:17

[quote]Ik verwed er iets om dat ik voor dát bedrag een vijf sterren hotel mét uitzicht op de middellandse zee, mét ontbijt op bed én [b] een ochtend-pijp-sessie-van-vijf-kwartier[/b] mag verwachten zonder dat mijn schatje hier part nog deel aan heeft tenzij als actieve derde partij.[/quote]

Is die pas na 5 kwartier schoon? Moet je hem wat vaker gebruiken.:-D

Mup · 5 maart 2004 op 12:42

Een andere reden om sex voor het huwelijk te hebben, is je schoonmoeder uitproberen. Heb ik van horen zeggen hoor! Dan weet je wat je na een aantal jaren in de kuip hebt.
Staphorst zou in Amerika kunnen liggen,

Groet Mup.

pepe · 5 maart 2004 op 12:56

[quote]Het bleek zo’n kneuterig puntmutshuisje te zijn in de klasse kabouterig en schattig. [/quote]

Hier moest ik wel even bij lachen, want als ik al een beeld heb bij de viking die hier schrijft, dan lijkt dat zeker niet op een kabouter.
Seks of sex voor, na of tijdens het huwelijk, als het maar genieten is, en dat laat te wensen over begrijp ik in Staphorst. Ik weet wel ik er niet snel een huisje zal boeken 😉 Dank je voor dit schrijven.

Mosje · 5 maart 2004 op 13:02

Viking, jij kiest wel bestemmingen uit zeg. Vlissingen, Staphorst.
Mag ik Almere onder je aandacht brengen?

Mup: ik heb jouw reactie 10 keer gelezen. Staat daar nou echt dat je sex met je schoonmoeder moet hebben voor je gaat trouwen????????
:laugh:

pepe · 5 maart 2004 op 13:08

[quote]Mag ik Almere onder je aandacht brengen?[/quote]

Heb je Mosje weer ;-), ik zou zeggen wip eens langs bij Mup, Kareltje of andere Almeerianen.

Hoe doen ze het in Zetten?

Mup · 5 maart 2004 op 13:32

Het staat er echt. en ik heb het echt van horen zeggen, :red:

Mup.

viking · 5 maart 2004 op 13:37

Mup… kristustepaard ik ben niet snel geshokeerd maar nu ga je echt ver! 😎

Mup · 5 maart 2004 op 13:45

Sorry, maar geniet van het feit dat jij bijna geshockeerd bent. Zo zie je maar weer dat zelfs een nachtje Staphorst te lang kan zijn. De verteller kwam overigens uit Heerlen en is niet meer onder ons, zal de shock van zijn schoonma wel niet aangekund hebben,

Mup.

Kobus · 5 maart 2004 op 15:48

[quote]Hoe doen ze het in Zetten?[/quote]

Bestaat het meisjesinternaat nog in Zetten ?

Ma3anne · 5 maart 2004 op 16:07

Viking, wat een geweldige column weer! 😀

De dubbele moraal uit het soort dorpen als Staphorst en aanverwante. Praat me er niet van! Om niet een dergelijk dorp over me heen te krijgen via dit openbare medum zwijg ik verder even… maar ik zou een behoorlijk boekje open kunnen doen over wat ik vrij recentelijk mee heb gemaakt met een jongere die in dit normen- en waardenstelsel is opgegroeid.

Misschien dat ik er toch een keer een column aan wijd als ik niet meer zo pissed ben om wat we hier mee hebben gemaakt.
Zo. Dat moest er even uit…

Ma3anne · 5 maart 2004 op 16:08

Kobus, van de week was er nog een reportage over op TV-Gelderland. Ja, het bestaat nog.

Li · 5 maart 2004 op 19:30

[quote]Een normaal mens zou het afdoen met ‘mwoah, een beetje vochtig en muf, raam een dagje open en het probleem lost vanzelf wel op’.[/quote]

:warn: Een raam openen, schijnt erg uitnodigend te zijn in Staphorst. Het is een publiek geheim dat je dan ineens iemand tussen je lakens kunt vinden…

pleuro · 5 maart 2004 op 21:21

En dan te bedenken dat juist die pleuro van Staphorster komaf is 😮 Ik heb zelfs nog enkele waardevolle stukken van het originele Staphorster klederdracht in mijn bezit. Als mijn voorouders wisten hoe ik nu leef zouden ze zich dus omdraaien in hun graf… 😡

Toch wel het rondje om de kerk gedaan hoop ik Viking? 😀

Mosje · 5 maart 2004 op 21:58

Pepe,

Als ik zou moeten kiezen tussen Zetten en Almere, dan nam ik Groningen 🙂

Eftee · 5 maart 2004 op 22:19

Alles wat niet mag is toch het leukste om te doen?

[quote]Ik heb die nacht niet geslapen. Ook geen sex gehad.[/quote]
Viking, jullie zijn zeker niet getrouwd? Ze hebben expres van die huisjes voor ongetrouwde stellen daar. Dat is tegen sex/ks voor het huwelijk.

Ik heb weer genoten van je column. 😀

Kees Schilder · 5 maart 2004 op 22:59

jezus, Viking(Om maar eens met een to the point woord te beginnen) sinds wanneer is Staphorst weer opengesteld voor gruwelen Gods zoals jij?
Daar heeft Staphorst tocheen wet voor? Bijvoorbeeld psalm 19 gedeeld door 25: “Ledigheid is des Vikings oor kussen”
Tussen haaksjes; is het eigenlijk niet Poppenduifje? of popduifje? Of zit ik nu weer te mierenneuken?
By the way; een meestercolumn

viking · 6 maart 2004 op 14:31

Bedankt voor de veren die jullie in mijn reet hebben gestoken: als ik dát van te voren geweten had, had ik éérst de column geschreven, was dan in Staphorst een rondje rond de kerk gaan doen (naakt, met veren natuurlijk) en had ik Pleuro gevraagd haar klederdracht even aan ons te lenen; wellicht dat ik dan ongemerkt het woelige nachtleven van Staphorst had kunnen penetr… sorrie infiltreren.

[quote]is het eigenlijk niet Poppenduifje? of popduifje?[/quote]
Dit mag je als variabele beschouwen. De programmeurs onder ons zullen de boodschap zeker begrijpen.

Farfalla · 6 maart 2004 op 14:42

Leuke column..

meningen verschillen ook in staphorst 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder