Stel je krijgt een grote zak geld van iemand. Want die iemand heeft een groot bedrijf en bedenkt zich dat hij wel een leuk speeltje aan zijn imperium wil toevoegen. Je kletst wat en je lacht leuk. En samen bedenk je het lumineuze idee om een mannenblad op de markt te gaan zetten. Hij geeft je carte blanche. Want hoewel het idee hem aanstaat, heeft hij geen fluit verstand van marktonderzoeken, reclame, marketing, vormgeving en redactie. En dan Eureka je hebt het gevonden. Een blad voor mannen met oud geld. Want je marktonderzoek dat je in Hilversum en omgeving deed, vertelde je dat daar nog ruimte in was. Tenminste zo verkondig je dat aan je geldschieter. Je vergeet je suikeroompje te vertellen dat mensen in dit geval mannen met oud geld helemaal niet staan te springen om te vertellen wie zij zijn, laat staan dat ze willen showen wat ze hebben. Ze zijn namelijk wars van publiciteit. Maar goed, je hebt je geldschieter overtuigd. En een hoop geld verdiend, want je hebt toch heus een echt marktonderzoek verricht.

Je zet een enquête uit onder een groep mensen om tot de naam van je blad te komen. Want dat wordt je visitekaartje. Brad klinkt leuk, maar is te kwajongensachtig. Neen, het moet wat Engelser, chiquer. Het wordt uiteindelijk George met als subtitel a classy guys magazine. Want dat is de uitkomst van je enquête. Je suikeroompje is helemaal overtuigd want dat is pas een naam. En George dat is toch ook de naam van een zittende president. Prachtig! Gemakshalve vergeet je te vermelden dat in 1995 John F. Kennedy Jr. een blad op de markt zette dat juist ja George heette. De pijlers van dit blad waren politiek, management en de wereld van de upperten en dat neem je natuurlijk over. Maar goed JFK Jr is dood en lang leve de troonopvolger toch? En de erven? Och er zit een oceaan tussen.

Met spanning kijkt iedereen uit naar je eerste proeve…en velen verslikken zich. Op de cover een man/vrouw, zwaar in de make up, teenslippers en een duur pak. Grote schreeuwerige teksten, maar goed misschien denk je dat je doelgroep (oud geld) al wat bijziend is. Als lezer blader je als een gek door het blad, want je bent toch reuze benieuwd wie die mensen met oud geld nou eigenlijk zijn, wat ze doen en wat ze drijft. En…wordt dik teleurgesteld. Geen Hilversumse zakentycoons, geen binnenkijkjes in Wassenaarse villa’s. Niks, nada, noppes, zip van dat alles. Ja wel ene Johan van Mil waar nog geen hond ooit van had gehoord.

Het volgende nummer wat je uitbrengt staat Christijan Albers in zijn raceoverall op de cover en hoewel Monaco het thema is, wordt het nauwelijks gekocht. Dus ga je voor het nummer daarop minister Zalm interviewen. Zet hem op de cover, doet er een leuk plasticje omheen en doet hem in de uitverkoop. Want je de normale winkelprijs is € 4,95 en je verkoopt Zalm voor slechts € 3,95. Maakt grote billboards en reclameborden met als tekst: Klasse en Stijl zijn nu te koop! Aikes. Rijen dik staan voor je deur, want iedereen wil toch wel graag weten waar die winkel is waar ze Stijl en Klasse nu eindelijk kunnen kopen en dat voor slechts € 3,95.


36 reacties

Li · 11 september 2005 op 17:30

Van zo’n verhaal gaan mijn stekels overeind staan 😉

Li

Trukie · 11 september 2005 op 17:50

Sorry, maar andermans conflicten wil ik graag buiten blijven.

Ma3anne · 11 september 2005 op 18:34

Technisch sterk geschreven tekst.
Inhoudelijk stijl en klasse van de onderste plank.

Eddy Kielema · 11 september 2005 op 18:37

Voor een interview met Gerrit Zalm ren ik niet naar de winkel. Sterker nog, als ik zijn hoofd zie op de cover ren ik de winkel uit! Goede, informatieve column.

champagne · 11 september 2005 op 23:23

Ik dacht altijd dat stijl en klasse in de persoon zelf zat? Maar het is gewoon te koop, blijkt nu…Weer een illusie armer!

Leest makkelijk weg, deze column!

archangel · 11 september 2005 op 23:42

[quote]Ik dacht altijd dat stijl en klasse in de persoon zelf zat? Maar het is gewoon te koop, blijkt nu…[/quote]

Nee hoor, op de site van het blaadje staat dat dat niet kan… 😛 En nu hebben we wel genoeg ‘sluik’reclame gehad toch?

melady · 11 september 2005 op 23:54

Ladies & Gentlemen:

http://www.zijonline.nl/ecfTopic.asp?CategoryID=400&PostID=91&Page=1

Eet je van twee walletjes Prikkels?
Niks mis mee hoor, maar toch.

WritersBlocq · 12 september 2005 op 00:16

N.a.v. de link van Melady: zie Olivier, ben ik het helemaal mee eens.

Ma3anne · 12 september 2005 op 00:25

O mijn hemel. Zitten we hier in een paparazzi-oorlog verwikkeld?
Prikkels, je bent nog geraffineerder dan ik je al inschatte.

“Bommetjuuuuuh!”

archangel · 12 september 2005 op 00:30

@ Melady: 😀 😀 😀

Maurits · 12 september 2005 op 00:43

Hallo Prikkels, Je maakt niet de indruk dat je echt afstand hebt tot het wereldje dat je beschrijft. Je verhaal lijkt een uithaal in een inside ruzietje. Jij weet vast precies waar je het over hebt maar wat dat is, ik weet het nog steeds niet. Misschien gaat het nergens over, afgezien van zakelijke kinnesinne. Maar dat is misschien wel het kenmerk van het klimaat van dit type bladen. Met een kunstmatig omlijnde, in werkelijkheid vage doelgroep door flodderig marktonderzoek vastgesteld. In de markt gezet met te weinig geld, kennis en kunde en meestal na een paar nummers weer verdwenen. Geen bladen die een uitdaging zijn voor echte schrijvers, tenzij ze heel krap bij kas zitten.

KingArthur · 12 september 2005 op 09:50

Dit verhaal gaat een beetje langs mij heen. Maar ja ik behoor ook niet tot de doelgroep van dit soort bladen. Vaak is het allemaal uiterlijke schijn, als het er maar gelikt uitziet. Maar schijn bedriegt. Geef mij maar gewoon een krant.

Geertje · 12 september 2005 op 09:55

Prikkels ik begrijp er helemaal niets meer van. Ik dacht dat jij het blad Ladies en Gentleman op de markt bracht, blijkt nu dus het blad George te zijn. Eerst stelde je nog dat stijl en klasse niet te koop waren en nu dus weer wel? 😕

prikkels · 12 september 2005 op 10:00

Okee okee, als jullie echt de waarheid willen weten. Ik had mijn zus ooit verteld wat ik van plan was, was ook al in gesprek met iemand en die iemand bleek iemand te zijn waar ze ooit mee op school heeft gezeten en uit oogpunt van ons kent ons is zij verder gegaan met de gesprekken. Met als gevolg het bovenstaande. Keurig gezegd: ze heeft mijn idee gejat, maar enfin. Ik heb via via nu gehoord dat ze voor 3 ton in de schuld zitten en dat het blad naar alle waarschijnlijkheid wordt opgeheven. Boontje komt om zijn loontje??

Wat zij on line betreft: dat was ook een stukje van mijn hand. Toen was het net gebeurd en was ik echt pissed. Vandaar mijn toen zeer vennijnige commentaar.

Wat ik er eigenlijk mee wil zeggen is: al krijg je nog zoveel geld, maar je hebt geen talent of kennis dan gaat het je nog niet lukken.

Wij hebben al ons eigen geld erin gestopt in zowel PRIKKELS! als Ladies & Gentlemen, het is knapper om iets op eigen kracht te bereiken dan met het geld van een ander. Of het avontuur nu lukt of mislukt, kan je in elk geval zeggen dat je het hebt geprobeerd en er niemand schade mee hebt berokkend, hooguit jezelf.

prikkels · 12 september 2005 op 10:02

Neen George heb ik niet op de markt gezet, dat was ooit mijn bedoeling Geertje, ik was alleen zo dom om het aan mijn zus te vertellen, ik had niks vastgelegd en ….Wel heb ik ooit PRIKKELS! als testconcept in eigen beheer gedaan en nu in oktober Ladies & Gentlemen.

Trukie · 12 september 2005 op 10:21

Prikkels het zou van meer stijl en klasse hebben getuigd, als je er niet meer ruchtbaarheid aan had gegeven dan strikt noodzakelijk.
Ik kom hier om columns te lezen en te schrijven.
Dat je ons laat weten dat je een tijdschrift uit gaat brengen, is nog net binnen de grenzen.
Dat je er indirecte reclame aan toevoegt vind ik al buiten de grens.
Als we ook nog de achterliggende conflicten gepresenteerd krijgen vind ik het echt buiten alle ¨proporties.

Geertje · 12 september 2005 op 10:35

[quote]Wat ik er eigenlijk mee wil zeggen is: al krijg je nog zoveel geld, maar je hebt geen talent of kennis dan gaat het je nog niet lukken.[/quote]

Ah, Fingerspitzen gefühl!

Maar wat ik nou nog niet zo goed begrijp; Ladies en Gentleman is een blad met de slogan ‘Stijl en klasse zijn niet te koop, it is what you are’!

Hoe staat dat dan tot de inhoud van je column hier? Of geef je me bewust een verkeerd Fingerspitzen gefühl?

Wright · 12 september 2005 op 10:37

Juist, Trukie!
Ik ben er ook helemaal klaar mee, nogal geprikkeld zeg maar..:-?

Dees · 12 september 2005 op 10:42

Er gaat hier nogal wat langs me heen, ik ben de draad kwijt. Enerzijds vind ik dat irritant, wil graag alles weten, aan de andere kant is het mss ook wel prima dan. Als dit alles echt begonnen is om op subtiele wijze reclame te maken voor je blad, heb je hier, vrees ik, eerder slechte publiciteit aan.

Als het bedoeld is om je gram te halen, tsja op de een of andere manier komen de bladen en eigenlijk ook de dames erachter toch over als een pot nat.

Dusss… 😕

Nou ja. Deze column heb ik inhoudelijk niets mee, maar is verder prima geschreven.

prikkels · 12 september 2005 op 10:48

Neuh, dat heb ik al in het Café gedaan toch? Ten eerste omdat ik er supertrots op ben, en ten tweede omdat het me leuk lijkt als er ook mensen van ColumnX zouden komen, anders had ik het daar niet hoeven te annonceren.

Ten derde de column is wat de column is. Als ik mijn gram had willen halen, dan zijn daar veel betere manieren voor. Anderzijds als iemand een vraag stelt, krijgt hij of zij daar eerlijk antwoord op. Daarin draaf ik wel eens wat door da’s waar.

bert · 12 september 2005 op 10:56

Zowel de column als je uitleg boeien me totaal niet. Volgens mij kun je dit stukje beter in je eigen blaadje publiceren of insturen naar de redactie van het blaadje van je zus.

Eddy Kielema · 12 september 2005 op 11:08

Van mij mag je over alles schrijven wat je dwarszit, daar heb ik niet zoveel moeite mee en ik vind een inkijkje in de bladenwereld juist erg interessant.

klungel · 12 september 2005 op 11:23

Pfff, kom ik weer 🙂
Dacht echt dat deze column ging over verkoop praatjes die gaatjes vullen en zakken van anderen leeg maken en nog meer van dat soort hedendaagse praktijken.

En uit dat oogpunt vind ik hem dus goed 🙂

Outsider · 12 september 2005 op 11:38

Ik heb een en ander maar half en zonder veel interesse gelezen. Maar heb je nu gvd wel of niet een blad uitgegeven? Uit de reacties maak ik op van wel, maar het verhaal zelf lijkt meer een fantasie. Waarom altijd oude, vermoeide lezers als mij lastig vallen met dat onduidelijke geouwehoer?

prikkels · 12 september 2005 op 12:23

Klungel: jij hebt inderdaad de essentie van de column begrepen.

Eddy: het wereldje is op zich ook heel boeiend, interessant en hartstikke leuk.

Outsider: ja ik heb een blad uitgegeven en in oktober komt er weer één.

Melady: ik ben hartstikke op dieet.

En de rest die niet bij name genoemd zijn: tnx voor de reacties. Om met Maxima te spreken: ik ben een beetje dom geweest, ik had de column de column moeten laten en niet de achterliggende redenen op moeten noemen, dat doet afbreuk aan het conterfeitsel op zich. Da’s hartstikke dom. Want de column op zich vind ik nog steeds leuk.

mrcrash · 12 september 2005 op 12:34

Lekkere vlotte column. Lekker cynisch op zijn tijd ook, het gezeur eromheen is jammer, dat zirgt er voor dat je de hoofdlijnen uit het oog verliest en dat is zonde.

En is het voor de rest belangrijk waar de inspiratie vandaan komt? ER zijn wel meer ‘columnisten’ die hun ergenis over dit of dat kwijt willen of moeten. Gaat om de inhoud. Wat dat betreft scoor je dik.

Outsider · 12 september 2005 op 15:42

[quote]Outsider: ja ik heb een blad uitgegeven en in oktober komt er weer één. [/quote]

Gefeliciteerd en veel succes.

Outsider · 12 september 2005 op 15:50

Sommigen schijnen zich er nogal aan te storen dat Prikkels hier ‘sluikreclame’ maakt voor haar blad. Dat heb ik helemaal niet. Als zij een blad uitgeeft, moet het ook verkocht worden en ze heeft groot gelijk dat ze alle middelen te baat neemt om het onder de aandacht te brengen.

Fred · 12 september 2005 op 19:33

Nou alles is al gezegd en dat scheelt een hoop getype. En om altijd maar vrouwen door de mangel te halen krijg je een slechte naam van. Moet nu nog steeds kussen met de handen op mijn rug.
Maarre een nummer 1 kan iedereen maken. Het gaat bij mij om de hogere nummers dus ga ik op zoek naar Prikkels nummer 2.
Heb het dus druk zat.

Fred · 12 september 2005 op 19:43

O ja.
Stijl en klasse is al jaren te koop.
De hoogste bieder mag me hebben met of zonder stoppels of prikkels. Kan WB ook meebieden.

WritersBlocq · 12 september 2005 op 21:03

Ohhhh Fred, ik kom… bieden, met een kop als een biet! Ik wil je… hebben met zonder stoppels, zolang je maar niet prikkelbaar bent vind ik je helemaal top, dat weet je toch! Jeetje, Li gaat over mij heen… bieden.

Geilweldig, jouw off topic zaakje. Het is nooit saai hier, gelukkig zorgen wij wel voor gedoe als het die kant opgaat.

Hmmmm…. Fred……. voor dat achterlangsje, dat we in mij ehhh mei hadden tsja, daar heb ik veel voor over. Zoveel geld heb ik niet. Gewoon maar in natura dan?
:kiss: :love: :warn: 😮 😆

pepe · 12 september 2005 op 21:24

Ik ben maar klein en stel ook niets voor. Ben een stijlloos geval. Een nietig deeltje in het geheel.
Mag ik ook bieden Fred? 😛

prikkels · 12 september 2005 op 21:25

Sorry Fred, je zult niet verder dan nummer 3 komen.

Fred · 12 september 2005 op 23:44

Iedereen mag bieden.
Vrouwen dan he.
Enne WB ken een leuk mannenscheerapparaat.

WritersBlocq · 13 september 2005 op 16:08

Het scheer-je-weg-apparaat?

HannekeVermaas · 20 september 2005 op 00:14

Ergens in je reacties zie ik staan dat het oorspronkelijk jouw idee was. Prikkels was er al voordat George op de markt kwam. Waarom heb je dan niet gelijk je ideeën uitgewerkt? Maar waarom dan een Prikkels?

Over Prikkels gesproken… Eerst Prikkels, nu L&G. Prikkels is geflopt (dat verbaast niemand) en dan nu een nieuw jasje “L & G”. Met recht een nieuw jasje, want als je op de website van L & G komt, zie je verrassend (correctie: verbijsterend) veel artikelen die destijds óók in Prikkels stonden. Nu al door de ideeën heen?
Als je nu al niet weet hoe je een magazine moet vullen, hoe moet het dan bij een tweede editie? Of een derde? Weer een nieuw jasje?

Deze column zegt niets over George, maar alles over jou. Met modder gooien kan iedereen, maar het haalt alleen jezelf maar naar beneden.

Nee, een hoge pet heb ik hier niet van op. Ik heb er eigenlijk maar één woord voor:
Zielig! Heel zielig.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder