Sommige denkers etaleren graag hun belezenheid en voorkomen met verwijzingen naar obscure bronnen en vage begrippen dat je met ze over hun uitspraken in discussie kunt gaan. Ik bewonder een filosoof die dat juist niet doet en helder uitspraken doet waar je het gemakkelijk mee oneens kunt zijn. Zulke denkers zijn, als ze hun uiterlijk niet tezeer tegenhebben, ook erg geschikt voor de tv. Zo hebben ze in Duitsland Peter Sloterdijk, die zowel op papier als op tv helder genoeg is om een boeiende discussie los te maken.

En in Nederland hebben we Bas Haring. Hij haalde niet alleen de tv, maar had zelfs een eigen programma over filosofische vragen, genaamd Stof. En afgelopen week haalde hij, met een aantal andere jonge denkers Vrij Nederland (nummer 49, 4 december 2004).

Ook hij blijkt namelijk veel uitspraken te doen die je uitnodigen om erop te reageren. Zo zegt hij in Vrij Nederland over religie ‘(…) daarbij hoort dat je ergens in gelooft, én dat je dat geloof moet verspreiden’.

Ha. Daar kan ik iets mee. Ik ben wel religieus, maar niet gelovig. Nou jij weer. En ik vind het ook nog eens niet ethisch als je probeert anderen tot jouw geloof/religie over te halen, omdat je daarmee niet de benodigde eerbied toont voor de religie van de ander. Van gedachten wisselen mag, mits met wederzijds respect, en natuurlijk mag je informeren en inspireren. Maar doceren neigt eigenlijk al weer een beetje over de grens, want daar loert een ongelijke verhouding tussen docent en leerling.

Ik vind zelfs dat er een ethische code zou moeten zijn waaraan alle religies zich zouden moeten confirmeren. Daarin zou onder meer moeten staan dat er geen religie superieur is aan een andere en dat het ‘not done’ is om te proberen anderen te bekeren.

Ho even.

Ik betrap mezelf er ineens in dat ik in zo’n code geloof. En dat ik die graag zou willen verspreiden.

Dus toch?

[url=http://www.petersloterdijk.net/international/werk/bibliogram_nl.html]Over Peter Sloterdijk[/url]
[url=http://www.liacs.nl/~haring/basharing/]Over Bas Haring[/url]
[url=http://www.rvu.nl/stof/programma.html]Over Stof[/url]
[url=http://www.vn.nl/vn/show/id=39656] Vrij Nederland, 4 december 2004 [/url]

Categorieën: Diversen

2 reacties

Ma3anne · 11 december 2004 op 20:49

Hè, had je bijna de oplossing en ging het net niet door… 🙂

Mosje · 12 december 2004 op 22:38

Zullen we de redactie dan maar vragen om dit stukje te verwijderen?
😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder