Je hoort dat regelmatig, maar wát is die stress nou precies? Studie en/of werk? Maar waarom noemt men verplichtingen stress? Die zijn toch te voorzien en daarom in te plannen? Toch kun je stress hebben, door onvoorziene zaken, maar ook door je studie of werk. Dat kan ik goed begrijpen, je kunt het heel druk hebben met tentamens, deadlines en zeurende collegae enzovoorts.
Akkoord. Desalniettemin kunnen we stellen dat 8 van de 10 gevallen (gecorrigeerd naar exceptionele gevallen)de stress te vermijden is. Zo kun je tijdig beginnen met het voorbereiden van toetsen of eventuele stoorzenders bewust te vermijden.

Als je dan iemand een keer vraagt waarom het zo druk druk druk is, het is een voorbeeld, hoor je:’Ik heb morgen een overhoring maar ik moet ook nog werken. Bovendien moet ik nog de belastingaangifte doen en wil ik Will & Grace zien.’

Oke, ik kan me voorstellen dat je het dan druk hebt, maar laten we de situatie eens nader analyseren.

[i]Je hebt een toets[/i]. Dat weet je van te voren, niets nieuws tenzij het een onverwachte s.o. betreft.

[i]Je moet werken[/i]. Ook dit kun je voorzien, tenzij het een kutbaan is en je 23 min van-te-voren weet dat je ingedeeld staat.

[i]De belastingaangifte[/i]. Daar heb je 3 maanden de tijd voor.

[i]Will & Grace[/i] Een bekende tv serie, je kunt het opnemen of je kunt het gewoon missen want voor zover ik weet heeft het geen verstrekkende gevolgen gheheh.
Wat we hebben gezien is een fictief doch zeer aannemelijke situatie, vaak voorkomend, al dan niet in een andere vorm gegoten.

Wat kunnen we concluderen?

1. We zijn gewend een zorgeloos bestaan en/of willen gewend zijn aan een zorgeloos bestaan.

2. [i]Uit punt 1 voorvloeiend [/i]kunnen we stellen dat we er van houden de boel uit te stellen. (bijzonder logisch, gezien dit de makkelijkste weg is)

3. We nemen bewust het risico in de problemen te geraken. (toevallig denk ik nu aan die antilopes die pas op het laatste moment wegrennen bij een aanval van jachtluipaarden, zie discovery)

Wat zie je in de praktijk?
Snel klagende/zeurende mensen, in mindere mate kritisch en volgestouwd met onzin (en eten). Ondanks de nadelen, ik noem slechtere productiviteit en te veel slapen, gaan we alsmaar door&door. Terwijl je op een dag onwijs veel kunt bewerkstelligen.

Wij zijn verwend, we weten namelijk van jongst af aan wat het leven te bieden heeft, op een gegeven moment kan je het je geen fu*ck schelen, en dan beginnen we met uitstellen, uitstellen en eten.

Categorieën: Maatschappij

3 reacties

arta · 23 april 2007 op 12:33

Een beetje belerend!
Werd er tijdens het lezen een beetje kriegel van, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ook zo’n persoon ben die alles tot het laatste moment uitstelt. Ik zie dat zelf juist als handig, ik heb zeeën van tijd vooraf, en presteer beter onder spanning.
Zooo, en nu weer druk druk druk, want ik heb stress, stress en nog veeeel meer stress…
🙂
NB: Ghehe vind ik niet zo mooi in een column!

pally · 23 april 2007 op 22:49

Deze column voelt voor mij aan alsof je ‘Stresskunde’ hebt gestudeerd en dit de korte samenvatting van je doctoraalscriptie is.
Erg droog.

delta75 · 24 april 2007 op 12:18

Ja, zo een werkstuk voor school.
Leuke informatie! dat wel.
Maar ik zit nu in mijn examenstress, en het word er niet beter van haha.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder