Het kan tegenwoordig. Thuis. Bouw je eigen opnamestudio. Geheel en al met gratis software! Wat heb je nodig. Allereerst een receiver, een tuner, of een ander apparaat waar geluid uit komt. Een computer. Een kabeltje. Essentieel is dat het apparaat waar de geluidsgolven uitkomen een uitgang, vaak line-out genaamd, heeft. Kijk hoe die uitgang er uitziet (cinch / tulp, of 3,5 mm?) om te bepalen welke kabel de juiste is. We spannen het kabeltje naar de line-in van de geluidskaart – en opnemen maar! Heb je een televisiekaart met radio-gedeelte, zoals die van Pinnacle, maakt dat het leven weer wat makkelijker. Dan heb je alleen je computer nodig.

[img]http://magazine.examedia.nl/nlpics/studiokees.jpg[/img]

Soms is het line-out signaal van een versterker te sterk, het geluid komt op de computer dan vervormd binnen. Zelfs als je het schuifje in het mengpaneel van Windows omlaag schuift. Helaas bestaan er wel versterkertjes (voor een pick-up), maar geen verzwakkertjes. Ik heb dat na lang zoeken en peinzen opgelost door… mijn oude cassettedeck van zolder te halen, af te stoffen en die (via de opnameniveau-knop) als regeleenheid te gebruiken. Misschien een beetje houtje touwtje, maar het werkt prima.

Hoe nemen we nu op? In Windows zit al een programma (geluidsrecorder), het is echter beperkt tot een schampere één minuut per opname. Belachelijk. Daar hebben we niets aan. Cooledit is een goed programma, maar niet gratis en op oudere computers zoals die van mij (ik heb er nog eentje met een zwengel) niet vooruit te branden. Gelukkig bestaat er freeware…

Free Wave Editor van Code-it Software (www.code-it.com) is een goed alternatief. Helaas is het programma te succesvol, ze hebben het van hun site verwijderd, het massale download-verkeer werd te duur. Wellicht kan het op ComputerX geplaatst worden. Het programma is in het begin wat lastig in het gebruik. Er is alleen wat online-hulp beschikbaar en die is erg onduidelijk. Het is gratis software, we mogen niet zeuren. Veel dingen wijzen zichzelf en de rest kom je later vanzelf achter. Veel experimenteren. Een vrijwilliger die een handleiding wil maken, is altijd welkom.

Free Wave Editor schrijft weg in het WAV-formaat. Voordeel: er gaat geen informatie verloren. Nadeel: het vreet harddisk-ruimte. Programma’s die direct MP3’s aanmaken doen het in ééntiende van de ruimte. Nabewerkingen zijn dan niet meer mogelijk, tenzij je extra kwaliteitsverlies geen bezwaar vindt.

Zelf neem ik meerdere uren op van bijvoorbeeld de radio en knip de mooiste stukken er dan uit. Die MP3 ik, de rest verdwijnt in de bittenbak. Groot probleem is dat na twee uur opnemen het drukken op de stop-knop voor een fikse vertraging zorgt. De opgenomen gegevens zitten in het werkgeheugen en worden blijkbaar nog nabewerkt. Wegschrijven naar schijf duurt daarna ook weer tergend lang. Er bestaan programma’s die de muziek al tijdens het opnemen naar een WAV-bestand schrijven, dan heb je die vertragingen niet.

Ik gebruik een andere truc. Ik start het programma gewoon twee keer! Dat kan onder Windows. Terwijl de ene versie de zojuist opgenomen muziekinformatie verwerkt en wegschrijft, laat ik de tweede versie alvast doorgaan met opnemen van de radio. Zodat ik niets mis (de mooiste nummers komen altijd voorbij als je net niet klaarzit). Ook nabewerken (bijknippen, het eraf slopen van de dj, tunes en andere troep) doe ik op die manier. Terwijl ik in de ene versie een bestand inlees of wegschrijf, bewerk ik in de andere versie een tweede muziekbestand. Dit werkt behoorlijk tijdbesparend. Enige dat je nooit moet doen, is lezen of schrijven in beide versies tegelijk. Dan vertraag je de boel. Tenzij je de luxe van twee harddisks (op twee controllers) hebt, die zitten elkaar niet dwars.

We hebben muziek opgenomen. De harddisk staat vol met lijvige WAV-bestanden. En nu? Via het eveneens gratis programma CDEX (cdexos.sourceforge.net) maken we er hanteerbare MP3-bestanden van. De WAV’s kunnen nu weg, tenzij je denkt ze nog te willen bewerken. Dan doe je er goed aan ze nog even te bewaren. Kleine opmerking: CDEX kan nog veel meer, zoals muziek van CD’s omzetten naar WAV en MP3.

De genoemde programma’s zijn voorbeelden. Er zijn vast andere handige programma’s gratis verkrijgbaar die min of meer dezelfde mogelijkheden bieden. Over copyright heb ik het in dit artikel niet gehad. Het zal een ieder duidelijk zijn dat je niet zomaar alles mag doen met je opgenomen (muziek)stukken. O ja. Afdraaien. Beluisteren van je muziekjes doe je natuurlijk met Winamp.

Categorieën: Media

Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

6 reacties

MBB · 15 oktober 2003 op 12:46

Zo kun je ook van TV opnemen (evt vcr-audio-out) 🙂

Maar ik heb een vraaagje over het coderen naar MP3: welke instellingen geven de beste gtootte/qualiteit verhouding? Want het programma dat ik gebruik heeld een lange lijst met opties waaarvan ik van de helft geen idee heb wat het is en de andere helft niet precies het verschil kan horen 🙁
Zo kan ik of kiezen voor constante bitrate en dan de snellheid in Hz, of voor ‘variabele bitrate’ 😕
En als ik snel codeer heb ik minder opties dan wanneer ik langzaam codeer (uiteraard), maar word de compressy dan ook groter? of alleen de qualiteit? En kunnen ze ook op andere machines worden afgespeeld, of heeft het een aparte decode nodig? 😕

Pvw · 15 oktober 2003 op 12:51

Beste Kees

Nu je het er toch over hebt: ik gebruik al zeer lang graag het programmaatje “Goldwave”, mocht je dat nog niet kennen. Het is belachelijk klein en kan ongeveer alles met geluid, alsook het opslaan in elk gewenst formaat. De bediening is tamelijk eenvoudig, zolang je niet zelf je sinusoïdale functies gaat schrijven en toepassen op de wave. Maar met de ingebouwde effecten, die slechts met een klik op een knop op te roepen zijn, kom je al heel lang toe.

Pvw

Casperio · 15 oktober 2003 op 21:28

Kees??? Jij??? Zo muziekgek??? En daar kom ik nu pas echt achter???
Ik heb nog een hele mooie verzameling van 1000 cd’s en een heleboel MP3-cd’s… zullen we eens van data wisselen? 😉

Kobus · 16 oktober 2003 op 11:09

Goed verhaal Kees ! Ik heb mijn oude 70-er jaren mengpaneel aan de comp hangen. Daar zit dan ook mijn pickup, CD-spelers en cassettedeck op.
Voor winamp heb je ook speciale plugins om via line-in met Winamp te werken. Er zijn ook plugins om rechtstreeks van datgene wat je draait in winamp een wave of een MP3 te maken. Enige plugins staan vermeld bij audioopnames bij de chat en hier bij info. Tja, en ik mag natuurlijk hier niks zeggen over cracks, wanneer programma’s een beetje te duur zijn.
Overigens is een verzwakker voor een hobby-man als jij eenvoudig te maken.
Zet in je aanvoerlijntje een weerstand van bijv. 10 k ohm. En zet vervolgens een weerstandje van 100 k ohm tussen de aanvoerlijn en de aarde. De verzwakking is dan 100/10=10 x. Ik heb dat eens toegepast tussen de line-out van de comp. en de ingang van een stereosetje. Hier was dus het signaal van de comp. veel te sterk voor de ingang van de stereoset. Je kunt dus je comp. ook op een stereoset aansluiten. Leuk als je toch opnames weer op een cassettebandje wilt zetten. Maar werkt ook als je in-signaal te sterk is naar de computer.

Kees · 17 oktober 2003 op 20:30

Krickje is er even een weekje tussenuit geweest en zal dit weekend antwoorden.

De secretaris.

Kees · 18 oktober 2003 op 23:11

MBB, inderdaad kun je zo van elke bron opnemen. Video en DVD heb ik reeds gebruikt. Over de instellingen van MP3 heb ik meteen maar een column geschreven (met andere woorden, jij hebt mijn gehele zaterdagavond bepaald :-), ‘a bit abouts bits’ die nu geduldig in de wachtrij staat. Even geduld dus nog…

Pvw, Goldwave! Een oude favoriet van mij. Nog van voor het Windows 95 tijdperk! Helaas beweerde het programma dat ik het niet meer mocht gebruiken, vandaar dat ik ben uitgeweken naar een alternatief. Ik begrijp dat jij een werkende hebt… (hint!)

Casperio, vroeger (in mijn jonge jaren) ging er geen dag voorbij zonder muziek. Nu domineert de televisie hier in huis met als vaste toeschouwers Laura (Kindernet, Nickelodeon) en Elvira (de rest van de pulp :-). Als jij een FTP-user aanmaakt zodat ik toegang krijg tot jouw verzameling, graag…

Kobus, mengpanelen zijn in prijs gestegen sinds half Nederland ineens DJ wil zijn, anders had ik een leuk klein modelletje gekocht. Zelfs bij gesloten koptelefoons staat nu ineens ‘special for DJ use’ op de doos! Grrr. Vast meteen de prijs verdubbeld! Dat van die weerstand had mijn informant uit het laboratorium van Philips reeds in mijn oor gefluisterd. Ik hou niet zo van solderen en bungelende weerstanden in mijn snoeren (tic van mij). Ik heb wel een hazenpaadje: koop een oortelefoontje van b.v. Philips, die hebben een volumeregelaar in het snoer. Knip de oordopjes er af en soldeer (slik) er een stereo-plugje aan: klaar!!

De stereo aan de computer deed ik inderdaad vroeger, toen wij nog kinderloos waren (saai!) en avonden lang King’s Quest en larry en Space Quest konden spelen (grien, huil, brul). Muziek en geluid via de classe-A versterker en B&W speakers! Wow!

Groetjes, Kees

Geef een reactie

Avatar plaatshouder