Ooit was ik vol lof over tante Pos. Ik vond haar een zorgzaam, betrouwbaar dametje naar wie ik met veel plezier uitkeek. Zij zorgde ervoor dat de post stipt op tijd in mijn brievenbus plofte. Dag in, dag uit. Midden in de week, maar ‘s zondags niet. Ik kon de tijd, 12.44 uur, erop gelijk zetten. Haar postbode was een welkome gast aan tafel want tijdens de lunch had ik alle tijd om mijn post te lezen. Maar toen Tante Pos haar naam wijzigde in TNT ging er van alles mis, want met deze explosieve naam legde ze een bommetje onder haar dienstverlening. Ze besloot af te slanken en het mes ging erin. Tante Pos werd onherkenbaar en onaardig. Minder mensen kregen er een flink aantal kilo’s post en werkdruk bij. Ik kreeg mijn post later of vroeger en op maandag helemaal niet. Tegelijkertijd rukte de SSSS-maffia op. Sandd, Stadspost, Selektmail, Van Straaten; allemaal proberen ze een graantje mee te snaaien in postbezorgingland.

Sindsdien ben ik helemaal van slag. De godganse dag hoor ik de klep van de brievenbus rammelen. Ja, zelfs op zondag. Brieven zitten verstopt tussen de folders. Kaarten verdwijnen tussen de huis-aan-huisbladen. Rekeningen liggen tussen de flyer van pizzaboer en kerkgenootschap ‘de blijde boodschap’. Elk papiertje dat door de brievenbus wordt gemikt, moet nauwkeurig worden gecontroleerd op belangrijkheid. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik een gleuf onder handbereik heb. Maar je zult maar in een flat wonen en je post op de begane grond moeten checken. Je kunt wachten tot de avonduren, maar dat is geen garantie dat die dag alle post bezorgd is. De SSSS-maffia lijkt 24 uur operabel te zijn, zodat er midden in nacht nog een rekening van de tandarts of de langverwachte brief van tante Jet uit Friesland in de bus kan vallen.

Nu had ik verwacht dat tante Pos rond de kersttijd haar stinkende best zou doen om vertrouwen terug te winnen. Mis. Tante raakte helemaal van de kaart. Omdat ze niet goed voor haar oude vertrouwde postbestellers zorgde, stapten die massaal vlak voor de decembermaand op. Dus moest Tante Pos via uitzendbureaus hulptroepen bij elkaar schrapen om de kerstpostlawine in goede banen te leiden. Hadden die hulptroepen slechte ogen, linkerhanden, wintertenen? Kwamen ze uit Oost-Europa? Werden zij ingehuurd door de SSSS-maffia? Leden ze onder zware werkdruk?

Nog nooit was het zo’n chaos met de postbezorging. Buren liepen kriskras door de straat om verkeerd bezorgde kerstkaarten bij elkaar te herbezorgen. Belden aan met verontschuldigingen dat ze de enveloppe al hadden geopend voordat ze erachter kwamen dat tante Nel, oom Janus en hond Keuteltje niet tot hun familieleden behoorden. Zelf ontving ik een brief voor de heer W.A uit W waarin hij werd gefeliciteerd met zijn sterilisatie. Hij ging dichtgeplakt retour. Ik hoop dat tante Pos in 2008 haar leven gaat beteren. Zo niet, dan ben ik bang dat ze ten dode is opgeschreven en de SSSS-maffia uiteindelijk als winnaar uit de bus komt.

Categorieën: Algemeen

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

17 reacties

SIMBA · 4 januari 2008 op 08:13

Ik hoop van harte Li, dat je dit stukje naar TNT stuurt. Doe het wel aangetekend want anders lezen ze het misschien nooit!
Ik woon in het buitengebied en jarenlang deed postbode Paul daar zijn ronde met de auto. Zelfs als het adres er fout op stond wist Paul toch wel waar de brief of kaart thuishoorde. Nu komt er telkens iemand anders en is het maar afwachten welke post je in de bus krijgt. 1x per week kwartetten we met de buurtgenoten om onze eigen post te verzamelen. 😀

lagarto · 4 januari 2008 op 09:13

Dit is volgens mij een echte Column.
gelukkig hebben we tegenwoordig ie-meel.
Groeten Lagarto

FatTree · 4 januari 2008 op 09:36

Heelijk Li, en een goede tijd uitgekozen om hem in te sturen. Dit is zoals een goede column naar mijn idee hoort te zijn, klasse!

Ma3anne · 4 januari 2008 op 09:46

Sinds ’tante post’ is afgekort tot ‘TNT’ is het inderdaad niet meer wat het was. De vaste postbode met de pet is vervangen door een stel mutsen.
Inderdaad, Li, opsturen naar alle postbedrijven deze column!

pepe · 4 januari 2008 op 10:18

Een supercolumn, herkenbaar voor iedereen denk ik.

Een week voor kerst stuurde ik een klein pakketje op, het is nu nog niet aangekomen. Ik ben benieuwd welke muts het nu in bezit heeft, ik vermoed een TNT-muts.

Trukie · 4 januari 2008 op 11:49

Raak neergezet.
Met onze handtekeningen eronder dan maar bij TNT neerleggen.
Ik vond het wel leuk om op tweede Kerstdag nog een paar kerstkaarten in de bus te vinden.
Dat was voor het eerst.

Wayan · 4 januari 2008 op 11:57

Mooi geschreven, Li !

De Nederlandse Tante Pos begint op haar Indonesisch nichtje te lijken, alleen is het hier nog veel verwarder, vermits de huisnummers elkaar niet opvolgen en familienamen niet bestaan !

Wayan

Kees Schilder · 4 januari 2008 op 16:27

Uit mijn hart gegrepen

dj_Eddy · 4 januari 2008 op 17:53

Ik ben sowieso tegen privatisering van overheidsdiensten, zoals het openbaar vervoer en de post. Heel jammer dat jarenlang ‘liberaal’ beleid hiertoe geleid heeft.

Rake column. Tot nu toe heb ik zelf niet zoveel problemen met TNT, hoewel ik die oranje kleding vrij onnozel vind.

pally · 4 januari 2008 op 18:34

Helemaal mee eens , Li, en ondanks de geinige ondertoon kritisch op de goede manier . Prima opbouw ook.
En aangezien jij ook nooit vies bent van de dirty mind in je reacties:

[quote]Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik een gleuf onder handbereik heb.[/quote]
gelukkig!geniet er van, Li! 😀

groet van Pally

WritersBlocq · 4 januari 2008 op 20:43

Leuke column, Li!
[quote]Nu had ik verwacht dat tante Pos rond de kersttijd haar stinkende best zou doen om vertrouwen terug te winnen. Mis. Tante raakte helemaal van de kaart.[/quote]
😀 leuke woordspeLi!!!

arta · 4 januari 2008 op 23:08

Inderdaad, die woordspelingen: geweldig!
Bij ons is het kwartetten met post inmiddels afgeschaft. Wij spelen er Risk mee!
🙂

bender · 5 januari 2008 op 13:21

Mooie column! Door je woordspelingen is je verhaal ook erg, erg grappig. Ik gooi nog steeds veel post ongezien weg, maar nu ik jouw column heb gelezen zal ik voortaan beter tussen de folders kijken…. Bender

KawaSutra · 5 januari 2008 op 16:03

Mijn brievenbus staat buiten aan de weg. Je kunt je wel voorstellen dat ik jouw column helemaal onderschrijf.

vanlidt · 5 januari 2008 op 16:34

En wat dacht je van pakjes afleveren bij de buren als je niet thuis bent? Dat mag ook allemaal tegenwoordig. Vroeger kreeg je een briefje in de bus, dat je het op het postkantoor kon afhalen en zo hoort het ook, maar pakjes mee terugnemen is nu allemaal teveel werk. Je column slaat de spijker op de kop.

Dees · 6 januari 2008 op 10:37

😀 😀 Fijne pen dit!

(hoe voelt het nou, niet meer VC-en…?)

lisa-marie · 7 januari 2008 op 08:52

Heerlijk stukje en ook bij mij heel herkenbaar.
hier spelen wij er mens erger je niet mee.
Met veel plezier gelezen 😀 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder