Onvoorstelbaar dat wij ons als kijkers laten overweldigen door programma’s dat onder de noemer”afvalberg”geschaard kan worden. Maar, zullen velen reageren “kijken is toch niet verplicht! ”Nee!, maar bij zappend, live streamend Nederland wordt je geconfronteerd als “leermoment” met steeds maar weer het rechtsboven lopend tekstbeeld “Zondag 22.00 uur Reeg “ik gier het uit”en Roog”.

Zit u nu echt te wachten op “Tempatation Eiland, waar Piet, 3 hoog achter 25e Helmerstraat met zijn vrouw ’s gaan kijken of hun 30 jarige huwelijk bestand is tegen de verleiding van een of andere hoogbejaarde Femme Fatale. Stelt u zich eens voor (liever niet) Patries naakt met haar Adam (..) van 12 jaar (toevallig meegereisd als kabelsjouwer en oliesmeerder op de naakte ruggen “wat een zachte handjes”) op een eiland ergens in de stille zuidzee. Geen orkaan te hoog!

Wat denkt u van “Sterren duiken in een wak” om..nooit meer teruggevonden te worden. “Sterren worden afgeschoten in het universum”, want daar horen sterren. “Verbouw ‘s een begraafplaats”, Robbie in plaats van een achtertuin in de regen en knaag daarna aan een giftige plant ter afsluiting met de “Oh, oh kijk nou toch ‘s lieverd, ik moet janken, daar lag oma”.

Moe word ik van steeds maar weer dezelfde lachende bekkentrekkendde bekende Jan& Truus doedels als Chantal, Linda, Irene, Carlo, Doog, Reeg, Marc “ik kom alleen als ik 2000 euro per avond mag vangen” Harie M.., DWIG (De Wereld Is Gek) egotripper, en vele, vele anderen hen.

En dan heb ik het nog niet over de familie B. die na – jaren geleden – een faillissement met het hele gezin op de buis komt, tranen trekt en graag in rosso wilt gaan kwelen en de zakken blijft vullen. Hele stadions vol vergapende medelanders, want Marco is hot, Jan”Nederland muziekland” Smit en zijn zussen zijn hot. Zo hot dat alles vanazelf Rosso wordt. Tsja, die Marco was ben ooit een pizzabakker en blijft een pizzabakker, toch? Hup, Vanessa ( waar is ze gebleven) koppelde Leontien aan Marco en ze leven nog lang en gelukkig.

Dan Konijn jr. Ruzie met zijn moeder en zus, vader geworden en nu presentator van “Het Rat(1) van Fortuin.. zo, zo gaat hij zijn erfenis uitdelen.

En onze eeuwige Twentse lachebek Ilse en 723 dubbelgangsters, die samen met Bali A. de stront van het lachen door de luiers van vele hoogbejaarden laat lopen,”Kiek, da’s dien zingende blonde met die andere dien knuffel marokkaan van de reclame”. Reclame, reclame jazeker we kennen Bali A. Met zijn vriend Whithie die hun Telgraag telecom leverancier eens flink de oren wassen (tegen forse zelfkastijdende honorarium).
De meest afstompende programma’s als “De jongens tegen de meisjes” om maar wat te noemen discrimineert! Waar zijn de jongens tegen de jongen, de pubers tegen de pubers?. Ik wacht op het moment dat de “Fabriek Ranzige Mollen” met nog meer rotzooi en geestvervuilende programma’s de kijkers wilt verleiden te kopen bij de sponsors” Heter Boren”, Boor nu voor 2 en betaal er 1”of de brillen keten “Savespecs”met “Wij betalen uw eigen risico.” Kom op Savespec, sponsor nu maar eerst een mol, die is blind! Nou, hier met dat geld, maar wel cash!

Amateur kokend en bakkende deelnemers, laten zich afseiken bij het proeven Jullie opdracht is een 5 gangen maaltijd te bereiden om te bepalen wie er naar de volgende ronde gaat”jullie hebben 2 minuten, de tijd gaat nu in! Heel Holland Kakt, daarna dat zou pas een bulderend gelach geven als het gesponsorde “de langste rol van Nederland,zo niet dan ontvangt u een nieuwe rol gratis, maar let op..wel de oude rol meenemen” toilet papier langs de billen ziet worden afgeveegd.

Ik mis “Hier ben ik weer!”de eeuwig schetsende “Ban de Joevrie” die begon met zijn “alles moet wit zijn in de huizen” Een winterschilder komt tegen zoveel gratis bouwmarkt producten echt niet meer uit zijn bed.

Over steigerplanken timmerend klusjesmannen zwijg ik liever, alhoewel “ Kijk, lieve (..) kijkers en “help mijn man is prutser” “Ik heb hier een plank en zaag deze diagnonaal met een verstekzaag tot een driehoek. Neemt uw wel het gereedschap van “Bornhach”, hahaha Duitse degelijkheid en met de gezaagde stukken ga ik verder om samen met u een complete 15 delig zelf in in elkaar in te zetten loungeset, ook al woont u met 5 kinderen in een 1 kamer appartement! maar eerst…. de reclame”

De commerciële en sommige NPO programma’s is toch niet een utopia van ons verlangen naar…. Ranzigheid, geklets in de ruimte”Wat ging er door je heen, toen je de gouden medaille om jouw nek werd gehangen”? Nou, eigenlijk niets want het goudgehalte is minimaal, daar kan ik geen deuk in een wilerbaan voor rijden.

Gelukkig zijn WIJ en mag IK dat schrijven? Ja, dat mag IK, zijn van Sart Meets, verlost.
Nee, in de ruimte daar zijn sterren. Daar is nog genoeg plaats voor al die”zichzelf bekend en zakkenvullende noemende Gooische Matrassen”, maar gelukkig voor u beste lezer, al het bovenstaandis geheel terzijde en enige gelijkenis met is op louter op toeval gespeend.


Nummer 22

Verwarde, inmiddels Anno 2020 minder verward, en mede oprichter van het Absurdisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde, kijker en luisteraar naar anderen.

21 reacties

van Gellekom · 18 augustus 2016 op 17:26

Helemaal eens. En nu we het er toch over hebben; eindelijk zijn wij verlost van Hem van Verlinde, de ruggegraat van RTL boulevard. Dan denk je; geweldig, nu gaat mijn grote voorbeeld en goeroe, Piet Paulusma hem vervangen. Want Piet heeft het, gelijk zijn voorganger, ook altijd mis. Maar nee, we krijgen Luke Ikink. Die man die de onvermijdelijke filmpjes, de niet te vernietigen youtroep, naar grote populariteit liet stijgen. IS daar een inenting voor beschikbaar?

  Nummer 22 · 18 augustus 2016 op 17:33

  Jazeker! InjectieSpuit gevuld met de seik van ern reeds 3 jaar geleden gevilde mol. Kijk dan score je bij Mollie Jonnie en Lindag. Lindag botoxd zich suf en laat zich fillen met geseik van Barrie de Heijker die zojuist 2 biggen heeft gecasteerd

  Nummer 22 · 18 augustus 2016 op 17:34

  Jazeker! InjectieSpuit gevuld met de seik van ern reeds 3 jaar geleden gevilde mol. Kijk dan score je bij Mollie Jonnie en Lindag. Lindag botoxd zich suf en laat zich fillen met geseik van Barrie de Heijker die zojuist 2 biggen heeft gecasteerd. Minda de Lol..ach die lacht haar dikke lippen vol.

NicoleS · 18 augustus 2016 op 18:25

Jep alle ellende start weer. Maar ik heb wel zin in Peroen Jauw. Die heb ik gemist. Verder blijft de tv uit. Lekker lezen en schrijven. Veel leuker?

Nummer 22 · 18 augustus 2016 op 18:37

Zin in…hmmm dat geeft te denken….enfin, hoe hij smaakt dat verneemt het O.I.L. graag voor de studie ” Kannibalisme bij de NPO (Nederlands Proef Onderzoek)

  NicoleS · 18 augustus 2016 op 18:44

  Er zijn meer manieren om zin te hebben?

   Nummer 22 · 18 augustus 2016 op 19:29

   Ja, NicoleS.

   Je hebt gelijk als zin hetzelfde zou zijn als lust, nou dan lust ik er nog eentje. Zin in een bord “paling in het snot” dat er heerlijk glibberend als een aal door de mondholte en het strottenhoofd naar de maag het zuur te ontmoeten.

   Enfin, zin in Peroen Jauw met zijn immers 2 overhemd bovenste knoopjes open. Tsja, dat mag hij en WIJ mogen daar zin aan hebben.

Mien · 18 augustus 2016 op 21:07

Ik kijk afwisselend naar Utopia en Zomergasten, in de winter naar Wintergasten. Verder amuseer ik me met het vangen van Pokémons. Zo kom ik de wereld met gemak door. Al gedacht om zelf een TV-programma beginnen?

Yfs · 18 augustus 2016 op 23:16

Sorry, maar ik heb me door deze column heen moeten worstelen. Wat een slagveld van leestekens en van geforceerde en vooral vermoeiende grapjes. Het leest alsof iemand met heel veel consumptie heel erg luidruchtig aan het woord is Ik heb het ervaren als veel geschreeuw en weinig lol.

Maar ach, smaken verschillen nu eenmaal.
Zelf schijn je er enorm veel plezier en lol in te hebben en daar gaat het uiteindelijk om 😉

  Nummer 22 · 19 augustus 2016 op 05:18

  Beste Yfs,

  U begrijpt het.

  Dank voor het lezen.

  Het tv seizoen 20- 2017 hebt u prima omschreven: veel geschreeuw en weinig lol!

StreekSteek · 19 augustus 2016 op 09:42

In de titel begint het al: het TV seizoen 2016/17 begint niet “weer”; dat kan alleen na afloop ervan. Absurditeit is de hoge school van humor, maar met kinderlijk verbasterde namen en brakend fulmineren kom je daar niet. Ik zie ook wel dat satirisch bedoelde programma’s dat uitsluitend ten opzichte van zichzelf zijn. De toonzetting zal ongetwijfeld bewust gekozen zijn, maar lijkt wel erg op waar je je zo aan ergert. Met wat verfijning kan dat prima werken. Zo niet.
Het werkt op mij als de stoelgang na een diner van bedorven rauwe kip.

van Gellekom · 19 augustus 2016 op 12:02

StreekSteek: geestig, jouw reactie werkt bij mij weer als de stoelgang na een diner van bedorven rauwe kip.
Maar rauwe kip?? Kun je dat uitleggen? Nee, leg dat eens uit. Kun je dat? Ons dat uitleggen?
Ik ga nu iets heel geks zeggen, ARROGANTIE. Waar heeft hij het in vredesnaam over, zul je denken? Ik weet het ook niet. Alleen jij weet dat.

  StreekSteek · 19 augustus 2016 op 12:52

  We weten in elk geval nu allebei hoe dat voelt. Dank voor je geestige reactie, maar het gaat volgens mij om de woordenbrij erboven.

   StreekSteek · 20 augustus 2016 op 10:55

   Maar toch nog even terugkomend op je herhaalde vraag/verzoek. Ik zie mijn tekortkoming, waarvoor excuses. Ik was waarschijnlijk zo beduusd door die wirwar van woorden, dat ik een belangrijk detail heb vergeten, namelijk dat het om een onthoofde kip ging.

van Gellekom · 19 augustus 2016 op 13:54

StreekSteek> Whatever mijn zoon. Doe wel en zie niet om

Dees · 19 augustus 2016 op 14:05

Voer voor dertig columns in een stukje gepropt. Ik raak er de weg wel wat in kwijt.

Bhakje · 19 augustus 2016 op 14:10

Mooie materie voor een mooie column, maar helaas heb ik het gevoel dat het geheel afgeraffeld is. Leestekens die niet kloppen, spaties, punten, komma’s, het is 1 brei die niet uitnodigt tot gedegen lezen. Had er even wat meer tijd aan besteed om het allemaal te ordenen en egaliseren, al was het maar alleen op het vlak van leestekens en spelling. Even het eigen schrijfwerk zelf nalopen en corrigeren waar nodig.

Jammer, voelt aan als een gemiste kans.

  Nummer 22 · 29 augustus 2016 op 07:22

  Wordt aan gewerkt? .. ,, “” ‘ ( ) ! en ? … . Ik zit op een middelbare school en mag niet naar de 3e, 4e, 5e en 6e van het Gymnasium? ….nu weet ik wat de reden is dat ik huisarrest heb. Oh nee…ik had a dream.

Frans · 22 augustus 2016 op 09:20

Gelukkig is het voetbal weer begonnen. Sport mis ik op werk na het meest tijdens de vakantie. Iedereen heeft het dan over de winterstop maar zomers zitten we nog veel langer zonder voetbal. Voor de leek, ik bedoel het Nederlandse voetbal. De enige bezienswaardige sport. Nou met darten dan. Daar zijn we echt heel goed in. En in fierljeppen en kaatsen. Och, ik vergeet korfbal en vogelschieten. Om over het spectaculaire ringsteken maar te zwijgen. Misschien is het een idee om eens in de zoveel jaar voor al die sporten gedurende de vakantie een toernooi te organiseren. En dat noemen we dan sportzomer. Heerlijk.

Frans · 22 augustus 2016 op 09:34

Vervolg
Met Mart Smeets nog een keer als commentator. Bij het korfbal, dat spreekt voor zich. Na zijn spectaculaire loopbaan zonder weerga verdient die man het om een keer verslag te doen van een echt dopingvrije en geëmancipeerde sport. Sorry, ik draaf een beetje door. Zo’n groot evenement krijg je natuurlijk nooit van de grond.

Nummer 22 · 29 augustus 2016 op 07:23

En dan samen douchen?

Geef een reactie