Dit wordt een serieuze column, omdat ik mij zorgen maakt. In onze samenleving is tolerantie momenteel ver te zoeken. Daarom wil ik nu al stilstaan bij 4 mei. Op deze dag herdenken we de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en dat is een goede zaak. Moeten we blijven doen. In deze donkere periode van de geschiedenis hebben we gezien wat er kan gebeuren als een bevolkingsgroep in een hokje wordt geplaatst.
Maar hebben we ervan geleerd? Totaal niets, we gaan vrolijk verder om hele volksstammen in een hokje te schoppen. Ideeën van weleer drijven Europa en helaas ook onze polder binnen. Moslims zijn niet te vertrouwen, in iedere Arabier schuilt een terrorist, de gemiddelde Pool rooft per week een huis of tien leeg en de Roemenen skimmen je bankpas waar je bij staat. Dit alles wordt nog eens extra aangewakkerd door een op populisme drijvend groepje uit Den Haag. We mopperen dat onze banen worden gejat, maar moeten we dan niet de hand in eigen boezem steken? We schamen ons er totaal niet voor om een Poolse vlakke muur afwerker in te huren tegen een hongerloontje om hem vervolgens af te branden op een forum. Maar wat zijn we toch blij dat de Oost-Europeanen in de kassen komen werken, want dan hoeven wij het niet te doen. Dan kunnen we lekker met onze WW-uitkering op de bank blijven zitten kankeren op het Slavische uitschot.

Ik vind dat je niet een hele bevolkingsgroep een stempel mag geven als er een paar rotte appels tussen zitten. Je moet de rotte appels eruit halen en niet gemakshalve de hele groep aanvallen.
Op 4 mei sta ik langs de N217 bij het standbeeld Moeder en herdenk ik de mensen die zich hebben verzet tegen deze hokjes politiek. Als we nu allemaal op deze dag even nadenken over hoe tolerant we nu eigenlijk zijn, zou er dan niet een hoop te verbeteren zijn in onze samenleving.
Sta daar nou eens één minuutje bij stil.

Ik ben ooit eens tegen een spreuk van H.M. van Randwijk aangelopen en ik wil graag deze column hiermee afsluiten.
“Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”

Wout.


3 reacties

Libelle · 8 april 2012 op 07:52

Een ooievaar keert niet terug op het nest als er te veel verandert is in de omgeving ervan. Hoeveel verandering kan een mens accepteren onder de noemer tolerantie? Hoe tiranniek kunnen gastvrije, tolerante burgers worden zonder het zelf te beseffen, door gebrek aan overzicht? Zij, die hun eigen regering geen enkele speelruimte gunnen?

Frans · 8 april 2012 op 09:37

De autochtoon bestaat niet want het waren toch de Batavieren die bij Lobith ons land binnenkwamen toen er hier alleen nog grondeekhoorns rondhuppelden. Vrij snel gevolgd door de Romeinen. Karel de Grote was volgens mij ook geen echte Nederlander. Later waren we deel van het Habsburgse rijk. Oke we hebben ons vrijgevochten van de Spanjaarden en zijn daarna redelijk met rust gelaten. We hebben zelfs te maken gehad met een afsplitsing in het zuiden des lands als ik het goed heb. Hugonoten waren in de tussentijd van harte welkom net als uit Portugal gevluchte Joden. Leden van allerlei volksstammen zijn hier al tientallen jaren zo niet eeuwen ruimschooots aanwezig net zoals je over de hele wereld afstammelingen van zogenaamde Nederlanders tegenkomt. Een deel van de groep die zelfverklaarde autochtone Nederlanders Surinamers noemen, zijn nooit Surinamer geweest en veel voor autochtoon aangeziene blanken stammen uit het buitenland.

JanBontje · 8 april 2012 op 21:16

Goeie column. Ik hoop dat hij veel gelezen wordt.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder