Ze staart naar de krantenkop en voelt haar maag in opstand komen.

Petra geniet van de vakantieperiode, ook al is ze zelf al vijf jaar niet meer weg geweest. Ze zou het graag anders zien, maar heeft er zich bij neergelegd dat het op dit moment zo is. Ooit, zegt ze tegen zichzelf, ooit zal ik Barcelona leren kennen. Ooit, als we het financieel weer wat beter hebben. Ooit, als mijn medische kosten niet meer zo’n groot deel van ons budget opeten. Ze droomt, maar is realistisch genoeg om geen grote veranderingen te verwachten.
Nu haar buurvrouw op vakantie is, leest ze ’s ochtends de geleende krant. Het voelt als een luxe en ze neemt er de tijd voor. Ook vanochtend heeft ze de krant opgehaald om hem bij de koffie te lezen. Ze scant de koppen en zoekt op die manier naar de artikelen die haar interesseren. De krant staat vol met foto’s van slachtoffers van de aanslagen. De beelden uit München zijn nog niet verdreven en strijden met de beelden uit Afghanistan om haar aandacht.
Petra kijkt naar de foto’s met jonge slachtoffers. De tranen staan alweer in haar ogen, geïrriteerd bladert ze verder. Ze wil deze dag niet laten verpesten en zoekt tussen de krantenkoppen naar positieve berichten. In de zomer hoort er komkommernieuws te zijn, nieuws dat geen ander doel heeft dan de krant vol te krijgen en dat bij haar vaak een glimlach teweeg brengt.
Petra bladert verder en onderdrukt haar groeiende onrust. Diep in haar hart denkt ze te weten waarom ze de laatste weken huilt zonder aanleiding. Tot nu toe heeft ze geweigerd het onder ogen te zien, laat staan het met iemand te delen. Ze weet niet of ze het wel wil. Ze weet ook niet of ze het financieel zouden redden, de maanden zijn nu al te lang voor hun budget. En ze heeft er geen idee van of haar lichaam het aan kan.
Verdraaid, nu denkt ze er toch over na. Driftig slaat ze de bladen van de krant om en blijft met haar blik hangen bij het economische nieuws. Ze leest alleen de kop, de rest hoeft ze niet te lezen om de inhoud van het artikel te begrijpen. De tranen rollen terwijl ze naar de krant staart. Het zal niet gebeuren, de wereld zal niet veranderen, ooit zal nooit komen. Barcelona zal altijd een droom blijven. Zelfs zonder …

Ze voelt haar lichaam reageren en staat snel op om naar het toilet te gaan. Ze kan er niet meer omheen, morgen moet ze een afspraak maken met de huisarts.


Lianne

Ik ben een enthousiast schrijfster van fictie. Voel me nog beginnend, schrijf korte verhalen in allerlei genres, maar altijd met aandacht voor de mens achter het verhaal. liannehartman.wordpress.com

29 reacties

Snarf · 25 juli 2016 op 14:08

Met weinig woorden zet je een dijk van een column neer. Wat mij betreft had de laatste alinea niet gehoeven. Mooi!

    Lianne · 25 juli 2016 op 14:35

    Je hebt gelijk, Snarf, nu ik het nogmaals lees, voegt die laatste alinea niets meer toe.
    Dank je voor je compliment!

Snarf · 25 juli 2016 op 14:59

‘Zelfs zonder …’ is een mooie, open afsluiting. Je column vraagt wel om een vervolg …! Je website is uitnodigend en goed opgezet. Ik ga je verhalen lezen.

Frans · 25 juli 2016 op 15:15

Het artikel over de salarisverhogingen aan de top was extra wrang omdat het om percentages gaat. Slechts 2 procent van enkele tonnen is al snel een extraatje van anderhalf modaal. Zo doen ze dat ook altijd als er een algehele lastenverlichting wordt gegeven. Iedereen gaat er dan in eerste instantie een x bedrag op vooruit. Maar nee, roept vervolgens een of andere rekenmeester de lagere inkomens moeten meer profiteren en jawel de minima krijgen er 2 procent en de dames en heren aan de top maar 1 procent bij. Wat neer komt op 400 voor de minima tot 20.000 euro per jaar en tussen de 600 en 1000 voor de Nederlanders met twee keer modaal of meer. Dat heet dan nivellering.

Nachtzuster · 25 juli 2016 op 17:30

Heel mooi en eens met Snarf dat het zonder de laatste alinea sterker is. Na drie keer lezen en zoeken naar een verklaring van de titel in het verhaal kwam ik er achter. 😉 Mooie primer!

NicoleS · 25 juli 2016 op 17:37

Mooie column hoor Lianne?

Meralixe · 25 juli 2016 op 20:49

Mooi hoe je door je grote aandacht te laten gaan naar minder bedeelden dan toch de primer in het strot van de lezer ploft.
Schrijf technisch toch even dit; Je hebt het nog al vaak over de krant. Eens dat de lezer het weet dat je ‘deze’ aan ’t lezen bent kun je gerust over gaan naar andere benamingen. Nu merk ik dat een achttal keren ‘krant’ in één column vrij veel is. Het is een klein detail maar ik heb via column x geleerd dat ik bij het afwerken van mijn schrijven indien mogelijk alle dubbele benamingen weg werk.

    Lianne · 26 juli 2016 op 08:39

    Dank je Meralixe.
    Ik probeer die herhaalde woorden ook te voorkomen, maar dat lukt me niet altijd bij dit soort stukken, die in een paar uur klaar voor publicatie moeten zijn. Dan lukt het me niet om genoeg afstand van de tekst te nemen. Doordat je me er op blijft attenderen, blijf ik er ook alert op. 🙂

Frans · 26 juli 2016 op 08:38

Beste Nachtzuster, ik vind het een goed geschreven column met een dubbele bodem , want er staat immers mogelijkerwijs een veel grotere droom uit te komen, die een bezoek aan Barcelona overtreft en over een jaar of twintig hele wereldreizen mogelijk maakt. Als het maar een zanger en geen voetballer wordt.

Mien · 26 juli 2016 op 09:09

Een lastige krantenkop om te verwerken in een primer. Knap gedaan. Ik moest heel even denken aan het Land van Ooit, als uitje. Maar dat is failliet.

    Lianne · 26 juli 2016 op 10:36

    Dank je, Mien. Ik vond deze primer makkelijker dan al die aanslagen. De actualiteiten primers vind ik sowieso niet gemakkelijk.
    Het land van Ooit was destijds een relatief duur uitje, alleen geschikt voor mensen met een gevulde portemonnee.

      Mien · 26 juli 2016 op 10:55

      Ik ben er nog ooit geweest. Het was veel goedkoper dan de Efteling. Die is pas duur.

Bruun · 27 juli 2016 op 10:47

Mooi stuk Lianne. Knap hoe je een toepassing hebt weten te vinden voor deze primertitel. Ik ben het er mee eens dat weglaten van de laatste alinea had geresulteerd in een (nog) krachtiger einde en er staan inderdaad een paar kranten vrij dicht op elkaar, maar dat doet er niets aan af dat het een hele goede column is. Top gedaan.

Mien · 1 augustus 2016 op 10:52

Gefeliciteerd Lianne! Samen met Snarf de winnaar van de Schrijfwedstrijd juli 2016. Snarf de meeste kruisjes. Jij de gemiddeld hoogste score. Kwantiteit en kwaliteit beloond. 😉

NicoleS · 1 augustus 2016 op 12:17

Hè dat had ik vanmorgen niet gezien. Gefeliciteerd! Samen met Snarf?

Spencer · 1 augustus 2016 op 12:23

Gefeliciteerd.

Snarf · 1 augustus 2016 op 14:07

Oprecht gefeliciteerd! Ook naar mijn idee verdien je het om als winnaar uit de bus te komen.

Bruun · 1 augustus 2016 op 17:27

Gefeliciteerd Lianne!

Lianne · 1 augustus 2016 op 19:32

Dank jullie wel. Ik voel me zeer vereerd. 🙂

Arta · 1 augustus 2016 op 21:47

Na vijf XXXXX-jes, ook nog even mijn felicitaties!

Je schrijft mooi!

Nachtzuster · 2 augustus 2016 op 18:06

Lianne, wat leuk om jou een maand op de hoofdpagina te zien staan. Van harte gefeliciteerd!!

Yfs · 2 augustus 2016 op 23:00

Gefeliciteerd Lianne! Het is je van harte gegund!

Pierken · 3 augustus 2016 op 16:33

Gefeliciteerd met de keuze van je schrijfgabbers, Lianne! Ben het met hun eens. Bijzonder aparte en goed ingeleefde invulling van de primer. Ik vind sowieso dat je doorgaans goed van jezelf loskomt in jouw verhalen.

Thomas Splinter · 6 augustus 2016 op 20:47

Van harte gefeliciteerd!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder