Als je van je paard flikkert, klim je meteen weer terug het zadel op, hoe hard je ook op je bek gevallen bent. Dat is eigenlijk ook het enige dat je kunt doen, tenzij je natuurlijk altijd al een hekel hebt gehad aan paarden. Dan kun je misschien beter je goudvis gaan voeren en er totaal feng shui verrukt naar lopen kijken. En er zijn uitzonderingen. Als je op je bek geflikkerd bent en je hebt al weken niet meer geslapen dan vier uur per nacht, terwijl je wel al je reserve-energie hebt opgebruikt, dan is er sprake van uitzondering. Dan moet je gaan uitkijken voor de [i]Wahnsinn[/i] in jezelf en het paard in de wei zetten. Niet slapen is een verslaving waar maar moeilijk aan te ontkomen is, als het zich eenmaal als een bioritme in je genesteld heeft. Het is volstrekt overleefbaar en soms bijna [i]lekker[/i], zeker als je erop getraind bent. Natuurlijk wel.

Wat een week, werk dat als een lawine over me heen bleef rollen, terwijl ik er overzichtelijke sneeuwballetjes van probeerde te bakken, mezelf continue in toom houdend, mezelf controlerend om het slapeloze gebrek aan geheugen te compenseren met de discipline van het denkvermogen waar ik toch ook mee gezegend ben. De angst van het vergeten van het cruciale, prima om ’s nachts wakker van te schrikken… System of a Down pept op in de veel te vroege ochtend, Kate Bush kalmeert met haar Army Dreamers in de veel te late avond. Maar voortdurend energie.

Kroegnachten, in toevoeging op slopend energetische vermoeidheid, er kan heus nog meer destructiviteit bij, als je er maar om lachen kunt. Een volstrekt onverwachte liefdesverklaring van een man wiens zoon prachtige armen had, die ik zo subtiel mogelijk probeerde te checken, tot de gedempte woorden van papa zich begonnen te registreren. Zijn keurige, oude ogen serieus, hoopvol. Mijn ogen schitterend van de slaap en mijn woorden te mager in fatsoen van respons. “Goh, wat ontzettend leuk om te horen, maar ik moet nu gaan!”. Schuldgevoel, weer iets voor een gezellig wakker uurtje met mezelf. Even elders een gevoelige egoknauw van iemand die ik op mijn beurt leuk vond, maar er helemaal niet bij kon hebben. “Ach, ik haat berekenende, liegende safespelers, zeker als ze aan afwijzing doen”.

Het helpt niet.

Knallende ruzie met iemand minstens zo meegesleept in vermoeidheid als ik en nog stijver staand van de adrenaline. Het moment van rust, als ik me de herkenning realiseer en hem liefdevol laat uitrazen. Hij kijkt me aan het einde dankbaar aan. Een verwant in stress en ik zie aan hem dat ik de volgende keer zal mogen razen, terwijl hij me dan zal aanhoren met al het geduld en incasseringsvermogen dat daarbij hoort. Hij gaat scheiden, vertrouwt hij me toe. Het kan altijd erger.

En aan het einde een zombiebotsing met een man / jongen, jaren jonger dan ik – en wallen staan me nu eenmaal goed – met de mooiste ogen die ik in tijden gezien heb. En die ogen, die ogen die raakten me, beroerden mijn ziel. En al snel iets verder naar het zuiden. Die ogen, dat waren de ogen waar ik ter plekke in wilde verzuipen. Ik kon hem wel zoenen, de kleding van zijn lijf rukken. [i]Let’s fornicate and feel alive![/i] Ik zag aan hem dat hij mijn lusten las en mijn geest was mijn handen voor, tot de omgeving hem wakker schudde en mij herinnerde aan mijn eigen bed en het gebrek aan rust dat ik erin gekend had.

De jongen veegde de wijnvlekken vergeefs van zijn broek en wees mij op mijn laarzen met ook wijn erop. Met tegenzin waren het de vlekken die het wonnen van zijn ogen, met tegenzin werd het een doekje voor het bloeden van de wijn, in plaats van bevlekte ontvangenis. Met tegenzin liep het dier in mij weg en ging ik naar huis.

Thuis belt mijn lieve steun en toeverlaat en we hangen traditiegetrouw uren aan de telefoon, terwijl mijn oor opwarmt en ik me langzamerhand begin af te vragen of overmatig gsm-gebruik echt kan leiden tot een hersentumor.

En of ik die al heb.

Met subtiele, kalme, lieve hand wijst ze mij op mijn adrenaline. Je relativering is stuk. Je hypert, zo ken ik je niet. Je móet gaan slápen. Met tegenzin laat ik mijn oor afkoelen en stort mijn tranen in de vacht van de kat, die me prompt een vijandige haal bezorgt. De wc vangt mijn maaginhoud op, die zich met het laatste beetje tegenzinvechtlust weg laat spoelen. Mijn bed ontvangt me met open armen en omsluit me liefdevol, de klok rond. Dezelfde week begint opnieuw en pas echt op het moment van ontwaken.

Lang leve falentijn! En een rustig weekend.


26 reacties

Neuskleuter · 17 februari 2008 op 17:15

:hammer: Wakker worden! Nog even doorgaan! Misschien knallen er dan nóg meer mooie zinnen, vergelijkingen, weemoed, energieke gedachten en kleine bezinningen in.

Die laatste zin deed voor mijn gevoel iets afbreuk aan de rest en was op zich niet nodig. Het verhaal verliest geen enkele kracht als het niet rondom Valentijn wordt gelezen.

[quote]En of ik die al heb. [/quote]
Hier moest ik vooral om lachen. Een klein Bridget Jonesmomentje, met name door de rust in de gedachte te brengen door deze ene zin een alinea te laten zijn.

Mosje · 17 februari 2008 op 17:49

Alle zaken die je opsomt zijn als pijnlijk daglicht dat je uit de slaap houdt, en zelfs de nachten tot dag maakt.
Het doet me denken aan de film Insomnia met Al Pacino.
Ik hoop maar dat de moord in je hoofd is opgelost en je inmiddels wat hebt geslapen.

arta · 17 februari 2008 op 18:47

Mooi meeslepend geschreven!
Knap, hoe je een stormvloed van gevoelens in één lekker lopend stuk weet te krijgen!
Ik wens jou bij deze vele goede nachten!;-)
:slapen: :slapen: :slapen:
:slapen: :slapen: :slapen:
:slapen: :slapen: :slapen:
:slapen: :slapen: :slapen:

SIMBA · 17 februari 2008 op 18:56

Toen ik de eerste alinea las, dacht ik dat Shit in Dees veranderd was 😀
Agossie…ik hoop dat je dit weekend lekker hebt kunnen bijslapen!

Prlwytskovsky · 17 februari 2008 op 19:28

[quote]of overmatig gsm-gebruik echt kan leiden tot een hersentumor[/quote]
En? Weet je het al?

Trukie · 17 februari 2008 op 20:09

Dees wat loop je te ratelen. Het leven lijkt wel een grote lijdensweg.
Maar wel één met een kop en een staart en nog iets ondefinieerbaars er tussenin. Het is geenszins slaapverwekkend.

Gelukig doe je het in mooie zinnen, maar je houdt ons nu uit onze slaap.

Anne · 17 februari 2008 op 20:42

Dit is heel direct Dees. Sjonge. Ik wens je rust.

champagne · 17 februari 2008 op 20:54

Prachtig geschreven, wát een mooie zinnen! Wist niet dat slapeloosheid ook voordelen heeft, maar ik ben inmiddels overtuigd!
Een klein puntje van kritiek: die laatste zin inderdaad…weg ermee.

Troy · 17 februari 2008 op 21:11

Ja, dit is wel weer een kunstwerkje :wave:

Grumpy-old · 17 februari 2008 op 21:43

[quote] tenzij je natuurlijk altijd al een hekel hebt gehad aan paarden[/quote]
nee maar wel aan op mijn bek vallen.

Ik wordt daar zo moe van 😀

Geweldig stukje
(allen jammer van al dat wit ertussen 😉 )

pally · 17 februari 2008 op 22:15

Eeen heftige tuimelende column vol energie en slaapgebrek en overvol adrenaline.
Behalve de laatste zin en het brede wit na de tumorvraag vind ik het een prachtig geschreven stuk.

groet van pally

Trukie · 17 februari 2008 op 23:09

Omdat er twee losse zinnen tussen witregels staan, lijkt het alsof er heel veel wit is.
Naar mijn idee geeft het kracht (of onmacht) aan de uitroepen:

[quote]Het helpt niet.[/quote]
[quote]En of ik die al heb. [/quote]

Over de laatste zin is al e.e.a. gezegd.

Teunis · 17 februari 2008 op 23:32

Ach wat maken die witregels uit. Je zou ze zelfs kunnen zien als een tekstuele uiting van het tijdelijk stilstaan van de hersenen door het gebrek aan slaap. Even geen volle alinea. Even je wentelen in het niets. Hoe dan ook, ik neem ze op de koop toe, want ik heb nu een inkijkje in slapeloosheid.

Troy · 18 februari 2008 op 01:31

Ps: Ik weet niet wat iedereen nu de laatste tijd ineens tegen witregels heeft, maar ik vind ze zeker in dit stukje vol vaart en chaos een verademing om te zien. Je hebt ze naar mijn mening precies op de goede plaatsen toegepast, waardoor de tekst me nog meer weet te raken.

Teunis wist mijn gedachten hierover overigens een stuk beter te verwoorden dan ikzelf. Ik denk dat ik maar eens naar bed moet gaan :gaap:

FatTree · 18 februari 2008 op 07:31

Heerlijk Dees, vooral als je het zelf om 7:20 ’s ochtends leest na amper drie uur slaap 🙂

Mooi verwoord, jij maakt schrijven weer een kustvorm!

lisa-marie · 18 februari 2008 op 09:15

Geweldig, meeslepende en vol adrenaline geschreven stuk. :wave:
En weet je wat helpt :chocolade 😀

Ma3anne · 18 februari 2008 op 10:03

Voor dit soort pareltjes kom je steeds weer terug naar CX.

Maar ik ben er wel errug moe van geworden. :slik:

KawaSutra · 18 februari 2008 op 19:10

Dees….slaap zacht!

Dees · 18 februari 2008 op 19:51

Bedankt voor de reacties op mijn gepolijste braakbal!

(met witte slierten erin, jammie)

Grtjs,

Dees

Siebe · 18 februari 2008 op 21:41

Als je binnen 24 uur meer dan 200 keer gelezen wordt, dan moet je wel iets goed doen lijkt me. Of je hebt een naam. Maar ook dan moet je nog steeds iets goed doen. Zelf vind ik het een erg goede column. Ook ik vind de laatste zin overbodig. Het was misschien een bijkomstigheid die je zelf als welkome afleiding gebruikte voor waar het echt om ging. [i]Wild guess[/i], moet kunnen. Of verrek, hoort ‘ie er toch wel degelijk bij…?

Ik vond het ook een akelige column moet ik zeggen vanwege het ongemak dat er uit spreekt. Voelbaar. De titel is erg treffend voor rusteloosheid als drug. Een beetje [i]Trainspotting[/i] en ik kon niet kiezen tussen Faithless (via Mosje) of Chemical Brothers in mijn achterhoofd tijdens het lezen.

Gr.
S

WritersBlocq · 18 februari 2008 op 23:06

Ik dacht ook dat Shit in jou geïntegreerd was, of andersom. Schijnt in te zijn, stukkies van de ander insturen onder je eigen naam 🙂

Doe mij maar een ‘nachtboekfragment’ 😉 hoewel ik er in het begin iets van dacht te herkennen.

Trustenkussie, Pau.

Dees · 19 februari 2008 op 08:09

Nee hoor Siebe… Nachten wakker en maar op F5 drukken, om mezelf te doen voorkomen dat ik meer fans heb dan level1 😀

arta · 19 februari 2008 op 09:20

@ Dees: 😆 😆 😆

Siebe · 19 februari 2008 op 09:21

Ha ha Dees! Nou, die is anders ook al over de 200 hoor. En meteen zie ik de keerzijde van mijn openingsstatement… Heeft ook een naam, doet ook iets goed maar dan meestal goed fout… Ah, dit is geen plek om daar over na te denken. Of iets van te vinden zelfs.

En jij F5’t ondertussen al lekker door naar de 300: een beetje geslapen vannacht?

😉

S

Mosje · 19 februari 2008 op 09:50

Zojuist Dees aan de 290 geholpen.
😀

Chi_Dragon · 21 april 2010 op 10:16

[quote]Dan kun je misschien beter je goudvis gaan voeren en er totaal feng shui verrukt naar lopen kijken. [/quote]

wat een wereld zin.

rest me niet meer dan me diep in het stof te buigen voor je uitstekende schrijfkunst.

Column op column neem je me mee naar een andere wereld. :wave:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder