Onze Rita, onze rots in de branding, onze toekomstige leider, onze troetelpoliticus is trots op Nederland. Of wás ze trots op Nederland? Ik denk dat haar trots toch wel een beetje is afgenomen nu onze minister Hirsch Ballin een paar sportschooljongetjes minder heeft toebedeeld aan de meest bedreigde politicus van Nederland. Dat was eerst Geert Wilders, maar die wordt nu zelfs door terroristen niet meer serieus genomen, dus die is gezakt naar de tweede plaats. Rita was woedend en volkomen verbijsterd. Maar ze heeft een oplossing! De keiharde kenau verdient een slordige 120.000 euro per jaar, maar heeft nu aan haar aanhangers gevraagd om geld te doneren voor haar beveiliging. Dan wordt je een zogeheten ‘Ritaraiser’. Ik sta altijd zo verbaasd dat niemand daar op z’n minst gek van op kijkt. Integendeel, er wordt massaal gedoneerd! Ik las in de Elsevier dat er zelfs al mensen zijn die zichzelf hebben aangeboden om haar te gaan beschermen. Het zou gaan om twee ex-mariniers. Later bleek het een grap te zijn van Wouter Bos en Jan Peter – die hebben gegierd van het lachen toen ze werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Ik moet zeggen dat ook ik deze week erg trots ben op Nederland. Vooral toen ik gisteren bij de kassa een aantal vaders zag ruziën om de laatste gratis oranje Welpies. De heren waren elkaar luidkeels voor vreselijke dingen aan het uitmaken, omdat ze allebei zo’n lullig oranje leeuwtje, dat je op je raam kunt plakken en dat nog geen 5 cent inkoop kost, wilden hebben. Kijk, die spirit maakt mij trots. Ik was ook verrukt toen ik op tv een heel stadion vol met volwassen mannen met grote oranje trommels op hun hoofd zag zitten. Iedereen heeft een hekel aan commercie en die irritante reclames, maar voor een kansloze trommel maken we graag massaal reclame voor onze multinationals. Het doet mij goed om te zien dat nu ook de jeugd zich aan het verzetten is tegen de politie. Twee dametjes van 11 en 14 uit Tilburg hebben een politiebusje bekogeld met stenen en dakpannen. Er moesten een politiehond en een agent met schild worden ingezet om de twee huppelkutjes te overmeesteren. Toen ik hoorde dat ze verklaard hadden aan de politie dat ze dit deden uit ‘algemene frustratie’, dacht ik: ‘Ja, dit is het land waar ik trots op ben!’ Wel heb ik me afgevraagd welke algemene frustratie je hebt als je 14 jaar oud bent? Dat de Tina steeds te laat komt? Dat je poster van Jan Smit steeds van de muur valt? Of zijn ze tegenwoordig op deze leeftijd al bezig met hun dagelijkse shotje? Of werden de kosten van ons Koninklijk Huis de dames gewoon te veel?

Misschien is het ook wel een goede therapie voor Rita. Dakpannen gooien. Het moet vast goed voelen voor de gefrustreerde politicus om eens wat stenen naar de auto van bijvoorbeeld Hirsch Ballin te gooien. Of misschien wel richting een vluchtelingencentrum? Een moskee? Ik denk dat ze met een dergelijke publiciteitsstunt twee vliegen in een klap vangt. Voor ons is het een stuk leuker om naar te kijken dan naar die slappe discussies in de Tweede Kamer, en haar persoonlijke frustraties zullen ook gelijk een stuk afnemen. De meisjes uit Tilburg hebben zich al vrijwillig aangemeld om Rita tijdens deze acties te beveiligen. Ze hebben ook nog een paar gefrustreerde peutervriendjes, dus geen politiekorps dat Rita kan weerhouden van haar dakpannenactie. Één ding is zeker: we kunnen weer trots zijn op ons mooie oranje gekleurde landje!


4 reacties

SIMBA · 12 juni 2008 op 08:15

Toen ik de titel zag, dacht ik: “nee niet weer een Rita-column”. Maarrrrrr…deze is best leuk!

pally · 12 juni 2008 op 10:20

Na de inleiding wou ik niet verder lezen, maar gelukkig toch gedaan. Van dit afgekloven onderwerp heb jij nog een lekker stukje vlees weten te peuteren!

groet van Pally

KawaSutra · 12 juni 2008 op 11:48

Best weer een leuke variatie op een bekend thema.

Neuskleuter · 12 juni 2008 op 13:42

Je hebt de titel mooi ingekleurd. Met oranje, een vleugje ironie, een beetje kritiek en stippellijntjes voor een spannende nieuwe blauwdruk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder