De tafel was niet met zorg gedekt. Het bestek lag scheef en de borden stonden niet gelijkmatig verdeeld langs de rand van de tafel. Als ik recht achter mijn bord was gaan zitten, zou mijn rechterarm op het bord van mijn tafelgenoot liggen, terwijl er bij mijn linkerarm een zee van ruimte overbleef. Dat zijn echter details, met een beetje goede wil kun je dat als gast ongemerkt rechtbreien.
Het voorgerecht werd aangekondigd als huisgemaakte groentesoep. De kwalificatie huisgemaakt lijkt me terecht. Ik kan me niet voorstellen dat deze groentesoep, bestaande uit water, een enkel sperzieboontje en een verdwaald stukje wortel, op deze wijze een soepfabriek zou verlaten. De fabriekskok zou zich er voor schamen.
Het hoofdgerecht was traditioneel: schnitzel, gebakken aardappels en haricots verts. De dunne dure boontjes leken veel op de sperziebonen die ik in de soep had gezien, erg waardevol smaakten ze in elk geval niet. De schnitzel, opgediend zonder begeleidende saus, was droog en vergde veel van onze kauwspieren. Ik vrees de komende dagen nog last van spierpijn te houden. De gebakken aardappels heb ik links laten liggen. Ze waren dusdanig zwartgeblakerd, dat zelfs ik, liefhebber van krokantgebakken piepertjes, me er niet aan gewaagd heb.
Het nagerecht was aardbeienyoghurt, met verse aardbeien uit eigen tuin. Eenvoudig, maar lekker en voedzaam na de voorgaande schamele gangen. Om het buikje alsnog goed gevuld te krijgen, ben ik zelfs zo vrij geweest om een extra portie te vragen. Hieraan werd door de kok gelukkig gewillig gehoor gegeven.

Ik moet toegeven dat, ondanks dat de borden halfvol teruggingen naar de keuken, de sfeer als vanouds gezellig was en er een zekere mate van solidariteit ontstond tussen de gasten. Gedeelde smart is duidelijk halve smart.

Lieve pap,
De eerste ster is voor de moeite, de tweede voor de liefde die je er in stopt. Maar zou je in het vervolg het koken weer aan mam willen overlaten?


Lianne

Ik ben een enthousiast schrijfster van fictie. Voel me nog beginnend, schrijf korte verhalen in allerlei genres, maar altijd met aandacht voor de mens achter het verhaal. liannehartman.wordpress.com

10 reacties

Yfs · 22 juli 2015 op 11:20

Wat een uitsmijter!!! Zo lief! :rose:

En het verklaart natuurlijk dat de sfeer als ‘vanouds’ was, dat er solidariteit heerste en de smart gedeeld was, iets wat me tijdens het lezen verbaasde!

Heel leuk gedaan!
:yes:

Esther Suzanna · 22 juli 2015 op 11:35

Idd echt superleuk! En lief zoal Yfs al zei.

Het is echt een recensie ook, met een verassings ei nde..

🙂

pally · 22 juli 2015 op 15:14

Hij leek wat braaf en dan die grappige twist aan het eind, subtiel en leuk!

Suus · 22 juli 2015 op 17:41

Mijn moeder van 85 kookt ook zo. Het is niet meer zoals het was.

    Lianne · 24 juli 2015 op 15:51

    Triest, het meest nog voor haarzelf. Tijd om in te grijpen? Of laat ze die inbreuk op haar zelfstandigheid niet toe?

Ferrara · 22 juli 2015 op 23:45

Originele invulling en petje af voor Paps, hij heeft het toch maar gefikst.

Meralixe · 23 juli 2015 op 07:30

Uiteraard een lief gezinsplaatje maar ik durf dit schrijven toch ook enigszins krampachtig noemen. De U vd M stuurt de schrijver nu eenmaal in welbepaalde richtingen die hem of haar niet zo goed liggen. Dan is het des te moediger toch deel te nemen. :yes:

    Lianne · 24 juli 2015 op 15:53

    Ik ben het helemaal met je eens, ik vind het eerste deel ook wat krampachtig. Het lukte mij niet om het wat losser te krijgen. Ik hoop op goede tips van Hella.

Lianne · 24 juli 2015 op 15:50

Dank jullie voor de lieve woorden. :blush:
Deze opdracht was voor mij ver buiten mijn comfortzone. Ik heb hard moeten zoeken naar een manier om het er toch binnen te trekken. 😉

Dees · 24 juli 2015 op 16:53

Heeft inderdaad een lieve twist. Leuk gedaan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder