[b]Alweer[/b] 14 jaar geleden. Voor het eerst zonder ouders op vakantie. Wat een vrijheid! Met alleen maar jongeren ergens in Nederland op een camping alles doen wat God verboden heeft (niet dat God en ik zo close zijn, maar da’s een heel ander verhaal). Tentjes hutje aan mutje opgesteld en omdat je praktisch bij elkaar inwoonde, had je instant vriendjes en vriendinnetjes en deed je alles samen. Van ontbijt tot nachtelijke zuipfestijnen aan toe. Jammer alleen, dat één van die gezellige avonden verstrekkende gevolgen heeft gehad. De bewoner van onze buurtent had namelijk iets héél speciaals voor ons. Na het avondeten kreeg ieder er één. Lurkend aan dit Indonesische kruidenstaafje met 600mg nicotine (ok, laat het 8mg geweest zijn), is m’n nicotinereceptor bruut wakker geschud en heeft tot op heden geweigerd weer in te slapen. Als ik had geweten dat die eerste teugen van vrijheid me zo duur zouden komen te staan, had ik die avond vriendelijk bedankt.

Al 14 jaar blèrt de receptor elk uur om z’n prijzige voeding en zoals een brave moeder betaamt krijgt het keurig op tijd z’n eten, in de hoop dat het nu eens een paar uur doorslaapt zonder te jengelen. Maar het voeden van dit monster wordt steeds lastiger. Nergens zijn we meer gewenst. We worden geweerd uit huizen, kantoren en andere openbare gelegenheden of verbannen naar een speciaal voor ‘die’ rokers bedoeld hoekje. Verloren staan we te zogen in smerige hokken, op balkons en terrassen. Weer of geen weer. De kroeg ons laatste toevluchtsoord, maar ook dit zal binnenkort verdwijnen.

Het eens zo geliefde en later gedoogde monster is door de jaren heen een alles verslindende paria geworden. Het stinkt, het is duur, slecht voor de gezondheid en heeft daarbij ook nog eens de mogelijkheid om te beschikken over leven en dood. Iedereen heeft er een mening over en niemand zal rusten tot het monster uitgeroeid is.

Op zich een positieve ontwikkeling als je het mij vraagt, maar ondertussen ben ik nog steeds verslaafd. Elke poging om te stoppen, is op niets uitgelopen. Waarom? Omdat ik het stiekem gewoon niet wil. Ik ben gehecht geraakt aan m’n monster. Pleister, kauwgom, naalden en laser vervangen niet de (psychologische behoefte aan een) sigaret. Ik wil nog geen gedag zeggen, alle tegenargumenten ten spijt. En zolang ik geen afstand kan nemen, gaat stoppen me niet lukken. Of hoeft het misschien niet…?!

Er gloort nieuwe hoop aan de horizon van de verstokte roker, in de vorm van de SuperSmoker. Een elektrisch oplaadbare sigaret, waar je nicotinecartridges in moet stoppen. Vele malen goedkoper dan sigaretten, bevat geen schadelijke stoffen, maar wel het op zichzelf onschadelijke nicotine. Bonus: ook al zit er geen tabak in, het schijnt er wel naar te smaken, er komt rook uit, maar er komt geen as van af en stinkt niet. Tenminste, dat is waarmee geadverteerd wordt…

Maar stel dat het waar is, doe mij dan alsjeblieft zo’n SuperSmoker! Net in ons landje geïntroduceerd, dus ik heb er nog geen gebruik van kunnen maken, maar hoe briljant zou het zijn om nooit meer afscheid te hoeven nemen van roken? Hoe fantastisch als iedereen aan de SuperSmoker gaat hijsen! Geen sigarettenautomaten meer in de kroeg, maar oplaadpunten! Geen nare ziektes meer, geen dood meer, geen gezeur meer over meeroken. Weg met alle betuttelende (maar o zo nodige) maatregelen!

En komt er dan een tijd, dat we tegen onze kleinkinderen zullen zeggen:
“In onze tijd kon je nog doodgaan aan roken!”

Utopia? Ik hoop van niet!

(voor meer informatie zie www.supersmoker.nl)


11 reacties

Prlwytskovsky · 25 oktober 2007 op 20:12

Een supersmoker in mijn jongere jaren was ik zelf. Na van alles gerookt te hebben, bijna tot schoenveters aan toe, heb ik 22 jaar geleden mijn rookgerei aan de kant geschoven en geen peuk meer aangeraakt.

Is het echt zo erg met je gesteld? Neem een leuke vriend en plak jou mond op zijn mond, ben je in één dag van het roken af. 😉

arta · 25 oktober 2007 op 20:37

Toevallig ken ik iemand met zo’n supersmoke-geval. “Het is dé uitkomst,” roept ze trots terwijl ze een hijsje van de neppert neemt. Waarom ze steeds als ze weggaat vraagt om een paar peukjes van mij??? Geen idee!
Goed geschreven!
Lekker actueel!
🙂

Beryl · 25 oktober 2007 op 21:06

Sjeeje Arta… Utopie ligt nu dus al in duigen…?! Om depressief van te worden.
Denk dat ik er nog maar eentje opsteek! 😆

KawaSutra · 25 oktober 2007 op 21:21

Weer een droom in rook opgegaan! 😀

pally · 25 oktober 2007 op 22:35

Leuk geschreven , Beryl! Ook voor een verstokte niet luster die er ook niet naar verlangt er een geweest te zijn.
Een echte rookkolom, sorry, column als deze lust ik best.
Wel nieuwsgierig naar die fopspeen, trouwens…

groet van Pally

WritersBlocq · 25 oktober 2007 op 23:00

Hoi hoi,
Ik vind dit geen column. Waarom niet?
[quote]Met alleen maar jongeren ergens in Nederland op een camping alles doen wat God verboden heeft (niet dat God en ik zo close zijn, maar da’s een heel ander verhaal).[/quote]
Daarom niet.

Zó blog-achtig, jee, als ik een bloggie wil lezen dan klik ik er 1 aan, maar hier kom ik voor ’t betere voer. Sorry, niet uitgelezen, uit vrees voor emoticons in je blog… egggt!

Beryl · 25 oktober 2007 op 23:24

Hi WB,

Tja, zo had ik m’n inleiding nog niet bekeken… 😥
Was meer een aanloopje naar ‘het betere voer’,
maar nu ik ‘em zo eens overlees snap ik wat je bedoelt.
Jammer dat je de column (want het was zeker geen blog) niet uitgelezen hebt.
Misschien had ik je nog kunnen verrassen?! 😉

Groetjes,
Beryl

Dees · 26 oktober 2007 op 09:10

Ow, superactueel voor mij. Alleen ik kan nergens verkoopadressen vinden in de buurt van Utrecht en wil het eerst zien voor ik ze bestel. Mss weet jij meer Beryl..

Het wordt overigens aangeprezen (ook) als hulpmiddel om te stoppen. En er gaan geluiden op om het te verbieden, om het eerst te laten registreren als medicijn, zoals de kauwgom en de pleisters ook. Stelletje hufters ook he, iedereen moet stoppen en dan komt er een alternatief dat mss iets is en dan kan dat ook niet zomaar.

Leuke column, ik droom met je mee.

WritersBlocq · 26 oktober 2007 op 09:56

[quote]Misschien had ik je nog kunnen verrassen?! [/quote]
Hihi, niet echt eerlijk gezegd, maar ik heb het wel braaf uitgelezen. Je schrijft verder wel lekker, maar toch ook wel met een beetje een dagboekjesgehalte: makkelijk en soepel, maar niet indrukwekkend.

En weet je? Je hebt helemaal gelijk met je ‘willen’ en ‘kunnen’ van stoppen met roken (en niet alleen daarbij, overigens). Ik wilde stoppen, had een afspraak op 1 okt om van die magneten in m’n oor te laten zetten. EUR 150,-. Psies 1 week daarvoor werd ik ziek, ben gestopt met roken, zonder hulp en ik taal er niet meer na. Ow ja, 2 x een trek-dagdeel gehad, maar gewoon niet aan toegegeven.
Veel zuchten helpt. Maarrrr…. alleen als je eraan toe bent, dat weet ik ook na 26 jaar paffelarij!

Hee, sterkte en succes met ooit stoppen. Maar GENIET wel van het roken, want zoals TT ooit hier tegen mij zei:
[b]Een tevreden roker kankert niet![/b] en ik vind dat dit ook geldt voor een tevreden niet- of ex-roker.

Toei!! Stinkse lekker!

SIMBA · 26 oktober 2007 op 17:17

Klinkt deftig die supersmoker, ik heb dan een beeld voor me van zo’n dame uit de jaren ’30…een zilveren mondstuk en dan maar zwierig zitten paffen in zo’n charleston-jurk.
Leuk geschreven!

schoevers · 27 oktober 2007 op 10:21

Leuk geschreven.
Voor mij wordt dit een NietmeerMeeSmoker. Ik heb hem al op de site bekeken.
Wat een goed bericht. Dan mag je vast weer roken in het OV. GSM in de ene de en de smoker in de andere hand.
Wel jammer, hebben we geen rokers meer om op te katten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder