Het is de derde zondag in juni. Van Twaalfhoven ligt voor de verandering gezellig tussen ons in. Dat gebeurt niet meer zo veel. De cadeautjes, die we gisteren samen gezellig hebben gekocht, liggen op bed en met een serieus gezicht bekijkt hij zijn vader. Wordt de zaak goedgekeurd? Natuurlijk wel, vaderdag komt uit het hart, er is immers tijd en aandacht aan het presentje besteed en de cadeaus zijn dit jaar uitertst bruikbaar en ontspannend. Vroeger werden er zelfgemaakte cadeaus op bed uitgewisseld. Twee jaar geleden bijvoorbeeld, kreeg papa nog een peervormig hompje klei, beschilderd met de woorden “je bent een toffe peer”. Helaas, zelfgemaakte vaderdagkado’s worden niet meer uitgevoerd, in groep acht. Jammer, maar toegegeven: winkelen met het nageslacht heeft ook iets. Steevast word ik met mijn neus op op de feiten gedrukt dat potentiële koopwaar toch wel “errug duur” is. Financieel bewust heet dat, ik kan er nog wat van leren.

Vaderdag. Een dag met dubbel gevoel. Mijn vaders zijn op. Ze zijn verhuisd naar het geestenrijk. Vierentwintig jaar geleden overleed mijn vader, nog op redelijk jonge leeftijd, al vond ik toen van niet. Als volwassene weet ik niet eens meer wat ik hem voor het laatst heb gegeven, voor Vaderdag. Het zal ongetwijfeld iets zijn geweest om mee te vissen. Vader had namelijk drie huwelijken, waaronder eentje met hengel en ander visspul.

Na het overlijden van mijn vader heeft mijn schoonvader liefdevol enkele vaderse taken overgenomen. Helaas mocht ook dat niet lang duren. Acht jaar geleden is hij overleden, waarmee mijn voorraad vaders is geslonken tot nihil.

Sinds een jaar of vier heeft mijn schoonmoeder een ontzettend leuke vriend gevonden. Hij kan erg leuk vertellen, toont belangstelling voor mij en mijn gezin en ik kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen, dat hij aardig in de buurt komt als aanleunvader. Met drie “echte” dochters in zijn leven maak ik echter weinig kans.

Terwijl ik een slok van een kop veel te hete koffie neem, denk ik aan de vaders uit mijn leven, hoe kort ik ze heb gekend. Wie weet zitten ze gezellig aan een kop koffie met elkaar, hierboven in het Vaderhuis. Misschien is er vandaag wel een themadag. Ik zou er wat voor over hebben om ze daar eens op te zoeken. Zomaar voor de lol, voor één keertje, heel eventjes maar. Gewoon een kort bezoekje, om ze een cadeautje te brengen en ze te vertellen dat het goed met me gaat maar dat ik ze nog altijd mis.

Onmogelijk natuurlijk. Het zou nogal een lastige reis worden. Reizen per OV-kaart richting Vaderhuis is niet mogelijk en bovendien zou het slechts een enkele reis zijn. Een retourtje kennen ze daarboven namelijk niet.

Categorieën: Liefde

Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

11 reacties

Mien · 27 juni 2011 op 10:01

Goede column. Uitgezonderd het woord nageslacht. Dat vind ik een lelijk woord, zeker binnen de context van deze column.

Mien

LouisP · 27 juni 2011 op 10:07

Da was raar! Ik moest eigenlijk weg maar ‘k dacht..rap efkens kijke naar da stuk van O. Ik las het zoals ik vroeger mijn schoolboeken las zeg maar…en toen zag ik deze zin:
“Met drie “echte” dochters in zijn leven maak ik echter weinig kans.”

Alleen die zin al…ja, toen ben ik ’t maar echt goed gaan lezen.
Ik vind het echt heel goed zeg! Raar hè, van die ene zin…
Mooi Stuk O!

pally · 27 juni 2011 op 10:40

Een leuke vaderdag-memoires-column, Ont! Geestig en met een tikje weemoed erin.[quote]Vader had namelijk drie huwelijken, waarvan een met hengel en ander visspul[/quote]

Twee Pally ‘zeikpuntjes’: in de 1e alinea 2x ‘gezellig’achter elkaar vind ik niet zo mooi.
In de 5e alinea de leuke vriend die leuk kan vertellen, ook niet.
maar evengoed met veel plezier gelezen!

groet van Pally

SIMBA · 27 juni 2011 op 11:17

Mooi, zoals je deze gedachtengang opgeschreven hebt!
[quote]uitertst [/quote] t’tje teveel. 😉

dokterblues · 27 juni 2011 op 17:48

Ja, ik vind het toch wel goed gevonden, ik was er zelf niet op gekomen.
Maar, ik heb wel hetzelfde gevoel erbij. Toen pa en ma er nog waren en ik had eventjes niets om handen, dan pakte ik de motor en tufte naar ze toe. Het was een half uur rijden en ze waren altijd blij als ze me aan hoorden komen. Wanneer ik dan weer weg wilde, zei ma steevast:’Blijf nog maar even’.

Kwiezel · 27 juni 2011 op 23:21

Ontwikkeling!

Heel erg mooi gedaan zeg! Na de eerste twee alinea’s verwacht je als lezer meer te lezen van een anekdote met je kinderen en dan is er ineens deze zin: “Mijn vaders zijn op.” Klabam!! Die zin komt echt aan bij je publiek. Onverwacht en mooi. Moeiteloos ga je verder in een ontroerende stijl. Juiste toonzetting, juiste stijl. Recht uit het hart. Knap!

Ontwikkeling · 28 juni 2011 op 08:51

Hartelijk dank voor jullie reacties. Spellingszaken en dubbele woorden kloppen idd… ga ik op letten.
Be heel blij met jullie reacties. In deze drukke verbouwingstijden, waarin ik soms de goede moed moet blijven zoeken om door te schrijven, zijn jullie “vibes” heel erg welkom. Bedankt!

Ontwikkeling · 28 juni 2011 op 08:53

Niet raar hoor Louike, misschien heeft het je gewoon gegrepen. Ik vat het op als groot compliment.

Ontwikkeling · 28 juni 2011 op 08:56

Mien, je hebt gelijk. Nageslacht is -zeker in de context- niet geschikt. Dank voor je oplettendheid. Zoon en kind vond ik ook niet passen.. ‘k puzzel naar een ander woord 😉

sylvia1 · 28 juni 2011 op 21:25

Dus de Tienerelf is nu Van Twaalfhoven, haha. Ik vind het ook een mooie column, goede balans tussen triest en grappig, met originele vondsten. Ik vond alleen de laatste alinea niet zo sterk, retourtje/enkeltje een cliché wat een beetje afbreuk doet aan de rest, naar mijn smaak.

Mup · 30 juni 2011 op 09:53

Alles al gezegd, maar wilde toevoegen dat ik aanleunvader een leuk woord vind!

Gropet Mup

Geef een reactie

Avatar plaatshouder